Lama's, alpaca's en kamelen behoren allemaal tot de kameelachtige. Dus ook kamelen spugen. Al is het meer overgeven. Ze brengen de inhoud van hun maag samen met speeksel naar boven en spugen het naar buiten.
Lama's spugen, maar Alpaca's niet.
Vuurspuwende draken
Een heel bijzondere eigenschap en daar wil ik het over hebben: hoe doet een draak dat? Geen enkel ander dier kan vuur spuwen, waarom een draak wel en waar dient het voor.
De huisvlieg moet overgeven, anders kan hij niet eten
Op zijn poten heeft hij smaakpapillen. Als het voedsel hem bevalt, zal hij erop kotsen. De spijsverteringsenzymen in het braaksel breken het voedsel vervolgens af, waardoor een miniem beetje pizza vloeibaar wordt.
Ze kunnen bijten, schoppen en spugen. Toch spugen ze bijna nooit naar de mens. Dit doen ze alleen als ze opgevoed zijn door mensen, bijvoorbeeld in een dierentuin. De lama's gaan de mens dan als een soortgenoot zien en als ze boos zijn spugen ze ook naar ons.
Ze kiezen niet altijd nauwkeurig wat ze doorslikken. Als het niet verteerbaar is, braken ze het weer uit. De meest uiteenlopende voorwerpen worden zo, uitgebraakt, gevonden.
Het meest bekend zijn ze van de uil, maar er zijn veel meer vogels die braakballen leveren, zoals reigers en ijsvogels. En ooievaars dus.
Vogels kunnen braken om verschillende redenen. Als een vogel braakt zal hij hierbij vaak met de kop schudden om de inhoud kwijt te raken. Het braaksel kan dan op de kop en wangen belanden. Als dit opdroogt krijgen de veren op de kop een piekerig aanzien.
Ze denken dan dat de mens die voor hen staat ook een lama is. Weet je wat ze spugen? Het is geen vuur, geen slijm, maar zure sappen met onverteerd eten uit de maag. Dus eigenlijk een soort kots...
Spugen. Een alpaca spuugt als hij overstuur is of zich bedreigd voelt. Soms spuugt hij naar een andere alpaca in de strijd om voedsel. Of om te laten zien wie de baas is.
Deze dieren gaan zich als de baas opstellen waardoor ze gevaarlijk kunnen worden. Het zijn namelijk erg sterke dieren en kunnen bijten of aanvallen als ze zich bedreigd voelen of hun territorium willen verdedigen.
Het ziet er misschien een beetje vies uit, maar de vlieg blaast misschien gewoon zijn eigen verteerde voedsel uit of spuugt op dat van u. De meeste van de meer dan 110.000 bekende vliegensoorten hebben geen tanden en kunnen dus niet op vast voedsel kauwen. Hun monddelen zijn als een sponsachtig rietje.
Zoals andere knaagdieren kan de eekhoorn niet braken.
De meest voorkomende klachten zijn buikkrampen, misselijkheid, braken en diarree.
Het geloof dat een draak vuur spuwde wordt soms toegeschreven aan het feit dat men een vallende ster ook draak noemde. Het spoor dat een vallende ster trok werd dan geassocieerd met de vurige adem van de draak.
Een pasgeboren lama of alpaca noemen we cria. Een vrouwtjeslama of alpaca die boos is, spuugt naar een indringer. Ze doet dat alleen naar andere lama's en alpaca's en normaal gesproken niet naar mensen.
Steek de watten aan en doe het stokje in één beweging in je mond en sluit je mond. Als je je mond goed gesloten houdt kan er geen zuurstof in je mond komen en gaat de vlam uit. Houdt je mond een paar seconden gesloten. Als je je mond weer open doet en het saté stokje er uit haalt blaas dan eerst de rook weg.
Gaan twee of meer alpaca's of lama's dicht bij elkaar staan, hoofd en staart omhoog, oren naar achteren – klaar om te spugen of te bijten – dan is er tussen dieren onenigheid over hun positie in de kudde.
Hummen is de taal van de alpaca. Door zachtjes te hummen communiceren de dieren onderling als ze bijvoorbeeld tevreden, nieuwsgierig, verveeld, angstig of bezorgd zijn. Vooral wanneer moeder en veulen van elkaar worden gescheiden zal je het hummen vaker en duidelijk horen.
Lama's zijn sterke dieren en kunnen bijten of aanvallen als ze zich bedreigd voelen of hun territorium willen verdedigen. Ook alpaca's kunnen, hoewel ze kleiner zijn, goed van zich af schoppen of bijten. Dat geldt vooral voor de mannetjes, een vrouwtje zal eerder spugen.
Het donkerrode, ietwat zoetige vlees van de guanacolama heeft een heel bijzondere wildsmaak en is succulent zacht en op vele manieren te bereiden. Heel wat bereidingen voor lam of rund doen het goed met lama. De guanaco is een wilde lama uit de familie der kameelachtigen die leeft in Zuid-Amerika.
Door zijn grootte en met zijn 70 kg is de alpaca lichter dan de lama's die tussen 130 en 200 kg wegen. Door hun sterke lichaamsbouw dragen lama's dieren met een draagvermogen van ongeveer 40 kg op hun rug. Lama's hebben langere nekken en hogere, spitse oren. Alpaca's oren zijn ronder en kleiner.
Het mannetje heet een hengst, het vrouwtje een merrie. Jongen worden veulens genoemd, of cria's. Ze eten graag gras. De alpaca is een kameelachtige, oorspronkelijk afkomstig uit het Andesgebergte.
De maag van een uil kan harde stukjes niet verteren. Die stukjes worden samengeperst tot een bal. Om die bal zit een slijmlaagje, zodat de uil de bal met restjes makkelijk uit kan braken. En dat is dan: de braakbal!
Vogels poepen en plassen tegelijkertijd. Ze hebben niet als mensen een aparte urineblaas. Ze lozen alles in 1 keer en dat doen ze via dezelfde uitgang. Vogels hebben een cloaca.