Robinia heeft duurzaamheidsklasse 1 tot 2 en wordt wel het hardhout van Europa genoemd. Zo heeft dit hout een levensduur van zo'n 20 tot 25 jaar. Gebruik dit zogenaamde Europees hardhout als beschoeiingspaal, duurzame weidepaal of gebruik deze grillige palen bij afrasteringen.
Het hout is uitzonderlijk hard, rotbestendig en duurzaam. Als het droog is, brandt het langzaam, zonder zichtbare vlam of rook, en wordt het zeer gewaardeerd als brandhout voor kachels.
Robinia en Acacia lijken als boomsoorten op elkaar. Acacia is een tropische houtsoort, afkomstig uit Afrika, Australië en Zuid-Amerika. Robinia daarentegen is een houtsoort uit Oost-Europa. Robinia wordt door de visuele gelijkenissen ook wel Pseudoacacia genoemd.
Robinia komt oorspronkelijk uit het Oosten van de Verenigde Staten. De Franse hofbotanicus Jean Robin introduceerde hem in 1601 in Europa. De boom verspreidde zich snel over heel Midden-Europa. Robinia gedijt het best in een gematigd klimaat, op geringe hoogte en in een lichte en goed verluchte bodem.
Robinia heeft duurzaamheidsklasse 1 tot 2 en wordt wel het hardhout van Europa genoemd. Zo heeft dit hout een levensduur van zo'n 20 tot 25 jaar. Gebruik dit zogenaamde Europees hardhout als beschoeiingspaal, duurzame weidepaal of gebruik deze grillige palen bij afrasteringen.
De acaciaboom groeit op veel plekken over de hele wereld en het hout is een sterke en milieuvriendelijke optie voor je tuinmeubelen. Acacia hout is een hardhoutsoort die vanwege de fijne nerf en warme kleur uitstekend geschikt is voor tuinmeubels en makkelijk is in onderhoud.
Robina is een giftige houtsoort. Zo mag een paard nooit eten van een levende Robiniaboom. De bladeren en de schors zijn giftig. Eet het paard 70 gram schors, dan kan hij al te maken krijgen met ernstige complicaties.
Zowel Robinia palen als Kastanje palen hebben van nature een hoge duurzaamheid, alhoewel Robinia palen een nog veel langere levensduur hebben als Kastanje palen. Kastanje palen hebben ook wat meer last van scheurvorming. Beide palen hoeven niet chemische te worden behandeld.
De Douglas zal minder snel scheuren dan de Lariks. De Lariks is echter wel een stuk duurzamer dan de Douglas. Het lijkt dus beter om voor de Lariks te kiezen als je duurzaam tuinhout wilt gebruiken.
Groei en kenmerken
Daar is de robinia een snelle groeier: jaarlijks tot een meter in de hoogte en een centimeter in de dikte. Voor de kleine tuin worden minder snel groeiende cultivars gekweekt. Uiteindelijk groeit de boom tot 30 m hoog en 50 cm dik. De boom kan 200 jaar oud of meer worden.
Acaciahout komt van de Europese Robinia boom en is erg duurzaam. Het hout is erg hard, wat ten goede komt aan de slijtvastheid. Omdat veel Acaciahout uit Europa komt, is het vervoer ervan minder belastend voor het milieu. Het hout is drie keer zo hard als grenen, dennen en kastanjehout.
Acaciahout wordt voornamelijk gebruikt voor buitenhuistoepassingen. Terwijl de houtblokken met grote diameters worden gebruikt om te verzagen (terrasplanken, gevelbekleding en tuinmeubilair), worden de houtblokken met kleine diameter gebruikt voor de productie van ontschorste palen.
Gebruik onbehandeld hout
Stookhout mag niet behandeld, geverfd of gelakt zijn. Bij verbranding komen er schadelijke stoffen vrij. Dit kan gevaar opleveren voor jezelf en voor je omgeving. Bovendien ontstaat hierdoor meer aanslag in je houtkachel of houthaard en in het rookkanaal.
De beste soorten haardhout zijn dus: Berkenhout – extra schoon, veel warmte. Essenhout – brandt traag, mooi vlammenspel. Eikenhout – brandt traag, weinig rook en geeft knetterende vlammen.
Bij het gebruik van een grotere openhaard of kachel en als u voor rendement gaat adviseren wij om ovengedroogd beuken-, eiken– of essenhout te gebruiken. Deze soorten hebben een hoog rendement en blijven lang liggen. Ze geven over een langere periode veel warmte af.
Minstens even belangrijk als het visuele aspect, is de levensduur. Robinia heeft de eigenschap 25 jaar (of langer) mee te gaan doordat het zich in duurzaamheidsklasse 1 bevindt. Dat zorgt ervoor een licht contrast met kastanje, dat 15 tot 25 jaar meegaat en zich in duurzaamheidsklasse 2 bevindt.
Het klopt vast en zeker dat je paarden niet van een levende Robiniaboom mag laten eten. De blaadjes en de schors bevatten giftige stoffen waarop paarden zeer heftig kunnen reageren. Paarden kunnen al klachten krijgen na het eten van 70 gram schors, 150 gram is potentieel dodelijk.
De giftige delen van de plant zijn de bladeren, de schors, de zaden en de jonge twijgjes. Verschillende diersoorten waaronder paarden, runderen, schapen, geiten, pluimvee en ook de mens kunnen ziek worden na het eten van deze delen, maar paarden zijn veruit het gevoeligst voor de gifstoffen van de acacia.
De schorsschillen op onbewerkte afrasteringspalen van acaciahout zijn giftig voor paarden, zelfs in kleine hoeveelheden. Paarden kunnen al klachten krijgen na het eten van 70 gram schors en 150 gram schors kan dodelijk zijn.
Ook de duurzaamheid van acacia is hoog. Echter teak, als rasechte tropische hardhout soort, heeft wel een langere levensduur dan acacia. Dit verschil vertaalt zich ook in de prijs. Acacia zal doorgaans goedkoper zijn dan teak.
Acacia heeft van nature een hoog oliegehalte waardoor het hout nagenoeg ongevoelig is voor water-en vocht indringing, alleen zal het in de buitenlucht geplaatste hout na verloop van tijd vergrijzen (net als iedere andere houtsoort als het niet behandeld wordt).
Suar houten meubelen staan ook bekend om hun schoonheid en duurzaamheid. Echter, vanwege de betaalbaarheid en duurzaamheid, wordt Suar hout vaak gebruikt om economische versies van Teak meubilair te creëren.