De Groene Weg – het eco paradepaardje van Vion – slacht 100.000 varkens per jaar (0,6% van het totaal van Vion: het aandeel 'bio' is dus marginaal). Het slachtproces en ook transport van deze varkens gaat op dezelfde manier als de 'reguliere' varkens. Zogenaamde beter leven 1 ster varkens zijn er ook.
Vion Boxtel heeft een slachtcapaciteit van 20.000 varkens per dag en dat vergt een krappe planning.
341.000 varkens geslacht
In week 21 werd het laagst aantal slachtingen genoteerd, namelijk 256.000 varkens. De Vion-varkensprijs lag toen op 1,69 euro. Het gemiddeld aantal slachtingen per maand ligt dit jaar op 313.000 varkens. Overigens is 2021 niet een absoluut record.
De productielocatie in Boxtel is de grootste Vion-slachterij van het land. Per dag worden er zo'n 20.000 varkens geslacht. Er werken maar liefst 1900 productiemedewerkers, veelal arbeidsmigranten.
Vion is eigendom van NCB Ontwikkeling, een onderdeel van de Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO).
Vleesverwerker Vion heeft het jaar 2021 afgesloten met een verlies van 29 miljoen euro. De onderneming met twee vestigingen in Fryslân gaat naar eigen zeggen gebukt onder moeilijke marktomstandigheden.
Wekelijks slacht Vion in Nederland en Duitsland zo'n 17.000 koeien. De koeien worden in Nederland geslacht in Tilburg - ook de Groene Weg koeien worden hier geslacht.
Op dit moment worden in slachthuis Westfort zo'n tienduizend varkens per dag geslacht.
Gosschalk is een grote slachterij in Nederland. Volgens ingewijden in de markt slacht het bedrijf 600 tot 900 runderen en 5000 varkens per dag. Dat komt onder meer bij supermarkten en restaurantketens terecht.
De prijs van een varken is 25 tot 750 euro, afhankelijk van het ras dat je wilt kopen. Let op met gratis aangeboden dieren, de bijkomende dierenartskosten kunnen hoog oplopen. Een weide en een stal zijn de grootste kosten.
In Nederland zijn er 209 erkende slachthuizen. Het gaat om 179 roodvleesslachthuizen. Hier worden runderen, varkens, schapen, geiten en paarden geslacht. Er zijn 21 grote slachthuizen.
Op 1 april 2021 telde Nederland 512 duizend (4 procent) minder varkens dan het jaar daarvoor. Het totaal aantal varkens schommelt al jaren rond de 12 miljoen. Deze varkens staan wel op steeds minder bedrijven. Het aantal bedrijven met varkens is afgenomen van 6 500 in 2011 tot 3 400 in 2021.
De meeste slachterijen zijn gespecialiseerd in het slachten van bijvoorbeeld varkens, runderen, kalveren, kippen, of schapen. Het slachten van wild of van gevogelte anders dan kippen geschiedt gewoonlijk bij de poelier.
De slachterij heeft bij de herstart van de slacht in een statement al aangegeven dat het dier centraal staat bij het bepalen van de slachtsnelheid. Gosschalk slachtte voor de sluiting volgens insiders ruim 15.000 varkens per week.
Bij familiebedrijf Compaxo slachten ze een adembenemende hoeveelheid van 1,6 miljoen varkens per jaar: 31.500 varkens per week, 650 varkens per uur. Dit is te weinig, vindt Compaxo. Van de varkens die ze slachten in Zevenaar en tot worsten, spek en hammen verwerken in Gouda, is 70 procent bestemd voor de export.
Het gemiddelde per dag ligt daardoor ook elke maand ongeveer gelijk en schommelt tussen de 1,6 en 1,8 miljoen. Ook de voorlopige cijfers van 2018 (waarin de maan december ontbreekt) laten eenzelfde beeld zien. Het aantal slachtingen in elf maanden komt uit op 593 miljoen, dat is gemiddeld zo'n 1,8 miljoen per dag.
Eerst worden ze bedwelmd met koolzuurgas (CO2) of ze krijgen een elektrische schok. Het bewusteloze dier wordt daarna gedood door een pin in het voorhoofd, een steek in het hart of door de halsslagader door te snijden. Voor halal vlees en koosjer vlees is er een uitzondering in de wet om onverdoofd te slachten.
Gemiddeld ligt de prijs op €1.900 met uitschieters naar €2.500 voor de vaarzen die al goed wat kilo's melk geven.
Het slachten van een koe kost ongeveer € 180, het afsnijden € 180 tot € 250, afhankelijk van de grootte van de koe: aan een groter beest zit meer werk. Er zijn ook mensen die de koe alleen laten slachten en dan elders laten afsnijden of dat zelf doen.
Dieren die ritueel worden geslacht, worden niet verdoofd voordat het mes wordt gehanteerd. Sommige dieren raken meteen in een shock, maar de dieren die nog wel pijn voelen kunnen dat niet uiten, omdat ook hun luchtpijp is doorgesneden, aldus de onderzoekers. Bloed in de luchtpijp kan verstikking veroorzaken.
In Nederland worden elke dag 1,75 miljoen dieren gedood. Dat zijn er gemiddeld 1.000 per minuut. Alleen al de weg naar het slachthuis is erg stressvol.
De Slachter is werkzaam bij een bedrijf dat vee slacht. Een slachthuis wordt ook wel een slachterij of een abattoir genoemd. De dieren worden aangeleverd door veehouders.