Het premiumbier van het land is Casablanca, maar de populisten onder de lokale bevolking zijn Flag Spéciale en Stork. Over het algemeen is geïmporteerde alcohol erg duur in het land vanwege de belastingen. Je mag nog steeds legaal alcohol meenemen naar Marokko, maar er is een limiet.
De populairste drank van Marokko is groene thee met munt. Het ontbijt in Marokko komt zeer overeen met het Franse ontbijt met stokbrood, jam, kaas en dergelijke. Een prijs van een maaltijd ligt gemiddeld rond de 10 euro. Een biertje kost tussen de 3 en 5 euro, een fles wijn ongeveer 15 euro en frisdrank 1,50 euro.
Alcohol. U kunt alcohol verkrijgen/kopen in hotels, bars en in toeristische gebieden. Alcohol drinken op straat is verboden en kan leiden tot arrestatie.
Is Marokko duur of goedkoop? Marokko is niet duur, maar evenmin spotgoedkoop. Het is één van de meer welvarende landen in Afrika en dat zie je aan het prijs niveau. Toch is Marokko nog altijd een stuk goedkoper dan Nederland en is bijvoorbeeld een busrit echt geen geld.
– Alcohol: Kopen vanaf 16 jaar, drinken op alle leeftijden. – Alcohol en verkeer: Maximaal toegestane alcoholpromillage is 0. – Tabak: Kopen en/of roken op alle leeftijden. – Rookverbod: In openbare gelegenheden.
Geen alcohol drinken
Marokko is een islamitisch land. Volgens hun geloofsovertuiging mogen moslims geen alcohol dronken. Er wordt daarom ook niet overal alcohol geschonken, al schenken de meeste restaurants en hotels waar veel toeristen komen wel alcohol.
Je kan het beste geen kraanwater drinken. We raden je aan water uit een fles te kopen.
U kunt tot €5.000 naar Marokko overmaken voor contant geld afhalen of rechtstreeks naar een bankrekening. U kunt tot € 2.200 rechtstreeks naar Marokko sturen naar een mobiele portemonnee1.
Kosten voor eten en drinken
Het eten en drinken in Marokko is niet heel duur. Je kunt voor een paar euro heerlijk eten in Marokko, maar je kunt ook een duurder restaurant bezoeken en hier duurdere, Westerse gerechten eten.
Qua dranken zijn vooral muntthee met veel suiker, koffie, karnemelk, frisdrank en fruitsap populair. Veel gebruikte voedingsmiddelen in de Marokkaanse keuken zijn brood (khubz), couscous (seksu), bloem, olijfolie, honing, schapen- of lamsvlees, rundsvlees, kip, vis, olijven, konijn, dadels en zonnebloempitten.
In de meeste hotels en restaurants die zich richten op buitenlanders is bier en wijn verkrijgbaar. De meest voorkomende biermerken zijn Stork en Flag, beide lichte pilzen. De witte wijn uit Marokko is in de regel simpel, licht en fruitig.
Gewoon een korte broek en een shirt met mouwen is goed. Het is niet 100% gepast, maar in de toeristische steden is men intussen al veel gewoon. Je schouders bedekken is overigens sowieso een goed idee omdat ze anders snel verbranden, zeker als je niet voldoende zonnecrème smeert.
Net als in veel andere landen geldt in restaurants in Marokko een fooi van ongeveer 10%. Drink je alleen iets, dan rond je af naar boven. Bij taxichauffeurs doe je hetzelfde. De kamermeisjes geef je 5-10 dirham per persoon per dag (45-90 eurocent).
Brandstof in Marokko
De benzineprijs is iets goedkoper dan in Nederland, ongeveer een euro per liter. Een volle tank kost circa drie- a vierhonderd Dirham (ongeveer dertig a veertig euro).
Geld in Marokko
De munteenheid van Marokko is de Dirham. Één euro is ongeveer 11 Dirham. Je mag maximaal 1000 Dirham in- of uitvoeren. We raden je aan om bij aankomst niet te veel geld te wisselen.
Mannen en vrouwen begroeten hetzelfde geslacht (als ze elkaar niet kennen of geen vrienden zijn) door hun rechterhand uit te steken.Pak dan de hand van de ander vast (de hand wordt niet geschud) en raak dan met de platte hand de linkerborst aan.
Marokko verbiedt de invoer van sommige goederen. Producten die niet aan gezondheidsnormen voldoen, zoals fytosanitaire en veterinaire normen en etiketteringsvereisten, en namaakproducten, mogen niet ingevoerd worden.
Geldautomaten zijn wijdverspreid over heel Marokko. Internationale creditcards Visa of MasterCards worden door de meeste hotels, sommige restaurants, winkels en benzinestations geaccepteerd.
Rekening houden met de andere cultuur toont een mate van respect. Het is daarom, zeker als vrouw, respectvoller om jezelf te bedekken. Vooral blote schouders en een laag decolleté zijn wat minder passend. Je hoeft dus niet van top tot teen bedekt te zijn, maar van je schouders tot aan je knieën is netjes.
Olijven, amandelen, dadels en citrusvruchten zijn de vier belangrijkste fruitsoorten die in Marokko worden verbouwd. Het grootste deel van het fruitoppervlak in Marokko wordt door olijfbomen in beslag genomen. En dat areaal groeit gestaag onder meer gestuurd door het 'Plan Maroc Vert'.
Uitgaan in Marokko is een apart fenomeen. Terwijl Casablanca en Marrakesh bruisende steden zijn die nooit lijken te slapen, is het nachtleven in Rabat kleinschaliger en overzichtelijker. Grofweg heb je drie opties: een sapjesbar, een bar waar alcohol wordt geschonken of een nachtclub.
Sowieso gebruiken de Marokkanen hun handen veel tijdens het eten, bijvoorbeeld om vlees te kluiven. Na de maaltijd wast men weer de handen en hierna drinkt men gezamenlijk thee. Als afsluiter eet men gebak of koekjes. Marokkanen gebruiken de lunch tussen 12.00 en 14.30 en eten 's avonds tussen 19.30 en 22.30.
Lokale noodnummers
Je hoopt natuurlijk niet dat er iets ernstigs gebeurd tijdens jouw vakantie in Marokko. Maar mocht je contact met de hulpdiensten nodig hebben, zijn dit de lokale noodnummers: 112: politie (mobiele telefoon) 190: politie.