bloeddrukverlagend. de oxidatie van voornamelijk vetzuren en cholesterol wordt geremd. het tegengaan van plaquevorming in de vaten. de stofjes in daslook, ui en knoflook werken antischimmel, antiviraal en antibacterieel.
Wat doet knoflook met je lichaam? Knoflook ondersteunt het immuunsysteem en helpt het lichaam ontgiften. Daarnaast is het een ontzettend goed anti-aging middel en kun je er langer en gezonder door leven.
Maar om de effecten hiervan te ondervinden, moet je wel veel knoflook eten. Eén teentje weegt namelijk maar zes gram. Is te veel knoflook goed? Nee, het is niet aan te raden om meer dan drie knoflookteentjes per dag te eten.
"Rauwe knoflook die goed fijngehakt of -geperst is en een paar minuten heeft gerust, bevat de meeste antioxidanten", zegt Blatner. "Door het pletten van de knoflook worden namelijk veel van de gezonde plantaardige stoffen, zoals allicine, geactiveerd. Als je knoflook verhit, gaan meer van die stoffen verloren."
Knoflook zorgt voor het ontspannen en vergroten van de bloedvaten in je lichaam. Ook wordt de bloedcirculatie verbetert wat allemaal bloeddrukverlagend werkt. Wetenschappers weten nog niet waarom muggen knoflook niet fijn vinden (het zal vast iets met de geur te maken hebben..), maar het werkt wel!
Knoflook is, naast een hulpmiddel tegen acne, ook een sterke antioxidant. Kort gezegd betekent dat, dat het sterk ruikende goedje kan helpen om huidveroudering te vertragen en de huid beter te beschermen tegen invloeden van buitenaf.
KNOFLOOK EN KALIUM
100 gram knoflook levert een gezonde dosis van 20% van de ADH kalium. Kalium is onder andere goed voor de spieren, het zenuwstelsel goed en de bloeddruk in je lichaam.
Het eten van knoflook wordt vaak aangeraden om je bloeddruk te verlagen. Dit is ook echt bewezen in onderzoeken. Knoflook bevat namelijk het stofje allicine.Dit zorgt ervoor dat de spiercellen in je bloedvaten ontspannen en de bloeddruk kunnen laten zakken.
Goed voor je hersenen
Gember en knoflook zouden mogelijk de gezondheid en het geheugen van je hersenen kunnen bevorderen. Uit een onderzoek in 2019 bleek dat mensen die vaker knoflook aten, minder kans hadden op cognitieve stoornissen. Dit onderzoek was uitgevoerd onder 27.000 Chinese mensen op hogere leeftijd.
Ook wordt knoflook gebruikt als middel om spijsvertering problemen, ademhalingsziektes en schimmelinfecties te behandelen. Dankzij de ontstekingsremmende werking en het hoge gehalte aan antioxidanten is knoflook zelfs een geweldige aanvulling op behandelingen voor artritis, kanker en diabetes.
Knoflook bevat antioxidanten
Het was Chester Cavallito die in 1944 het natuurlijke antibioticum voor het eerst vastgestelde. De medicinale werking is te danken aan het actieve bestanddeel van knoflook, allicine. Allicine is een antioxidant met een antimicrobiële werking.
Knoflook: Kan de rode bloedlichaampjes beschadigen wat kan leiden tot bloedarmoede, bij bloedarmoede is er een te laag hemoglobine gehalte in het bloed. Hemoglobine verzorgt de zuurstof en koolstofdioxide transport van het lichaam.
Knoflook wordt onder andere gebruikt bij infectieziektes, als vliegenwerend middel, bloedzuiverend en ter verbetering van hart en bloedvaten en darmflora.
De fermenteerbare voedingsvezels in ui en knoflook en in peulvruchten, zorgen niet alleen voor meer gas in de darmen, maar ze zijn ook belangrijke voeding voor gezonde darmbacteriën. En met behulp van deze voedingsvezels produceren zij een stofje dat ontzettend goed is voor het menselijk lichaam.
Het enige nadeel is dat de smaak van je ui of knoflook hierdoor kan veranderen en een beetje bitterder wordt (zeker als je 't rauw eet), wat niet altijd smakelijk is in bepaalde gerechten. Of je 't er dus uithaalt of niet, is eigenlijk je eigen keuze.
De heilzame eigenschappen komen het beste tot hun recht als je de knoflook rauw geperst eet. Eet knoflook het liefst in combinatie met een gezonde olie als olijfolie om de opname van de werkzame stoffen te bevorderen.
Water houdt je bloeddruk op peil
Een hoge bloeddruk is ongezond. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat mensen die voldoende water drinken een lagere bloeddruk hebben.
Bedorven knoflook
Je ziet dat de knoflook niet meer goed is als er donkere, of groene vlekken op zitten. Dit zijn namelijk tekenen van rotten. Tevens moet gepelde knoflook eerder wit, dan geel zijn. En ook als je knoflook wat zacht aanvoelt is-ie niet meer goed.
De stoffen uit knoflook kunnen tot wel twee dagen in de adem zitten. Afhankelijk van hoeveel knoflook je hebt gebruikt en hoe je de knoflook in je eten hebt verwerkt, kun je 8 tot 48 uur lang stinken. Knoflook heeft nu eenmaal een sterke geur.
Knoflook bevat allicine, dat de warmte in je lichaam opbouwt. Daarnaast verhoogt het het testosteron én zorgt het voor een beter uithoudingsvermogen.
Knoflook helpt bij het verhogen van de bloedcirculatie op je hoofdhuid, deze zorgt op zijn beurt dat de haaruitval wordt vermindert en de haargroei wordt bevordert. Knoflook helpt ook tegen haarroos of een jeukende hoofdhuid. Door de anti- bacteriële en antischimmel eigenschappen die er in voorkomen.
Vergeet nooit: hoe fijner je knoflook hakt, hoe sterker de smaak. Uitgeperste knoflook is het sterkst, maar ook oude, gedroogde knoflook kan behoorlijk scherp van smaak zijn. Rauwe knoflook, is scherp en licht bitter van smaak, maar gebakken wordt de smaak mild en zoet.
1 Drink water Door water te drinken na de maaltijd, spoelen de resten van knoflook en ui tussen de tanden en op de tong weg. Dit stimuleert ook de productie van speeksel. Dat natuurlijke vocht helpt tegen de bacteriën die de geur voortbrengen.