Bij een rood oog is het witte deel van uw oog rood. U kunt er klachten bij hebben zoals jeuk, slijm of pus, tranen, branderig gevoel en dikke oogleden. Een oogontsteking gaat vaak binnen 1 tot 2 weken vanzelf over, óók als een bacterie de oorzaak is. Antibiotica zijn meestal niet zinvol.
Een oogontsteking door een virus of bacterie is meestal niet ernstig. Vaak geneest het oog binnen 1 tot 2 weken vanzelf. De oogontsteking is wel besmettelijk: het kan naar het andere oog gaan en naar andere mensen. Dat gebeurt via het pus en slijm uit het ontstoken oog.
In de meeste gevallen gaat een oogontsteking vanzelf over. Er zijn geen medicijnen voor nodig. Eventueel kan de huisarts je kunsttranen (oogzalf of oogdruppels) voorschrijven. Deze smeren het oog, waardoor de klachten zullen verminderen.
Symptomen oogontsteking veroorzaakt door een allergie:
Waterige afscheiding. Gezwollen oogleden en conjunctiva (slijmvlies). De ogen zijn vaak afwisselend licht tot hevig rood. De klachten komen bijna altijd aan beide ogen tegelijk voor.
Een uveïtis is een ontsteking in het oog. Hierbij zijn de “uvea”-structuren (iris, straallichaam en vaatvlies) van de oogbol ontstoken, maar ook het netvlies, de bloedvaten in het netvlies en het glasvocht kunnen ontstoken zijn.
Bij herhaaldelijk optreden van oogontstekingen of heel ernstige oogontstekingen is het vaak nodig om bloedonderzoek te verrichten, een longfoto te maken en eventueel zelfs een beetje vocht uit het oog te laten onderzoeken.
Ga in de eerste dagen na het ontstaan van de wond naar uw huisarts: als er een of meer tekenen van infectie ontstaan: er komt troebel geelwit vocht (pus) uit de wond. de wondranden worden roder, dikker of warmer of doen meer pijn.
De meest voorkomende oorzaak is een infectie met een virus of een bacterie. Ook een allergie, het “droge ogen” syndroom of irriterende stoffen in de omgeving kunnen een rood oog veroorzaken. De meest voorkomende oorzaak van een rood oog is een slijmvliesontsteking (conjunctivitis).
U heeft dan een ontstoken oog. Een infectie door het adenovirus in uw oog kan erg vervelend zijn, maar is ongevaarlijk. Na een week of 3 is de ooginfectie met de klachten voorbij. Tijdens deze periode bent u wel erg besmettelijk voor anderen om u heen.
Meestal is de ontsteking aan één oog, soms wisselen de ogen elkaar af. De oogontsteking begint acuut. Het veroorzaakt pijn, roodheid en overgevoeligheid voor licht.
Hoe vaak moet je een ontstoken oog schoonmaken? Maak je ontstoken oog een paar keer per dag schoon met (ongekookt) kraanwater en een wattenschijfje. Hiermee kun je eenvoudig het slijm en/of pus van je ontstoken oog verwijderen.
Het kan wel 6 tot 8 weken duren, voordat de klachten verdwijnen en zelfs dan kunnen de symptomen weer terugkeren. Daarom is continue behandeling noodzakelijk. Als uw ooglidranden ontstoken zijn, kunt u beter geen make-up gebruiken.
Het is goed om te weten dat een oogontsteking meestal vanzelf overgaat. Is dit niet zo, of gaat de genezing traag, dan onderzoekt de huisarts of oogarts uw oog. Soms wordt er dan ook een kweekje gemaakt. De arts wrijft dan zacht met een wattenstokje langs het slijmvlies van uw oog.
In het kort. Als de randen van uw oogleden ontstoken zijn, kunnen ze rood, dik en schilferend zijn. U kunt droge, branderige, jeukende of geïrriteerde ogen hebben. De ontsteking komt vaak doordat de talgkliertjes in uw oogleden niet goed werken.
Het grootste risico op hoornvliesinfecties lopen mensen met contactlenzen, zeker als deze niet goed onderhouden worden. Contactlensbakjes en lenzen kunnen een goede bron zijn voor bacteriën en parasieten. Deze besmetten de contactlens en uiteindelijk ook het oog.
Belangrijk om te weten over chlooramfenicol in het oog. Chlooramfenicol bestrijdt veel bacteriën (antibioticum). Bij ooginfecties of om ooginfecties te voorkomen na een oogoperatie. Werkt binnen 3 dagen.
Je huisarts of specialist kan ooggel of oogdruppels met antibiotica voorschrijven. Deze breng je plaatselijk op de huid aan om bacteriën te doden en (verder) infecties te voorkomen.
Een darminfectie duurt enkele dagen tot enkele maanden. Soms gaat een infectie vanzelf over, maar in andere gevallen is een behandeling nodig, bijvoorbeeld met antibiotica. Een darminfectie kan ook enkele maanden aanhouden, zelfs zonder dat u het doorheeft.
Instrueer de patiënt terug te komen bij de alarmsymptomen: pijn, lichtschuwheid, visusverandering, misselijkheid, braken.
In de meeste gevallen verdwijnen rode ogen vanzelf. Bij droge ogen kunt u proberen vaker te knipperen. Bij rode ogen door een allergie kunnen verlichtende oogdruppels van de drogist helpen.
Sterke punten: omega 3-vetzuren zijn aangeraden voor ontstekingen, die te wijten zijn aan hartproblemen, depressie en obesitas. Toepassing: lijnzaad, noten, koolzaad, avocado en sommige vette vissen, zoals ansjovis, haring en sardines, bevatten omega-3-vetzuren.
Er zijn vijf tekenen, of symptomen, die wijzen op een acute infectie: roodheid, warmte, zwelling, pijn en verminderd functioneren, zoals moeite hebben met het normaal bewegen van het gekwetste lichaamsdeel.
De symptomen van infecties zijn bij hen bovendien vaak atypisch. Dat betekent dat een longontsteking bijvoorbeeld zonder koorts en zelfs bijna zonder hoesten kan verlopen. Dikwijls treffen infecties ouderen met één of meerdere chronische ziekten (diabetes, chronische bronchitis en kanker).