KNLTB geeft richtlijnen voor een goede tennis warming-up: inlopen, rekken, inspelen en na de wedstrijd een cooling-down. Hierna volgen dynamische rekoefeningen, inspelen (5-10 minuten), en na de wedstrijd een cooling-down (5-10 minuten).
Begin in een laag tempo en sla met weinig kracht. Neem alle slagen door. Tussen de slagen door blijf je in beweging (dribbelen op de plaats). Na enkele minuten kun je wat feller gaan spelen, wat meer gaan spreiden en vervolgens kun je de afstand tot het net vergroten.
“Voor iemand die goed getraind is kan het spelen van twee wedstrijden op een dag niet zoveel kwaad. Maar meer dan drie wedstrijden op een dag of meer dan acht wedstrijden in de week is een risico voor iedere tennisser.
Tennissers moeten regelmatig hun beenspieren belasten om nog net de bal te kunnen slaan. Vooral de beenspieren, maar ook de romp en armspieren worden getraind. Tennissers hebben dan ook sterkere beenspieren dan niet-tennissers, wat vooral op oudere leeftijd grote voordelen biedt.
Tennis is goed voor je grove en fijne motoriek. Niet alleen de grote spiergroepen, ook de kleine spieren worden aan het werk gezet. Ze worden daardoor niet alleen sterker, maar je lichaam leert ook om de spieren gedoseerd en in samenhang te gebruiken. Ook goed voor je coördinatievermogen dus.
De tennisservice zorgt voor een overstrekking van de onderrug en verhoogde druk op de gewrichten in de lage rug. Deze beweging van de onderrug kan niet alleen de kleine gewrichten in de wervelkolom en tussenwervelschijven schijven onder druk zetten, maar ook de spieren, bindweefsel en pezen rondom de wervelkolom.
Tennis. Met een potje tennis kun je uitstekend je buikspieren trainen. Door de intensieve bewegingen, het heen en weer rennen en de korte sprintjes zorg je voor een goede vetverbranding. Hierdoor krijgen de buikspieren meer kans om zichzelf te tonen.
Tennis is een veeleisende sport waarbij vrijwel alle spiergroepen in het lichaam worden belast. De ene spiergroep zwaarder en structureler dan de ander, maar hierover later meer. Tennis is een fullbody sport, waarbij afgestemde coördinatie tussen de verschillende spiergroepen erg belangrijk is voor effectieve slagen.
Tennis is een anaërobe sport. Je moet uiteraard een goede conditie hebben voor tennis, maar deze conditie is niet voor een duursport zoals hardlopen. Hardlopers maken niet-intensieve éénzijdige bewegingen. Bij tennis maakt een tennis(t)er constant een korte intensieve beweging.
De binnenkant van de benen, de liezen
Ga in spreidstand staan met één been op slot en het andere licht gebogen. Houd je bovenlichaam rechtop en buig over je gebogen been heen naar opzij en weer terug. Een paar keer herhalen en dan de andere kant.
Klaar voor de start
Om te starten met tennis heb je niet zoveel nodig. Er zijn een aantal benodigdheden die handig zijn om aan te schaffen, zoals een tennisracket, schoenen en ballen. Daarmee kan je al van start. Als je lid wordt van een vereniging schrijf je je ook vaak in voor tennisles.
De bal moet over het net op de speelhelft van de tegenstander(s) worden geslagen. Het doel is om het je tegenstander(s) onmogelijk te maken de bal terug te slaan en om zo punten te scoren. Tennis wordt zowel recreatief (voor de lol) als in partijverband beoefend.
Waterpolo staat vaak boven aan lijsten van moeilijkste sporten. In 2016 riep sportwebsite Bleacher Report het uit tot "de zwaarste sport ter wereld" op basis van zes factoren: kracht, uithoudingsvermogen, snelheid, behendigheid, vaardigheid en lichamelijkheid.
Tennis is een vorm van beweging en dus goed voor de gezondheid. Wie tennist zou in het algemeen slanker zijn en een betere conditie hebben dan wie niet tennist. Door te tennissen ontwikkel je sterkere spieren en verbeter je jouw flexibiliteit, door de combinatie van de techniek en het lopen.
Uit onderzoek is gebleken dat je met tennis ongeveer 7 calorieën per kilo per uur verbrandt. Dit betekent dat als je 70 kilo weegt, je met een uurtje tennis ongeveer 490 calorieën verbrandt.
Spinning is een goede manier om snel veel calorieën te verbranden. Tijdens een workout verbrand je gemiddeld 400 tot 600 calorieën per uur.
Harley Pasternak legt uit hoe het zit: je verbrandt met hardlopen of een intense work-out misschien wel meer calorieën, maar die komen allemaal uit niet-vet-zones. En wandelen is een low intensity work-out waarmee je rechtstreeks je vetzones verbrandt en daarmee is het de beste sport voor vet verbranden.
Om je rug gezond te houden of te krijgen, moet je dus vooral twee dingen doen: de spieren trainen en zorgen dat de tussenwervelschijven weer dikker kunnen worden. Als de spieren die vlak rondom je ruggengraat liggen sterker en beter getraind zijn, zullen ze de wervels beter bij elkaar en op hun plaats houden.
Planken is een goede fitnessoefening om je houding te verbeteren. Maar ook je buikspieren worden flink aan het werk gezet. Met goed getrainde buik- en rugspieren wordt het aannemen van een goede houding een stuk makkelijker. Ga op je buik liggen en zet je onderarmen op de grond.
Speedskiën is een professionele sport welke in de jaren 60 door de FIS is erkend. Aan de wedstrijden doen sporters uit zo'n vijftien landen mee. Het huidige wereldrecord staat met 254,958 km/u op naam van de Italiaan Ivan Origone en werd behaald op de snelle piste van Vars, Frankrijk in 2016.