Je basisverzekering vergoedt medisch noodzakelijk zorgkosten overal ter wereld tijdens een vakantie of op (door)reis in het buitenland. Het gaat hier alleen om zorg, behandelingen of medicijnen die niet kunnen wachten tot terugkeer in Nederland. Hierbij kun je denken aan: Vervoer per ambulance.
Als u op vakantie gaat naar het buitenland, blijft u verzekerd voor zorg. Iedereen die een Nederlandse zorgverzekering heeft, heeft werelddekking. Soms dekt uw zorgverzekering sommige kosten niet of niet helemaal. Misschien heeft u een aanvullende verzekering of reisverzekering nodig.
In het buitenland dekt uw basisverzekering de kosten voor de dokter of het ziekenhuis meestal. Wel zijn deze kosten vaak hoger dan in Nederland. Om deze kosten op te vangen kunt u een reisverzekering of aanvullende zorgverzekering afsluiten met dekking van medische kosten in het buitenland.
Als je in het buitenland bent, kan het voorkomen dat je direct medische zorg nodig hebt. Bijvoorbeeld dat je in het ziekenhuis moet worden opgenomen (al dan niet met de ambulance). Als deze zorg niet kan wachten tot je weer in Nederland bent, noemen we dit medisch noodzakelijk of spoedeisende hulp.
Reisbijstandsverzekering. Als jouw soort reis of je bestemming niet gedekt wordt door je ziekenfonds, dan kan je een reisbijstandsverzekering nemen.
Alle Nederlandse zorgverzekeringen vergoeden urgente en spoedeisende medische zorg in het buitenland, ongeacht welk type polis je hebt.
Valt jouw reisbestemming buiten de geografische dekking van jouw mutualiteit of ben je op zoek naar extra bescherming? Dan valt een bijkomende wereldwijde reisbijstandsverzekering aan te raden. Die polis kent veelal een hoger plafond voor de vergoeding van medische kosten.
Neem altijd uw Europese zorgpas (EHIC) mee als u naar het buitenland gaat. Deze kaart is het bewijs dat u verzekerd bent in een EU-land.
Met de EHIC krijg je medische zorg in het buitenland* als je dat nodig hebt. Alleen bij een reis naar een EHIC-land kun je met een goede aanvullende verzekering de medische kosten (na goedkeuring van je zorgverzekeraar) grotendeels vergoed krijgen.
Mag ik mij in een ander EU-land laten opereren? Wachtlijsten zijn niet verboden volgens de EU-wetgeving. Als u aan de voorwaarden voldoet om in het buitenland te worden behandeld, kan uw zorgverzekeraar u geen toestemming weigeren, zelfs niet als u in eigen land al op een wachtlijst staat.
Als je tijdens een vakantie in het buitenland wordt opgenomen in het ziekenhuis, neem je steeds binnen de 48 uur contact op met de alarmcentrale. De alarmcentrale neemt dan contact op met het ziekenhuis om afspraken te maken over de behandeling en de betaling ervan.
Wat moet je nu doen als ziek wordt? Gebeurt er iets tijdens je reis in Spanje en heb je medisch hulp nodig dan waarschuw je binnen de 48 uren de de bijstandscentrale die vermeld staat achteraan op je EZVK kaart. De dienst werkt zeven dagen op zeven. en is 24 uur bereikbaar.
Medische kosten in het buitenland worden vergoed door je zorgverzekering. Deze vergoeding kan te laag zijn. Hierdoor moet je alsnog zelf een gedeelte van de kosten betalen. Deze kosten kun je meeverzekeren via een aanvullende zorgverzekering of via de dekking geneeskundige kosten op je reisverzekering.
De vuistregel is: als de basisverzekering een bepaalde behandeling dekt, heb je ook recht op vergoeding als je die behandeling in het buitenland is. Volgens de Zorgverzekeringswet kun je namelijk voor elke behandeling in alle EU-landen terecht, als je: Een verwijzing hebt van de huisarts en eventueel specialist.
Wat zijn medische kosten? Medische kosten zijn bijvoorbeeld kosten voor medicijnen of behandelingen door een medisch specialist. Ook de kosten voor het verblijf in een ziekenhuis of het opvragen van een medisch dossier vallen hieronder.
We vergoeden spoedeisende zorg in het buitenland tot maximaal de Nederlandse prijs. U betaalt eigen risico. Bijvoorbeeld voor ziekenhuiszorg. Dit bedrag noemen we het eigen risico.
De publieke gezondheidszorg is gratis voor bijna iedereen die in Spanje woont. Als je medische zorg nodig hebt ga je naar een gezondheidscentrum, een Centro de Salud. Hier werken meestal verschillende huisartsen en verpleegkundigen. Je wordt er geholpen door de huisarts die op dat moment beschikbaar is.
Zorg van de huisarts in of buiten de woonplaats
Bijvoorbeeld tijdens een dagje uit of vakantie in eigen land. In die gevallen zal de voor de patiënt 'onbekende' huisarts een bedrag in rekening brengen, het zogenaamde passantentarief.
Vergoeding is mogelijk via het formulier E112/S2
Bij gebruik van het formulier E112/S2 moet de verzekerde bij de zorgverzekeraar vooraf toestemming vragen om zorg in het buitenland vergoed te krijgen. Dit formulier geldt alleen in de volgende landen: EU- landen, EER- landen en Zwitserland.
Als een patiënt zijn Europese Ziekteverzekeringskaart vergeten of kwijt is, kan hij zijn zorgverzekeraar per fax of e-mail om een tijdelijk vervangingsbewijs vragen.
Heb je geen zorgpas bij de hand? Dan kan je zorgverlener ook vragen om jouw rijbewijs, id-kaart of paspoort om te zien hoe je bent verzekerd. Je kunt ook zonder zorgpasje naar de huisarts of het ziekenhuis. Tip: maak een foto of screenshot van je ziektekostenpas, zodat je deze altijd bij de hand hebt.
Hoe verkrijgt u een EZVK? Als u uw bijdrage voor de verplichte ziekteverzekering heeft betaald, kunt u de EZVK gratis afhalen bij uw ziekenfonds. Bij sommige ziekenfondsen kunt u de kaart zelfs online bestellen. Vraag de kaart tijdig aan, zodat u ze voor uw vertrek in uw bezit heeft.
De prijs van een reisbijstandsverzekering kan sterk verschillen. De goedkoopste formules kosten zo'n € 50. De duurste kunnen oplopen tot € 800.
Een reisverzekering is niet verplicht, maar kan wel handig zijn. De belangrijkste reden om een reisverzekering af te sluiten, is dat je hulp krijgt in onvoorziene (nood)situaties. Denk aan het vervroegd afbreken van de reis of juist een langer verblijf door een ongeval, ziekte of overlijden.
Heb ik een reisverzekering nodig als ik in Europa op vakantie ga? Ja, dat is wel aan te raden. Een reisverzekering dekt risico's die door geen enkele andere verzekering worden gedekt, zoals hulpverlening door de alarmcentrale, medische repatriëring en repatriëring bij overlijden.