Stop alleen vaatwasserbestendig glas in de vaatwasser. Kristalglas is niet geschikt om met een vaatwasser afgewassen te worden.
Hout. Stop als-je-blieft nooit meer hout in de vaatwasser. Dit gaat niet alleen over je houten snijplank die kan gaan scheuren of splijten, maar ook over de spatels en schalen. Het hout kan namelijk ook je andere servies aantasten.
Symbool vaatwasser
Het symbool links betekent dat je servies vaatwasserbestendig is. Soms mag het alleen in het bovenste rek, of op een lage temperatuur in de vaatwasser. Het symbool rechts, met het kruis erdoor, wil zeggen dat het niet in de vaatwasser mag.
Afwassen met de vaatwasser
Vaak krijgen wij de vraag of dat oud serviesgoed in de vaatwas kan. Wij raden het niet aan, maar het kan eventueel wel, echter is het altijd beter om het met de hand af te wassen.
Stop alleen vaatwasserbestendig glas in de vaatwasser. Kristalglas is niet geschikt om met een vaatwasser afgewassen te worden. Houd er wel rekening mee dat zelfs een vaatwasserbestendig glas na verloop van tijd sporen van glascorrosie vertoont.
“Een servies van aardewerk is vaatwasserbestendig. Let wel op! Laat zodra het vaatwasprogramma is afgelopen nooit het servies in een ongeopende vaatwasser staan. Anders trekt het vocht in het keramiek wat ten koste gaat van de kwaliteit.”
De makers van vaatwasmiddelen raden klanten af om hun vaat af te spoelen voordat het in de vaatwasser gaat. Vaatwasmiddel zit namelijk vol met enzymen die zo ontwikkeld zijn dat ze zichzelf hechten aan etensresten. Simpel gezegd, zonder etensresten kunnen de enzymen zich nergens aan vastklampen.
Draai ongeveer eens per maand een volledig, heet wasprogramma of onderhoudsprogramma. Zo voorkom je dat onderdelen erg vettig worden. Met schone filters voorkom je dat de vaatwasser gaat stinken. En de vaat wordt beter schoon.
Wijn glas en vork symbool wat betekent kunststoffen is veilig.
Maak een propje van aluminiumfolie en leg deze in het bestekbakje van de vaatwasser. Het propje zorgt voor ervoor dat het bestek geen roestvlekken krijgt. Geen zin om altijd maar dat bakje schoon te maken na het verven?
Aluminium hoort ook niet thuis in de vaatwasser. Aluminium is namelijk zeer reactief. Om dit aan te pakken, anodiseren fabrikanten het vaak, wat betekent dat ze het coaten in een beschermende olielaag die niet reageert met andere stoffen.
Je kunt de koektrommel in ieder geval niet klakkeloos in de vaatwasser doen.
Gewone kookpannen
De 'gewone' pannen waar u de aardappels in kookt en bijvoorbeeld de steelpan, kunt u gewoon in de vaatwasser doen. Deze pannen zijn, tenzij anders aangegeven op de verpakking, over het algemeen van materiaal gemaakt dat vaatwasmachine bestendig is.
Het materiaal. De reden dat je plastic bakjes niet drogen in de vaatwasser, heeft te maken met het materiaal. Er bestaat hyrdofiel en hydrofoob materiaal. Terwijl hyrdofiel materiaal (zoals glas en keramiek) makkelijk al het water verspreid, is hydrofoob materiaal juist waterafstotend.
Het meeste alledaagse servies is geschikt voor de vaatwasser. Zacht porselein, ook wel beenderporselein of ivoorporselein genoemd, heeft doorgaans decoraties onder het glazuur aangebracht en zou in principe in uw vaatwasmachine moeten kunnen.
Zijn vaatwastabletten beter dan poeder? Nee. Natuurlijk verschilt de kwaliteit per vaatwastablet en per poeder, maar over het algemeen presteren vaatwastabletten niet beter of slechter dan poeder. Uit diverse consumententests is gebleken dat poeder per wasbeurt veel goedkoper is, terwijl het resultaat niet slechter is.
Voor een vaatwasser heb je vaatwasserzout nodig. Je mag hiervoor geen keuken- of zeezout gebruiken want dat kan de vaatwasser beschadigen. Vaatwasserzout (ook wel regeneratiezout genoemd) is extra zuiver zout (natriumchloride) met extra grove korrels en een beetje anti-klonteringsmiddel.
Wat is beter voor het milieu: afwassen in een teiltje of in de vaatwasser? Het teiltje wint! Als je alle vaat in de afwasmachine stopt, verbruik je per jaar 2 tot 3 keer zoveel energie als wanneer je de afwas in een teiltje met de hand doet.
Een vaatwasser verbruikt gemiddeld tussen 10 en 20 liter water en ongeveer 1 kWh elektriciteit per wasbeurt voor een toestel van klasse A, maar tussen 1,4 en 1,5 kWh voor een toestel van klasse C en D.
Het hoofdprogramma wast de vaat normaliter tot ongeveer een uur op een vaste temperatuur. Het automatische programma daarentegen kan zowel de lengte van het programma als de temperatuur aanpassen aan de vuilheid van de vaat.
Keramiek is de brede verzamelterm voor alle soorten gebakken klei of aarde, en de term zegt eigenlijk weinig over het materiaal en de eigenschappen van het servies. Er zijn 3 groepen te onderscheiden, namelijk aardewerk, stoneware (steengoed) en porselein.
Keramisch (aardewerk) servies
Keramiek wordt vervaardigd bij een lagere oventemperatuur (800 – 1150 graden) en is mede daarom dan ook wat zachter dan porselein. Aardewerk heeft een natuurlijke en verfijnde uitstraling. Door een glazuurlaag wordt het aardewerk steviger wat het weer minder gevoelig maakt voor krassen.
Emaille kan in principe in je vaatwasser. Alleen, het vaak agressieve vaatwasmiddel tast op den duur het glazuur aan. Ons advies: was het met de hand af. Pas op met stoten, emaille is sterk maar er kunnen splintertjes afbreken.