Beharen is pas nodig als je strijkstok te veel haren heeft verloren om nog goed te functioneren of als wassen niet meer helpt. Dit kun je zelf beoordelen. Bij sommige mensen is het vaker dan bij anderen. Dit hangt af hoe veel en hoe intensief je speelt.
Normaal gezien heb je een nieuwe harsbeurt nodig elke 4 tot 6 uur. Je zal op de duur zelf aanvoelen wanneer je te weinig hars op je strijkstok hebt. Om een ideale spreiding van je hars te bekomen, kan je eens experimenteren met handige hulpmiddeltjes, zoals de Cecilia rosin spreader.
Er zijn verschillende soorten hars verkrijgbaar voor je strijkstok. Let er op dat je geen oude hars koopt, hars droogt namelijk uit en geeft dan niet meer goed af. Met een blok hars kun je ongeveer 1 jaar doen voordat je een nieuwe dient aan te schaffen. Over het algemeen heb je zachte (donkere) of harde (lichte) hars.
De beharing van de strijkstok bestaat uit paardenhaar. Op een vioolstok zitten gemiddeld 150 tot 175 haren.
Pernambuc stokken beginnen bij 200 euro en als je er eentje wilt van Tourte of Peccatte uit de 19e eeuw moet je snel meer dan 100.000 euro neertellen. Volledig hand gebouwde strijkstokken beginnen bij ongeveer 1500 euro.
'Er blijft veel aan de strijkstok hangen' betekent 'lang niet alles komt ten goede aan wie er recht op heeft', 'er zijn tussenpersonen die zich geld toe-eigenen, waardoor lang niet alles terechtkomt op de plaats waar het nodig is'.
De stapel, ook wel de ziel genoemd, het stokje in de viool onder het linkervoetje van de kam dat zorgt voor de overdracht van de trillingen naar het achterblad. De combinatie van de trillingen van boven- en onderblad bepaalt de klank van de viool.
Op de meeste andere muziekinstrumenten kun je al na een of twee weken muziekles eenvoudige wijsjes spelen en binnen enkele maanden al een aantal popliedjes. Voordat je eenvoudige popmuziek redelijk zuiver op een viool kunt spelen, is een gemiddelde muziekleerling al snel ongeveer een jaar bezig.
Hars is een essentieel element om een goede klank uit je viool te kunnen krijgen. De paardenharen van je strijkstok hebben hars nodig om de snaren te laten trillen. Te veel harsen is ook niet goed. Je zult merken dat het geluid dan schel wordt.
Door te harsen is je strijkstok in staat de snaren te laten vibreren en dus… geluid te laten maken. Als je geen hars op je strijkstok hebt, dan maakt de viool of altviool geen geluid als je met de strijkstok over de snaren strijkt.
Wat een goede viool is hangt van een heleboel factoren af. (Het merk, materiaalkeuze, constructie etc.) Heel grof gezegd kun je een leuke viool kopen voor een bedrag tot ongeveer 500 euro. Een toch wat serieuzer model koop je voor een bedrag tussen de 500 en 1000 euro.
Viool en altviool: elke 6 maanden. Cello: la (A) en re (D) snaar elke 6 maanden, sol (G) en do (C) snaar om het jaar. Contrabas: elk jaar.
De strijkstok van de cello bestaat uit de stok zelf, een spanschroef, slof en het haar. Het haar moet geharst worden om er mee te kunnen spelen. Het hars vergroot namelijk de wrijving tussen het haar en de snaren wordt verhoogd. Met de spanschroef kun je de strijkstok op spanning zetten en van spanning afhalen.
Van cello wordt gezegd dat de hand- en speelpositie meer natuurlijk is dan bij viool. De viool is moeilijker vast te houden: je moet deze met je kaak in balans houden, wat zeker voor de beginner echt een uitdaging is. Ook de handpositie is lastiger.
De viool heeft 4 stemkoppen bij de krul zitten. Hiermee kan je de stemmen. De snaar zit hieromheen gewikkeld en door te draaien kan je de strak trekken en zo hoger laten klinken. In de klankkast zitten twee f-gaten.
De viool heeft het hoogste toon bereik van alle snaarinstrumenten. Tot de snaarinstrumenten hoort dus de Viool maar ook de Cello, Contrabas en de Altviool. De klank wordt gemaakt door de snaren in trilling te brengen met een strijkstok (arco), of door te tokkelen met de vingers (pizzicato).
De bovengrens van het bereik van de viool wordt grotendeels bepaald door de vaardigheid van de speler, die gemakkelijk meer dan twee octaven op een enkele snaar kan spelen, en vier octaven op het instrument als geheel.
Officieel onderzoek naar het moeilijkste instrument om te bespelen is nooit gedaan. Je zou kunnen zeggen dat het spelen lastiger wordt naarmate je op meer dingen tegelijk moet letten. Daarom wordt de viool vaak het moeilijkste instrument genoemd.
De meest geschikt muziekinstrumenten zijn bijvoorbeeld de piano, een (kleine) harp, gitaar of diverse blaasinstrumenten. Om mee te beginnen zijn instrumenten waar je al snel een leuk melodietje op kunt spelen het beste. Dit houdt je gemotiveerd. Op de piano kun je na de eerste les al een simpel liedje spelen.
Toch wordt viool leren spelen door de meeste mensen erg lastig bevonden. De reden hiervan is omdat het een instrument is zonder fretten. Het is dus heel erg gemakkelijk om een verkeerde noot (vals) te spelen en het is erg lastig om exact op de juiste plekken op de toets te spelen.
Viool “Vieuxtemps” van Guerneri Del Gesù
Het duurste instrument ter wereld is van die andere beroemde vioolbouwer Guarneri Del Gesù. Instrumenten gebouwd door Del Gesù behoren tot de meest geliefde en duurste ter wereld. De viool genaamd “Vieuxtemps” is verkocht aan een anonieme koper voor maar liefst € 13,5 miljoen.
De concertmeester in een symfonieorkest is de aanvoerder van de eerste violen en daarnaast de belangrijkste musicus in het symfonieorkest. De concertmeester zit vanuit het publiek gezien altijd links van de dirigent.
In de volksmond wordt er vaak gesproken over 'eerste' viool en 'tweede' viool. De eerste viool is dan diegene die de leiding heeft; de tweede viool komt wat op het achterplan. Als tweede viool ben je vooral ondersteunend voor het geheel.
Salaris directeur Kika: €123.000.
Goede doelen hebben in verhouding hetzelfde aan hun maatschappelijke doelen besteed als in 2019, namelijk 89% van de totale bestedingen. Giften & donaties zijn de belangrijkste inkomstenbron als het gaat om inkomsten verkregen van particulieren.