Laten we gelijk waarschuwen: pittig eten is voor een hond af te raden. Hij kan namelijk klachten krijgen als misselijkheid, diarree of maagproblemen. Toch is je hond niet in staat om pittig eten te proeven. In peper en pepertjes bijvoorbeeld zit de stof capsaïcine.
Nee, dit is niet zo handig vanwege een bepaalde stof, capsaïcine, die er in zit. Capsaïcine heeft een verdovende werking en zorgt er ook voor dat je hond minder kan proeven. Daardoor kan hij juist grote hoeveelheden van het pittige voedsel binnen krijgen.
Peper bevat piperine, waardoor je hond medicijnen makkelijker opneemt.Dit kan echter leiden tot een onbedoelde overdosis. Daarom geef je een hond die medicijnen neemt maar beter geen peper. Als je hond geen medicijnen neemt mag hij wel peper eten.
“De meeste zoogdieren vinden pikant eten pijnlijk” zegt smaakprofessor Thomas Voets van de KU Leuven in Nieuwe Feiten. Maar ook heel wat mensen vinden het maar niks: “Als je aan een peuter iets pikant geeft, zal hij dat ook verschrikkelijk vies vinden en uitspuwen”.
Extreem giftige planten voor honden zijn o.a. taxus (conifeer), gele monnikskap, herfsttijloos (lijkt beetje op een krokus), pontische rododendron, vingerhoedskruid, wonderboom, maretakken, doornappels en bilzekruid.
Maar let op: houd het bij kleine porties (één of twee blokjes/plakjes). Kaas bevat veel lactose en de meeste honden kunnen een grote hoeveelheid van deze melksuiker moeilijk afbreken. Vooral pups zijn hier erg gevoelig voor. Teveel kaas kan leiden tot misselijkheid, buikkrampen en diarree.
Bovendien zijn honden grotendeels ongevoelig voor zoute smaken. Dit is anders bij zoogdieren, die veel granen en groenten eten. Zij moeten zoutarm voedsel compenseren en reageren daarom bijzonder goed op zout voedsel. Vlees daarentegen bevat altijd zout, dus de hond hoeft zich daar geen zorgen over te maken.
Suiker kan de pittige smaak weer in evenwicht brengen. Niet alleen pure suiker, maar ook honing, zoete sojasaus of tomaten. Tomaten zijn van nature namelijk zoet. En mooi meegenomen: je kunt ze aan heel veel gerechten toevoegen.
Aaien is veiliger dan echt knuffelen in stressvolle situaties; Werk in huis met kalmerende geluiden zoals klassieke muziek, honden kalmeren hiervan; Overweeg een thundershirt als je hond bang is voor onweer, autorijden of vuurwerk; Praat over angst en stress met een gedragsdeskundige.
Hoeveel pindakaas mag mijn hond? Uw hond mag dus zeker verwend worden met pure pindakaas (zonder xylitol). En als lekker-maak-smaakje mag het ook zeker. Aangezien pinda's echter wel behoorlijk calorierijk zijn is het beter om uw hond niet te veel pindakaas te geven.
De meeste honden zijn gek op een plakje kipfilet die je normaal als beleg op je brood doet. Een hond mag ook gerust gerookte en gekookte kipfilet, maar rauw mag ook! Zolang er maar geen bot in de kipfilet zit die verhit is, mag een hond zowel rauwe als verwarmde kipfilet eten.
Wat zijn de symptomen van een vergiftiging? Symptomen die plotseling optreden zijn onder andere sloomheid, kwijlen, braken, trillen, plekken op de huid, aanvallen en toevallen en een moeilijke ademhaling. De symptomen hangen sterk af van de giftige stof wat het dier heeft binnenkregen.
Een hond geef je beter geen paprika, omdat deze felgekleurde groente de giftige stof solanine bevat. Die tast het zenuwstelsel aan, wat tot ademhalingsproblemen en hartverlamming kan leiden. In sommige gevallen van solaninevergiftiging kan zelfs de dood optreden. Daarnaast zijn veel honden ook allergisch aan paprika.
Amerikaanse wetenschappers vergeleken bij ruim zeventig deelnemers welk drankje het beste werkte om een hete hap, in dit geval pittige tomatensap, te blussen. Ze testten magere melk, volle melk, mineraalwater, limonade, alcoholvrij bier, cola en water. Melk bleek het beste om het brandende gevoel te verminderen.
Want dat water verspreidt die capsaïcine alleen nog maar door je mond, waardoor het nog pittiger voelt. Nou, anders dan water is melk lekker vettig en dan kan het zo om dat stofje heen zitten. En dat geldt niet alleen voor melk, maar ook voor andere zuivelproducten zoals ijs of yoghurt. Die lossen het ook op.
Eet je twee of drie dagen achter elkaar pittig voedsel? Dan krijg je last van rectale overgevoeligheid –die brandende pijn en meerdere tripjes naar het watercloset. Wanneer je drie weken of langer achter elkaar pittig eet, verdwijnt dat gevoel langzaam maar zeker. Zo heb je niet langer last van overgevoeligheid.
Honden kunnen niet alleen hun baasje dankzij hun scherpe neus opsporen, ze kunnen ook ruiken of dat baasje gestresseerd is. Uit nieuw onderzoek blijkt dat honden erin slagen om de adem- en zweetgeur van personen, zonder die mensen te zien, te onderscheiden.
Een barrière vormen met azijn
Honden houden niet van de geur van azijn en elke hond zal rechtsomkeert maken als hij of zij deze indringende geur ruikt. Azijn is daarom een handig middeltje om een natuurlijke barrière te vormen tegen honden.
Je hond vindt zoete en hartige (umani) smaken aantrekkelijk, hij is gevoelig voor zure smaken en juist weer helemaal niet voor zout. Bitter vindt hij echt niet lekker.
Mag een hond banaan? Misschien nieuw voor je, maar bananen zijn (ook) heel gezond voor honden. Bananen zijn goed voor de spijsvertering van je hond, maar ook voor een gezond hart en spieren. In bananen zit onder meer veel kalium, vezels en Vitamine C.
Ja, een hond mag yoghurt, maar met mate en tenzij je hond lactose-intolerant is. Yoghurt is niet giftig voor je hond, dus in die zin mag hij hier af en toe eens van proeven. Maar onthoud dat yoghurt eigenlijk bestemd is voor menselijke consumptie, net als alle soorten zuivel zoals kwark, kaas en karnemelk.
Tips voor beloningssnacks voor de hond: Gekookte kip of kalkoen. Rauwe frikandel (halal zonder varkensvlees)