Witte wijnsoorten
De wijn is licht van kleur en heeft een frisse, fruitige geur. Bekende droge en frisse witte wijnen zijn Sauvignon Blanc en Grüner Veltliner. Deze wijn leent zich uitstekend voor een wijn en spijs combinatie met lichte salades.
Welke wijn is zoeter: Chardonnay of Pinot Grigio? Pinot Grigio smaakt doorgaans minder zoet dan Chardonnay vanwege de hogere zuurgraad. Pinot Grigio is licht met hints van groene meloen, terwijl Chardonnay iets zwaarder is en hints heeft van vers gemaaid gras.
Chardonnay wijnen bevatten meestal wat zoeter fruit zoals mango en ananas en zijn daarnaast wat bloemiger (wat bijdraagt aan de romige en zachte smaak). Sauvignon blancs bevatten vaak juist citrusvruchten, groene appel en tonen van limoengras en dragon (wat bijdraagt aan de frisse, pittige en kruidige smaak).
Het verschil tussen chardonnay en sauvignon zit hem vooral in de smaak. In de meeste gevallen hebben wijnen gemaakt van sauvignon een hogere zuurgraad waardoor ze frisser zijn, maar vaak ook een pittige en meer kruidige smaak hebben.
Señorio de Barahonda Barahonda Blanco Organic 2021 - Verdejo & Sauvignon blanc - 75CL - 12,5% Vol. Cave de Richemer Maraval Blanc 2020 - Chardonnay & Roussanne - 75CL - 13,5% Vol. Cantina di Custoza Bianco di Custoza 2021 - 75CL - 12,5% Vol. Vivera Altrove Bianco - Chardonnay, Insolia & Cataratto 2019 - 75CL - 13% Vol.
De witte wijnen die gemaakt worden van de pinot blanc of de weißburgunder zijn droge witte wijnen. De wijnen drink je het beste tot drie jaar na de oogst.
De pinot grigio is een delicate, frisse en lichte witte wijn die zowel droog als zoet van smaak kan zijn.
Afhankelijk van de herkomst en bereidingsmethode van de wijnmaker van een riesling smaakt hij (zoals vaak wordt gedacht) zoet, maar kan hij ook fris en droog smaken.
Voorbeelden van druiven met weinig zuren: -wit – pinot gris, gewurztraminer en viognier, – rood – tempranillo, zinfandel en grenache. De rijpheid tijdens de oogst heeft ook veel invloed op de hoeveelheid zuren in de wijn.
De Grüner Veltliner is een droge witte wijn.
Beide wijnen zijn frisse en droge witte wijnen. Pinot grigio kan wat voller in de mond aanvoelen dan sauvignon blanc. Daarnaast kan het iets zoeter smaken en sterker ruiken. Sauvignon blanc heeft een hoger zuurgehalte en iets lichter van structuur.
Beste witte wijn voor beginners
Grasevina – Frisse halfdroge witte soort met een licht aangenaam aroma en een smaak van honing en appel. Gewürztraminer – Heel aromatisch, aroma van bloemen en tonen van lichte pepertjes, vaak ook een beetje zoet. Riesling – Kan zowel droog als zoet zijn, vaak met intense fruitsmaken.
In een notendop: Chardonnay wijnen hebben een lagere zuurgraad en zijn daarom zachter en voller. Sauvignon Blanc wijnen hebben een hogere zuurgraad en zijn frisser, pittiger en kruidiger. Chardonnay wijnen hebben meer zoet fruit zoals appel, perzik en ananas.
Desondanks kun je over het algemeen wel vanuit gaan dat een Chardonnay wordt gemaakt als een droge wijn, tenzij deze zeer vroeg vergist is, wat bijna niet voorkomt bij de Chardonnay. Dus op de vraag is een Chardonnay zoet of droog? Vaak is het droog.
De wijn is meestal droog. De zuren in de Riesling uit de Elzas zijn over het algemeen wat ronder dan die je in Duitsland vindt. Dankzij lange en droge zomers en een diverse bodem kenmerken citrus, steenfruit een floraal karakter en zelfs een beetje kruidigheid de Riesling uit de Elzas.
De Prädikatsweine worden onderverdeeld in verschillende, verplichte categorieën: Kabinett, Spätlese, Auslese, Beerenauslese, Eiswein en Trockenbeerenauslese. De druiven van Kabinett hebben de minste suikers bij de oogst en Trockenbeerenauslese de meeste. Je zou dus denken dat Spätlese altijd zoeter is dan Kabinett.
Wat eet je bij Rieslingwijnen
Een droge Riesling is heerlijk verfrissend om zo van te genieten. Als aperitief. Maar past ook heel goed bij gerechten met zuurkool, bij asperges, gevogelte, garnalen, kreeft of varkensvlees. De iets zoetere Rieslings zijn perfect bij kruidige en pikante (Aziatische) gerechten.
Hoe smaakt Chablis? Veel chardonnay wijnen rijpen op eikenhouten vaten, chablis niet. Doordat de wijn niet in contact komt met hout blijft juist de karakteristieke smaak over. Proef de zee en citrus in deze droge witte wijn met relatief hoge zuurgraad.
De Pinot Gris – aka Pinot Grigio of Grauburgunder – is iets donkerder dan de Pinot Blanc. Ahankelijk van de regio waar de druif groeit – in Italië, de VS, Duitsland of Frankrijk – vind je ze in lichtroze tot blauwe tinten. In tegenstelling tot vroeger, wordt vandaag van Pinot Gris naast witte ook roséwijn gemaakt.
De Sauvignon Blanc is een witte druif met een groenige schil, gebruikt voor de bereiding van witte wijn. Deze druif wordt in veel wijnlanden aangeplant. De oorsprong ligt in zuidwest Frankrijk.
Zowel chardonnay als sauvignon blanc zijn witte wijnen, droog, niet zoet en zijn beide van oorsprong afkomstig uit Frankrijk.
De Grauburgunder (Pinot Gris) is een grijsroze mutatie van de blauwe Spätburgunder (Pinot Noir). Weissburgunder (Pinot Blanc) is weer een witte mutatie van Grauburgunder. In de wijngaard zie je nauwelijks verschil tussen deze 3 druiven, totdat de druiven rijp zijn.