De griet is beter bekend als de grutto, de koning(in) van de weidevogels. Onze nationale vogel legt haar eieren grotendeels in april, maar zeker ook nog wel in mei. Doorgaans vier stuks, gelegd in een klein kuiltje op de grond, bij voorkeur in een polletje gras.
Iedere vogel legt in mei een ei, behalve de kievit en de griet, die leggen in de meimaand niet. De kievit legt inderdaad al veel eerder eieren, maar de griet dan? De griet is een andere naam voor kwartelkoning en deze soort komt pas eind mei naar Nederland terug om hier te broeden, dus die legt ook geen ei in mei.
Koekoeken leggen hun eieren in de nesten van zogeheten waardvogels, gedrag dat overigens ook bij andere soortgroepen zoals zoogdieren en insecten wordt aangetroffen. Een vrouwtjeskoekoek specialiseert zich op een bepaalde vogelsoort of -familie. Zo zijn er 'heggenmus-koekoeken' en 'karekiet-koekoeken'.
“In mei leggen alle vogels een ei”. Een bekend gezegde in het Nederlands, maar klopt dit wel? We kunnen deze weerspreuk alvast weerleggen, want niet alle vogelsoorten leggen hun eieren in dezelfde maand. Het hangt zowel van de vogelsoort als van het klimaat af wanneer een vogel eieren legt.
Sommige vogels maken nauwelijks een nest en leggen hun eieren op de kale grond, zoals veel op kliffen broedende zeevogels, bijvoorbeeld Zeekoeten. Veel hoendervogels leggen hun eieren op de grond. Bij de zangvogels is dat de leeuwerik en bij de roofvogels is dat bijvoorbeeld de havik.
De meeste vogels broeden tussen maart en juli, dit noemen we het broedseizoen. Er zijn een aantal uitzonderingen zoals de bosuil die al in februari begint of de meerkoet die rustig tot augustus door gaat. De meeste vogels maken elk jaar een nieuw nest om hun kroost in groot te brengen.
Verschillende vogelsoorten, zoals de spreeuw of de ekster, leggen blauwe eieren. Blauwe eieren absorberen minder warmte dan bruine eieren. Hiermee zorgt de blauwe kleur ervoor dat eieren niet oververhit raken.
De kwartelkoning was vroeger algemeen en stond bij boeren en buitenlui bekend onder volksnamen als spriet, grasknarser, peersneers, schriek en taepert. Inmiddels is het een zeldzame Nederlandse broedvogel van akkers en hooilanden in uiterwaarden en beekdalen.
De koekoek is een broedparasiet; het vrouwtje legt haar eieren in nesten van andere vogelsoorten en laat de jongen door die andere soort uitbroeden en verzorgen.
Een aantal standvogels, zoals eenden, leggen hun eieren soms al in februari! Mussen en merels beginnen in maart en mezen in april. Ook bij trekvogels is er een verschil, een ooievaar is in maart al in Nederland en al flink aan het broeden.
Een Mechelse koekoek is een kip. Een bijzondere soort, door ons nog nooit in Nederland in een winkel gezien, maar in Belgie gewoon te koop. Een hele smakelijke kip ook, niet helemaal biologisch, maar zeker geen fokbatterij plofkip.
Eén koekoek (Selborne) is al overgestoken naar Europa en bevindt zich in Noord-Spanje. Maar alle andere vogels zijn nog in West-Afrika en bereiden zich voor op de loodzware tocht over de Sahara. Het geeft meteen aan dat de koekoeken die al wel in West-Europa en in Nederland zijn gearriveerd, echt de vroege vogels zijn.
Aantal: Tussen de 6.000 en 8.000 (Dit is het aantal vrouwtjes. Aantal mannetjes is onbekend). De stand van de koekoek als broedvogel neemt al zeker sinds 1985 af.
Het voedsel bestaat uit op de grond levende insecten(larven), regenwormen, slakjes, kleine hoeveelheden zaden en ander plantaardig materiaal.
De Vlaamse gaai en de kauw kunnen zowat alle geluiden imiteren. Er zijn niet veel vogels die het zingen van andere soorten vogels nabootsen. Een heel bekend voorbeeld van een vogel die dat kan, is de Liervogel uit Australië. Hij wordt zo genoemd omdat zijn staart de vorm heeft van een Griekse lier.
Het bedrog begint bij het ei: de koekoek bouwt niet zelf een nest, maar legt zijn eieren in de nesten van andere vogels. Zo zoekt het koekoeksvrouwtje kleine vogels op die hun nest aan het bouwen zijn.
Een koekoek verstopt zich en begluurt de beoogde pleegouders. Wanneer ze een geschikt nest ontdekt heeft, wacht ze tot er een paar eieren in het nest liggen. Als niemand kijkt, gooit ze er één ei uit; het hare dumpt ze ervoor in de plaats. Het hele karwei is in tien seconden geklaard.
Spriet = spriet, ook wel als ligniet of met de verouderde term prits aangeduid, is een soort bruinkool. Het heeft een hoog zwavelgehalte en is een goede en goedkope brandstof.
Genetica. Het gen dat de groene of blauwe kleur van de eierschaal veroorzaakt is "Oöcyaan", afgekort O, bevindt zich op het eerste chromosoom en vererft autosomaal dominant. Het veroorzaakt door accumulatie van biliverdine een groene of blauwe kleur van de eierschaal.
Het groene randje aan de eidooier ontstaat door een chemische reactie tussen de zwavel in het eiwit (dat tijdens het koken vrijkomt) en het ijzer in de dooier. Als je het eitje te lang kookt, kan er dus een rand vormen of kan zelfs de hele dooier groen uitslaan.
De Schijndelaar kreeg in 2001 een officiële erkenning van de toenmalige NHDB en is daarmee het nieuwste Nederlandse kippenras en bovendien het enige erkende Nederlandse kippenras, dat groene eieren legt.
Verrassingsaanval Mezen hebben heel wat vijanden: roofvogels zoals valken en uilen en roofdieren zoals marters en katten en zelfs slan- gen.
Het lijken misschien steeds dezelfde individuen, maar gedurende de winter zoeken koolmezen voedsel in groepen die van samenstelling kunnen wisselen. 's Nachts slapen de koolmezen individueel in nestkasten, indien die beschikbaar zijn. Zolang een koolmees niet verstoord wordt zal hij deze nestkast blijven gebruiken.
Bij koolmezen zijn mannetjes en vrouwtjes het makkelijkst te onderscheiden aan de hand van de zwarte streep over de borst en buik, de 'stropdas'. Bij mannetjeskoolmezen is deze streep dik en loopt ononderbroken door naar de onderkant van de staartbasis.