Het hindoeïsme is gevormd uit diverse tradities en heeft niet één bepaalde stichter. Een van de wortels is de vedische religie van India uit de ijzertijd – daarom wordt het hindoeïsme vaak de oudst levende wereldreligie genoemd, al verschilt het huidige hindoeïsme aanmerkelijk van het vroegere brahmanisme.
Het Mongoolse sjamanisme is volgens de Mongolen het oudste geloof ter wereld en is ontstaan tijdens het Stenen Tijdperk. De relatie tussen mens en natuur staat centraal binnen het geloof.
Het hindoeïsme is één van de oudste nog bestaande religies ter wereld, waarvan de meeste aanhangers in India wonen. Het geloof kent vele goden, niemand weet zelfs precies hoeveel. Toch geloven hindoes – in tegenstelling tot vaak gedacht wordt – uiteindelijk maar in één god.
De grootste godsdiensten zijn het christendom (2,4 miljard mensen, 30 procent van de wereldbevolking), de islam (24 procent), het hindoeïsme (15 procent) en het boeddhisme (6 procent). Zo'n 15 procent van de wereldbevolking (1,2 miljard mensen) zegt geen godsdienst aan te hangen.
De islam is de jongste van alle wereldreligies en komt op in de zevende eeuw in het huidige Saoedi-Arabië. Moslims geloven dat Allah de enige ware God is en dat Mohammed zijn profeet is. Ze menen dat het woord van Allah letterlijk is opgeschreven in hun heilige boek, de Koran.
Het heilige boek is circa 1.500 jaar oud. De onderzoekers gebruikten C14-datering om de leeftijd van de organische materialen – die gebruikt zijn om het boek te maken – te bepalen. De tekst in deze Koran is met 95,4% zekerheid geschreven tussen het jaar 568 en 645 na Christus.
Drie belangrijke wereldgodsdiensten zijn het Jodendom, het Christendom en de Islam. De een is wat ouder dan de andere, maar alle drie vereren ze eigenlijk dezelfde God. Het Jodendom is de oudste van de drie.
Niet de islam, maar wel het christendom groeit wereldwijd sneller dan alle andere godsdiensten. Dat blijkt uit een rapport van de International Bulletin of Missionary Research (IBMR).
Wanneer men als wereldreligies slechts de grootste en bekendste georganiseerde religies bedoelt, komt men vaak uit op de volgende lijst (gerangschikt naar grootte): Christendom. Islam. Hindoeïsme.
Hindoeïsme. Het hindoeïsme is verdeeld over het onderwerp Jezus. Sommige hindoes zien in hem een gewoon mens, áls hij al bestaan heeft. Anderen zeggen dat hij een grote goeroe en/of yogi was.
Het christendom staat op nummer één met zo'n 2,3 miljard volgelingen. Op nummer drie staat het hindoeïsme, met 950 miljoen aanhangers. Volgens de Amerikaanse studie heeft het aantal volgelingen van een geloof en de groei daarvan niets te maken met bekeerlingen: het geboortecijfer bepaalt de groei.
Zowel wereldwijd als in Nederland is de islam de snelstgroeiende religie. Steeds meer mensen bekeren zich tot dit geloof.
De Kerk bestaat al meer dan tweeduizend jaar. In die tijd heeft zij een rijke geschiedenis opgebouwd. De apostolische Kerk van de eerste eeuw(en) neemt hierbij een bijzondere plaats in. Toen werd immers de basis gelegd voor de christelijke geloofsgemeenschap zoals die vandaag bestaat.
Het christendom was al eerder ontstaan. Daar heb je als het goed is al les over gehad.
De geschiedenis van het christendom begint, volgens de Bijbel en naar de mening van christenen, in Palestina in de dagen van Jezus van Nazareth. In wetenschappelijk-historische zin “treden de christenen de grote geschiedenis binnen” met de vermeldingen door Plinius, Tacitus en Suetonius in de jaren 110-120 na Chr.
Volgens het eerste Bijbelboek Genesis schiep God op de zesde scheppingsdag de eerste mens. Het Hebreeuwse woord voor 'mens' is Adam. God schonk Adam het paradijs, een prachtige tuin, om te verzorgen.
Meer dan de helft (54 procent) van de Nederlanders van 15 jaar of ouder rekent zich niet tot een levensbeschouwelijke stroming. In 2019 rekende 20 procent van de Nederlanders zich tot de katholieke kerk, 15 procent was protestants, 5 procent moslim en 6 procent behoorde tot een andere religieuze groep.
De Islam is ontstaan dankzij de openbaringen die de engel Gabriël deed aan de profeet Mohammed (570-632). Mohammed, geboren in Mekka, leefde eerst als herdersjongen, later als koopman, waarbij hij veel reizen maakte.
Het christendom is uit het jodendom ontstaan. In de begintijd was het christendom louter een aangelegenheid van enkele joden, de aanhangers van het eerste uur waren joden of personen die tot het jodendom waren overgegaan ('jodengenoten'), en die afgezien van hun visie op Jezus hun geloof op joodse wijze beleefden.
Tegenwoordig wonen er in Japan ca. 185.000 tot 200.000 moslims, nog geen 0,2% van de totale Japanse bevolking van 127 miljoen. 90% hiervan is werkzaam bij buitenlandse bedrijven. Het merendeel van hen zijn immigranten en een minderheid autochtonen die bekeerd zijn tot de islam.
Maar liefst 84 procent van de wereldbevolking behoort tot een van de godsdiensten. Een flink deel (32 procent van de bevolking) is christen, een iets kleinere groep (23 procent) moslim.
Veel niet-religieuzen wonen in China (circa 700 miljoen). Christenen zijn het meest gelijkmatig verspreid over de wereld. In Europa, Noord-Amerika, Zuid-Amerika en Afrika ten zuiden van de Sahara wonen ongeveer even grote groepen.
Het aanbidden van beelden is daarom in het jodendom ook strikt verboden. De verering van Jezus en Maria in het algemeen, maar ook de verering van bijvoorbeeld engelen, het geloof in duivels en de verering van vele heiligen zoals in de Rooms-Katholieke Kerk wordt in het jodendom als een vorm van afgoderij beschouwd.
Het jodendom is ongeveer 3000-4000 jaar geleden ontstaan, maar het volk heeft niet echt een stichter. Het is voortgekomen uit vele ideeën en gedachten van profeten. De eerste stamvader was Abraham. Er ontstonden 12 Joodse stammen, elke stam werd vernoemd naar één van de 12 zonen van Jakob.
De oosters-orthodoxe kerk, officieel de orthodoxe katholieke kerk genoemd, is een stroming binnen het christendom die zichzelf beschouwt als directe voortzetting van de 'ene, heilige, katholieke en apostolische' kerk. De Griekse naam 'orthodox' betekent letterlijk 'rechtgelovig', 'het ware geloof behoudend'.