Groente en fruit, noten en granen, ze bevatten allemaal antioxidanten en vezels. Deze soorten voeding kunnen helpen om je testosteron te verhogen. Antioxidanten zijn de stoffen (vitamines en mineralen) die op allerlei manieren je gezondheid ondersteunen.
Om tegelijk je hart en je testosteronspiegel te dienen, kun je het best voedingsmiddelen eten met veel enkelvoudig onverzadigde vetzuren en omega-3 vetzuren, zoals noten en zaden. Uit onderzoek blijkt dat de testosteronspiegel het hoogst is bij een voeding waarbij vetten voorzien in 35 tot 40 procent van de calorieën.
Door elke dag te bewegen en voldoende aan krachttraining te doen, bouw je meer gezonde stofjes op. Vooral krachttraining is belangrijk voor de aanmaak van spiermassa en activatie en het verhogen van testosteron. Met name door een lager vetpercentage en/of meer spiermassa en een verminderde insulineresistentie [15][16].
“Bij een te laag testosteronniveau kan de man een gel krijgen, die hij dagelijks op de huid moet smeren. Er zijn ook tabletten, of je kunt iedere drie maanden een injectie met testosteron krijgen. Er zijn wel misverstanden over testosteron.
Een klein beetje cafeïne kan de afgifte van testosteron stimuleren (58, 59). Pas wel op, want te veel koffie kan juist voor de aanmaak van cortisol zorgen (60, 61, 62). Er zijn aanwijzingen dat veel groene thee weer ongunstig is voor het testosteronniveau (63, 64).
Bij volwassen mannen kan een laag testosterongehalte leiden tot klachten als minder zin om te vrijen, onvruchtbaarheid, erectiestoornissen, haaruitval, verminderde spiermassa en lusteloosheid. Bij mannen met diabetes is de kans groter dat ze last hebben van testosterontekort.
Daarnaast verbetert het een klein beetje je geheugen, alertheid en motivatie. Maar neem je er te veel van – dat verschilt sterk per persoon – dan kan je rusteloos worden, hartkloppingen, angstgevoelens, slaapproblemen en hoofdpijn krijgen.
Bij zowel mannen als vrouwen piekt het testosterongehalte rond de leeftijd van 20 jaar.
Testosteron wordt met name aangemaakt in de testikels (zaadballen), slechts 5 tot 10% komt uit de bijnieren De hoeveelheid testosteron in het bloed daalt met het toenemen van de leeftijd vanaf ca. 35 jaar.
Waar wordt testosteron gemaakt? Het lichaam maakt testosteron in de bijnieren en de teelballen (ongeveer 7 mg/dag). Vrouwen maken testosteron aan in veel kleinere hoeveelheden. Dit gebeurt in de eierstokken en in de bijnieren (ongeveer 1-2 mg per dag).
4. Kan vitamine B6 je testosteron een boost geven? Vitamine B6 heeft zowel direct als indirect invloed op de testosteronspiegel. Het bevordert de productie van androgenen, waardoor de testosteronniveaus stijgen.
Suiker slecht voor testosteron
Het was duidelijk dat mannen met een hoog suikergebruik een bijna 2,5 keer grotere kans hadden om een laag testosteron te ontwikkelen. Uiteraard heeft dit tevens te maken met de toename van het gewicht en de BMI (Body Mass Index).
Testosteron op peil houden
Dagelijkse inname van vetten uit zuivel, vette vis, noten, avocado en vlees zijn van gunstige invloed op het testosteron niveau. Daarnaast is het belangrijk om te matigen met alcohol en voldoende te slapen en te bewegen. Sporten stimuleert de aanmaak van testosteron.
Paprika, perzik en spinazie
Vitamine C is cruciaal voor gezond sperma, stelt de University of Texas.
Testosteron is bij zowel mannen als vrouwen het belangrijkste hormoon op het vlak van seks. Het stimuleert namelijk het seksueel verlangen.
Zodra we opgewonden raken worden de hormonen oxytocine en vasopressine in hoog tempo aangemaakt. Deze stoffen zorgen ervoor dat de partners zich verbonden voelen, wat uiterst belangrijk is in een gezonde relatie. Oxytocine heeft ook een rustgevende werking.
Waarom hebben we testosteron nodig? Als we geen testosteron in ons lichaam hadden, zagen we er allemaal uit als prepuberale jongens. Testosteron is verantwoordelijk voor alle dingen die veranderen in ons lichaam tijdens de puberteit, zoals het indalen van de testikels en lichaamshaar.
Een hoge testosteronspiegel wordt onder andere in verband gebracht met een gespierd lichaam, vroeg ontstaan van gezichtsbeharing, oksel- en schaamhaar en vroege verandering van de stem bij mannen. Bij een overmaat kunnen mannen zich agressief en antisociaal gedragen en worden ze vroeg kaal.
Bij transmannen schrijft de arts vaak testosteron voor. Dit stimuleert de ontwikkeling van geslachtskenmerken, zoals baardgroei, meer spiermassa en een lage stem. Meestal gebruikt u testosteron in de vorm van injecties. Vaak wordt testosteron voorgeschreven samen met triptoreline.
dranken zonder cafeine zoals zuivel (2 tot 4 glazen per dag, afhankelijk van leeftijd en geslacht) energiearme dranken om het ontstaan van overgewicht te voorkomen. dranken zonder oxalaat vanwege het risico op nierstenen. Drink dus geen sap, gemaakt van rabarber, bieten en spinazie.
In koffie zit cafeïne. Gezonde volwassenen kunnen gemiddeld zonder problemen ongeveer 6 kopjes drinken per dag als ze verder geen of weinig producten met cafeïne nemen. Het advies aan zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, is om niet meer dan 2 kopjes koffie of 1 beker koffie te nemen op een dag.
En de gezonde winnaar is…
Thee! Allebei de dranken hebben veel gezonde eigenschappen, maar thee scoort net wat hoger op de gezondheidsladder dan koffie en is daarmee de winnaar. Door de cafeïne in de meeste thee- en koffiesoorten is het wel aan te raden om beide niet meer te drinken na 20.00 uur.