De narcis komt in veel kleuren; van wit, geel en oranje tot roze en soms heeft één bloem zelfs. Bonte narcissen geven uw tuin een bijzondere uitstraling en maken zowel u als voorbijgangers vrolijk.
De narcis is een echte lentebloeier en laat vele tuinen in het voorjaar prachtig geel kleuren. De bloem wordt gekenmerkt door de gele trompet die omringd wordt met gele of witte bladeren en licht voorover buigt. Ook is er een dubbele narcis die zijn naam te danken heeft aan de dubbele kroon.
Er zijn ongeveer 35 verschillende soorten narcissen. De populaire lentebloeier is verkrijgbaar met grote en kleine trompetjes en er zijn zelfs dubbelbloemige narcissen. Ook qua kleuren is er een grote verscheidenheid; ze zijn er bijvoorbeeld in het roze, oranje, rood en wit.
Jarenlang plezier van bloeiende Narcissen
De Narcis is een meerjarige bolplant en kan na de bloei gewoon in de tuin (in pot of volle grond) blijven staan. Als we willen dat de plant volgend seizoen weer opnieuw mooi gaat bloeien, moet de plant voldoende reservevoedsel in de bol opslaan.
Triandrus narcissen
Deze kleine narcissen bloeien later dan de grotere soorten.
Zodra de bloem bloeit kunt u 3x per week een scheutje water geven. Narcissen kunnen wel iets meer water gebruiken. Het beste kunt u ervoor zorgen dat de grond licht vochtig blijft.
Narcissen worden meestal droog aangeleverd, geef ze niet meteen water maar doe dit na 1 tot maximaal 2 dagen. 5cm is dan voldoende. Niet in de volle zon, bij de verwarming of heater plaatsen. Controleer het waterpeil dagelijks en vul aan met vers water, gooi geen water over uit andere emmers.
Toxiciteit. Narcissen bevatten lycorine, een giftige alkaloïde die bij inname aanleiding geeft tot braken, buikpijn en diarree. Bij volwassenen is de intoxicatie dikwijls het gevolg van het eten van narcissenbollen, die met uien kunnen worden verward.
Narcis & verzorging
Ze bloeien optimaal op een lichte plek en ze blijven het langst mooi in een niet al te warme omgeving. Omdat ze altijd de zon zoeken, kunnen narcissen-op-pot binnen het beste af en toe een slagje worden gedraaid, dan groeien ze niet scheef.
Sommige voorjaarsbollen, zoals narcissen en krokusjes, kun je in de grond laten zitten, maar de meeste zomerbollen en -knollen zoals dahlia's en gladiolen zijn vorstgevoelig en overleven het meestal niet als je ze in de grond laat zitten.
Narcissen verzorgen doe je door ze regelmatig water te geven. Daarnaast staan ze graag in de zon. Na de bloei is het verstandig om de bloemen eraf te knippen. Op die manier gaat alle energie in de bol zitten en komt de narcis het jaar er op weer mooi terug.
Lupines komen in verschillende vormen voor. Ze bestaan als eenjarigen, struiken en als vaste plant met paarse bloemen. Ze maakt deel uit van de vlinderfamilie en kent wel 200 soorten. De lupine heeft een lange, stevige stengel en prachtige trossen met paarse bloemen.
NARCIS SYMBOLIEK
De narcis staat voor westerlingen symbool voor egoïsme, zelfverheerlijking, zelfliefde, zelfzucht en ijdelheid, maar ook als symbool voor een nieuw begin, omdat de narcis een nieuw seizoen aankondigt.
Iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis vindt zichzelf beter dan anderen. Hij of zij vertoont egoïstisch gedrag, is dominant, wil bewonderd worden en heeft vaak een gebrek aan inlevingsvermogen. Mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis vinden zichzelf belangrijker dan anderen.
Op een koele, droge en donkere plek bewaren
Dan kun je ze bewaren op een koele, droge en donkere plek. Wikkel de bollen stuk voor stuk in oud krantenpapier en stop ze in een doos. Waar je deze doos vervolgens zet, dat maakt niet uit, zolang het op die plek maar donker, koud en vooral droog is.
Standplaats: zon tot lichte schaduw, een niet te droge eerder lichtzure grond. Teveel schaduw geeft aanleiding tot vorming van veel blad en weinig bloem. Meer plant tips: Narcissen kunnen bijna overal voor worden gebruikt.
Narcissen vermeerderen
De beste manier om narcissen te vermeerderen, is door de bollen uit te graven en te verdelen als ze niet meer actief zijn. Door de bollen te verdelen terwijl het vergelende blad er nog aan zit, weet je waar je moet graven en voorkom je dat je met je gereedschap een bol doorboort.
Bolbloemen bevatten heel wat giftige en schadelijke stoffen voor honden en katten. Narcissen bevatten bijvoorbeeld lycorine, een giftige alkaloïde. De inname hiervan kan leiden tot spijsverteringsstoornissen.
Een andere naam voor narcis is trouwens paaslelie of paasbloem.
Pas op met narcissen
Maar kijk uit: het combineren van tulpen met andere lentebloemen kan ervoor zorgen dat de tulp minder lang bloeit. De narcis zorgt er namelijk voor dat er een bepaald stofje in het water terecht komt, waar andere bloemen niet tegen kunnen.
Deze laatste bol met een grotere maat produceert maar liefst 15 bloemetjes, drie keer zoveel als de narcis van de kleinere maat die u voor een koopje kon krijgen. Dus houdt u er rekening mee als u bloembollen koopt: De maat doet er toe.
Narcis planten en verplanten op juiste diepte
Afhankelijk van de soort stop je ze 10-20 cm diep de grond in, op een afstand van 10-15 cm van elkaar. Het is belangrijk dat de bloembollen niet te nat staan om verrotting van de bol te voorkomen.