Bij sauteren worden in zo min mogelijk olie of boter, op een hoge temperatuur ingrediënten (zoals vlees en/of groenten) verhit.
Boter is het beste om groenten te sauteren omdat het een laag rookpunt heeft en een onvergelijkbare rijke, nootachtige smaak toevoegt. Begin met het verwarmen van de pan, draai dan de boter rond terwijl deze smelt om de pan te bedekken voordat u uw groenten toevoegt. Kook op matig vuur om de perfecte textuur te creëren zonder de boter te verbranden.
Sauteren is het bereiden van een gerecht in een pan op hoog vuur met weinig vet of olie. De pan wordt eerst goed verhit. Daarna geeft zowel de pan als de olie de warmte tijdens het koken door aan het voedsel. Met sauteren worden gerechten gelijkmatig gaar en bruin.
Bakken met andere soorten boter kan, maar geeft niet hetzelfde resultaat. Roomboter geeft door het hoge vetpercentage veel smaak en een heerlijk smeuïg resultaat. Kies als het kan voor biologische (gras)boter en geniet van de lekkerste baksels. Bak je liever met margarine?
Roerbakken is meestal zoals Aziatische gerechten met in stukjes gesneden voedsel, hoge hitte en veel beweging. Sauteren is zoals middelhoge hitte en kan met grote stukken voedsel, niet te veel beweging van het voedsel (misschien slechts een keer omdraaien).
Sauteren lijkt enorm op roerbakken, behalve dat je iets meer vet gebruikt en het proces iets langer kan duren . Omdat roerbakken snel en op hoge temperatuur gaat, kan sauteren iets meer tijd kosten en een lagere temperatuur vereisen om langzaam en gelijkmatig te kunnen garen.
Kooktechniek waarbij de ingrediënten, zoals rood vlees en groenten, onder hoge temperatuur in weinig olie in een pan en in een kort tijdsbestek worden verhit en gegaard. Bij sauteren worden in zo min mogelijk olie of boter, op een hoge temperatuur ingrediënten (zoals vlees en/of groenten) verhit.
Ongezouten boter geeft u volledige controle over de algehele smaak van uw recept. Dit is vooral belangrijk bij bepaalde gebakken producten waarbij de pure, zoete roomachtige smaak van boter de sleutel is (boterkoekjes of pondcakes). Wat betreft koken, laat ongezouten boter de echte, natuurlijke smaak van uw eten naar voren komen.
Voor bakken en braden heb je altijd de keuze tussen de authentieke (ongezouten) boter of margarines die speciaal voor bakken en braden werden samengesteld.
Naast het feit dat geklaarde boter ontzettend lekker is, kent het ook meerdere voordelen. Zo is deze pure botersoort een stuk geschikter om mee te bakken omdat de boter niet verbrandt. Geklaarde boter bevat daarnaast geen lactose meer en is daarom geschikt voor mensen met een koemelkallergie of lactose-intolerantie.
Basismethode voor het sauteren in water
Voeg de gesneden groenten en twee eetlepels water toe aan een koekenpan of pan en zet het vuur op medium of medium-laag. Het duurt een paar minuten voordat de groenten beginnen te sissen. Gebruik meer dan twee eetlepels als je een grote pan hebt. Je mikt op een dun laagje water.
Sautéing is een kooktechniek die zijn naam ontleent aan het Franse werkwoord voor springen. Sautéing is een kookmethode met droge hitte, waarbij een kleine hoeveelheid vet in een hete pan wordt gekookt terwijl ingrediënten worden omgegooid .
Welke temperatuur is sauteren? Gebruik een middelhoge warmtebron op uw fornuis om groenten te sauteren. U zult merken dat de temperatuur rond de 350° F (177° C) ligt. De hogere temperaturen kunnen helpen om de groenten snel een knapperige, maar toch zachte textuur te geven.
Dit is waarom: 1 Gezouten boter: ð§ Het gebruik van gezouten boter in uw recept kan een subtiel hartig element toevoegen aan uw gerechten. Het versterkt de smaken en kan wonderen doen in hartige recepten zoals sautes of om op brood te smeren.
Als je voedsel stoomt of braadt, houd je het deksel erop. Maar als je sauteert, wil je het tegenovergestelde effect : je wilt dat de vloeistof verdampt, zodat wat je ook kookt een mooie schroeiing aan de buitenkant krijgt .
Geconcentreerde boter is boter waaruit bijna alle water verwijderd is. Daardoor is ze zeer geschikt om mee te braden en te bakken. Ze wordt ook bak- en braadboter genoemd. Ze is zeker niet geschikt om op brood te smeren.
Boter geeft smaak, malsheid en schilferige lagen aan gebakken goederen . Het kan ook een beetje structuur en rijzen brengen. Bijvoorbeeld, een chocolate chip cookie dough bevat boter en suiker om lucht in het eindresultaat te brengen.
Maar als de boter er nog goed uitziet, prima ruikt en normaal proeft en in een gesloten verpakking is bewaard, kun je het tot wel twee maanden (en soms zelfs langer) na de THT-datum eten.
Helaas is roomboter niet zo geschikt om mee te bakken en braden, want bij een sterke verhitting verbranden de aanwezige eiwitten in de boter. Hierdoor kan de boter veranderen in een zwarte, stinkende vloeistof die de smaak van je gerecht absoluut niet ten goede komt.
De beste boter, volgens chef-koks
Todd English, een viervoudig James Beard Award-winnende chef, vindt het fijn dat Kerrygold wordt gemaakt met melk van melkkoeien die voornamelijk grasgevoerd zijn. Het resultaat? Rijke, complexe en nootachtige smaken en een subliem zachte boter die opvalt in vergelijking met boter van met graan gevoerde koeien.
Welke margarine is het beste om mee te bakken? Bij het kiezen van een margarine om mee te bakken, is het belangrijk om er een te kiezen die een zoete en boterachtige smaak, een lichte en zachte textuur en een rijk aroma levert dat het huis vult met een nostalgische en vrolijke sfeer. Dit maakt Blue Band de ideale optie voor uw beste bakresultaten.
De "Sauteren" modus is beschikbaar in de Guide Cooking functie en maakt het voor het eerst mogelijk om geroosterde smaken in uw gerechten te toveren. Zowel vlees als groenten krijgen een bijzondere smaak.
Een hapjespan wordt ook wel sauteerpan of sauteuse genoemd. Hapjespannen lijken veel op koekenpannen, maar hebben een hogere rand. Waardoor ze beter geschikt zijn voor kleine roerbakgerechten, dikke stukken vlees en pastasauzen.
Deglaceren wil zeggen dat je na het braden van vlees, vis of gevogelte de aanbaksels losmaakt met vloeistof. Dat kan met bouillon, wijn, bier, water of azijn, afhankelijk van het recept. De vastgekoekte restjes dienen als basis voor een saus. De gekarameliseerde aanbaksels zitten namelijk vol smaak.