Over het algemeen wordt een vloerkleed vaak minstens 10 centimeter breder dan de bank gekozen om een symmetrisch beeld te creëren in de zithoek. Tip! Je kunt vooraf op de vloer met tape bekijken welke maat jij mooi vindt. Plak de afmetingen af met tape en bekijk hoe de grootte van het kleed past bij de zithoek.
Vloerkleed in de zithoek
Meet vooraf de bank op en tel daar ongeveer 30 centimeter bij op. Zo zorg je ervoor dat het vloerkleed ongeveer 15 centimeter onder en naast de bank ligt. Bij een tweezitsbank zijn meestal vloerkleden van 200x140 of 230x160 centimeter goede opties.
Heb je een hoekbank? Dan kan een rond vloerkleed heel mooi staan. Kies een lekker groot rond vloerkleed uit die aan de zijkanten iets uitsteekt bij de hoeken. Met een mooi ronde salontafel erop of meerdere kleine bijzettafels erbij ziet dit er erg sfeervol uit.
Het vloerkleed onder de bank
Met het karpet onder de bank – net onder de voorste poten of helemaal – maak je optimaal gebruik van de verbindende werking van het kleed. Wanneer je zithoek bestaat uit afzonderlijke stukken uit verschillende lijnen verdient dit daarom de voorkeur.
Een rechthoekige vloerkleed zou er natuurlijk mooi tussen staan, maar het zorgt wel voor minder contrast. Een rond vloerkleed daarentegen doorbreek de hoekige ruimte van je woning en zorgt voor een fijn en gezellig geheel.
Dan wil je graag dat je nieuwe aanwinst in een goede staat blijft en niet verschuift. Maar hoe zorg je er nu voor dat je vloerkleed goed op z'n plek blijft liggen en niet verschuift zodra je eroverheen loopt? Een anti-slip ondertapijt is daarvoor een erg geschikte oplossing.
Het meest voorkomende kleed is natuurlijk de rechthoekige. Deze volgt het makkelijkst de vorm van de meeste zithoeken, met een rechthoekige opstelling van (hoek)bank en fauteuil(s). Standaardmaten zijn meestal 160 x 230, 200 x 290 en 240 x 340 cm. Bij effen kleden is meestal maatwerk mogelijk.
Omdat een grijze bank zo neutraal is, kun je qua vloerkleed allerlei kanten op. Wil je het geheel rustig houden? Kies dan een vloerkleed van wol in een effen kleur en ga voor accessoires die de aandacht trekken. Ook met zwart-wit zit je safe.
Beschikbare maten
Soms ligt het kleed net tegen de bank dat ligt aan de grootte van je kamer. Daarna heb je 200 x 300. Deze maat gaat vaak al een stukje onder de bank. 200 x 250 is voor een aantal merken een standaardmaat.
Meet eerst de lengte en breedte van de kamer en vermenigvuldig deze met elkaar. Dit is de benodigde oppervlakte tapijt in vierkante meters (m2). Het is raadzaam om voor zowel de lengte als breedte ongeveer 10% extra tapijt te nemen; zo weet je zeker dat je geen tapijt tekort komt.
Naast grijs en bruin kan de kleur taupe ook nog tinten bevatten van roze of paars. Dit maakt het voor jou mogelijk om wat meer met contrasten te gaan spelen. Met een roze vloerkleed creëer je in jouw woonkamer een rustgevend gevoel.
Opvallen met een vloerkleed op een donkere vloer
Met een donkere vloer betekent dit dus dat je voor een lichter vloerkleed kiest. Let wel dat het contrast niet té groot wordt, zoals met zwart en wit. Dit kan namelijk nogal kil overkomen. Zoek daarom de middenweg op met bijvoorbeeld een grijs vloerkleed.
Katoen, kokos, sisal en wollen vloerkleden zijn allemaal gemaakt van natuurlijke materialen. Daarnaast heb je synthetische vloerkleden van kunststof, polyester of rubber. De functie en stijl is bepalend voor de materiaalkeuze. Een wollen kleed is het populairst.
Dan is groen perfect! Deze combineer je namelijk moeiteloos met neutrale tinten en past in verschillende stijlen. Zo is de groene bank een perfecte match met een industrieel interieur met stoere zwart- en grijstinten. Ook in de botanische trend doet ie het goed, gecombineerd met een hoop groene kamerplanten.
Licht en donker gaat uitstekend samen. Bij een grijze bank kun je daarom heel goed kiezen voor een kleed in een zwart-witte kleur. Een andere optie is om met verschillende vloerkleden te experimenteren, bijvoorbeeld met twee vloerkleden: één in een witte en één in een zwarte kleur.
Zo past een grijze bank mooi bij een blauw tapijt, maar kleurt een grijze bank ook mooi met roze tinten. Pasteltinten zorgen voor een gebalanceerde look. Ook zijn grijs en zwart altijd een goede combinatie. Maar u kunt ook spelen met blauw, wit en grijze tinten.
Kleur op de grijze bank
'Grijs is een goede drager van volle kleuren. ' Met een knip van haar vingers liggen er een paar kussens in kleuren die roepen 'hier ben ik'. Okergeel, zalmroze, feloranje en kobaltblauw: dit kleurpalet laat niet met zich sollen en steekt prachtig af tegen het grijs.
Vooral in kleinere woonruimtes is het aan te raden om een woonkamer vloerkleed onder de salontafel te plaatsen. Zorg ervoor dat het vloerkleed nog een paar centimeter onder de tafel uitsteekt zodat het niet 'opgepropt' lijkt.
Vloerkleden zorgen ervoor dat ruimtes afgebakend worden. Wanneer je in jouw woonkamer geen vloerkleed ligt, kan dit voor jouw woonkamer een onrustig beeld zorgen. Meubels worden al gauw losse onderdelen zonder een vloerkleed. Een vloerkleed zorgt er ook voor dat een kamer ruimtelijker aanvoelt.
Deze optie is gemakkelijk toe te passen in menig interieur omdat de focus ligt op het materiaal. Stapelen maarrrrr: voor het mooiste effect leg je een vloerkleed in een rijk materiaal bovenop een tapijt dat neutraler van aard is. Zo komt het bovenliggende vloerkleed nog beter tot uiting.
Wollen vloerkleden pluizen
Vooral wollen vloerkleden hebben te maken met pluisjes. Dat is een natuurlijke manier van het vloerkleed om van overtollige vezels af te komen. Geen ramp, vrijwel ieder wollen vloerkleed heeft daar last van.
Het vloerkleed in tegengestelde richting oprollen gedurende een nacht kan helpen. Ervoor zorgen dat de luchtvochtigheid in de ruimte hoog genoeg is zal het verdwijnen van de vouwen doen versnellen (luchtvochtigheid moet 50-60% zijn).