De pittigheid van Aziatisch en de bitterheid van bier versterken elkaar, waardoor het bier te bitter wordt en het eten te scherp. "Veel beter zet je daar iets zoeters naast.Zoals een stout of een dubbel."
Bij een pittig gerecht (het soort waarbij de vlammen uit je mond slaan) kun je ook beter geen bier met een hoog alcoholpercentage drinken, want dat is vragen om ellende. Door de vele alcohol krijgt je het alleen maar nog heter, beter drink je dus een biertje dat de pittigheid verzacht, zoals een stout of een porter.
Als je een schotel serveert met sterke en uitgesproken smaken, hoort daar een biertje met dezelfde smaakintensiteit bij en omgekeerd: een lichte schotel past heel goed bij een zacht en licht biertje. Met oesters bijvoorbeeld: als deze veel jodium bevatten ga je voor een bruin en eerder bitter bier.
Een dappere keus: pittige gerechten combineren met hoppige bieren betekent dat de intensiteit wordt versterkt, en voor sommige mensen kan dat te veel zijn. De veilige keus (pittige gerechten met witbier, Dortmunder of Amber Ale) garandeert dat de moutcomponent het 'heet' van de pepers absorbeert en deels neutraliseert.
Maar als je in de mood bent om eens wat anders te proberen, raden wij aan om er een pale ale of ipa bij te drinken. En het brandende gevoel op je tong vanwege een pittige thai curry verzacht je prima met een imperial ipa.
Donker bier
De bekendste donker bieren zijn de dubbels, stouts en gerstewijnen. Donker bier zoals St. Bernardus Abt 12 combineert heerlijk met gekruide Mexicaanse gerechten, gerijpte kaas, chocolade, wildgerechten en gegrild vlees. De stevige bitters vallen mooi weg tegen het hartige vlees.
Tripel bier gaat goed samen met een pesto dip. Vul de tafel met stokbroodjes, nootjes en crackertjes en dip het lekker in de pesto. Daarnaast is vis ook een goede keuze bij Tripel bier. De zware smaak van Stout bier heeft iets weg van de pure chocolade smaaksensatie.
Korenwolf witbier gaat een smaakdans aan met Cumi Cumi (gevuld pijlstaartinktvis). De warme zoetigheid van Hertog Jan Grand Prestige loopt mee met de gember en kokos in Rendang Sapi.
Bittere smaken, zoals bijvoorbeeld de smaak van ginseng, vragen om een milde rode- of witte wijn, zonder veel tannine. Tannine zorgt voor een bittere smaak in de wijn en dit zou de bittere smaak van het gerecht nog verder versterken. Kies in dit geval bijvoorbeeld voor een milde Pinot Noir.
En die uit het kookboek INDOROCK van Vanja van der Leeden is fantastisch smeuïg en best pittig. Betekent dat 'ie ook een fantastische, smeuïge en pittige wijn nodig heeft. Stevig doch fruitig rood. Zoals een vrolijke bordeaux, maar een olijke côtes du Rhône of goeie carmenère uit Chili kan ook.
Pale Ales: combineer dit bier met salades, visgerechten en lichte voorgerechten en tussengerechten. De lichte smaak gaat goed samen met de fijne smaak van bijvoorbeeld een sliptong. India Pale Ales: deze bieren kunnen tegen wat rijkere, sterke smaken, zoals bijvoorbeeld pulled pork, pizza of gebakken kip.
De hitte in het gerecht wordt geblust door het frisse bier. Een witbier (Hoegaarden, Brugs Tarwebier, Blanche de Namur, Blanche de Bruxelles, Troublette, ….) is de derde optie. De pairing heeft het zelfde effect als de vorige.
Zeker als het vlees wat gekruid is, is een IPA een prima keuze. Wat dacht je van de Jopen Mooie Nel of de Laguntias IPA. Hou je wel van een donker bier, dan is Dubbel een prima keuze. De La Trappe Dubbel, de Grolsch Volle Dubbel of de Grimbergen Dubbel zijn ook fijne partners van bijvoorbeeld goed gegaarde spareribs.
Bier en eten per biersegment
Pils: lichtere gerechten, zoals kip, salade, zalm en braadworst. Blond: lichtere gerechten, zoals gegrilde kip, salade, zalm, notige kaas, en groentequiche. Weizen: lichtere gerechten, zoals salade, zeevruchten, witvis, zachte geitenkaas of kruidenkaas.
Zoute gerechten doen het erg goed met IPA's, omdat het zout het bittere tempert. Proef maar eens een stukje aardappel zonder zout met jouw favoriete IPA, doe daarna een snufje zout over de aardappel en neem dan nog eens een slok. Je zal merken dat het bittere in het bier plaatsmaakt voor wat meer fruitige smaken.
STOUT BIER & ETEN
Kies hierbij voor robuuste smaken. - De uitgesproken smaak van stout past heel goed bij wild vlees zoals bijvoorbeeld hertenbiefstuk maar denk ook aan konijn of fazant. - Een fruittaartje is ook erg lekker met stout bier. De tegengestelde smaken zorgen er juist voor dat het samen zo goed smaakt.
Schenk dan een riesling uit Duitsland of een gewürztraminer uit de Elzas. Een rosé met licht zoetje kan ook heel goed. Wil je de smaak van het pittige eten juist versterken? Kies dan een frisse wijn zonder zoetje zoals een grüner veltliner.
In de Indiase keuken wordt graag gewerkt met kruiden. Aromatische wijnen, met wellicht een klein zoetje, passen daar goed bij. Denk aan een Riesling of een Viognier. Dat zoetje werkt vooral bij gerechten die ook scherp van smaak zijn.
Welke wijn bij een Indonesische rijsttafel? Voor de geurige, pikante smaak van een Indonesische rijsttafel is een aromatische witte wijn de ideale partner. De wijn mag wel, maar hoeft zeker niet zoetig te zijn; milde zuren en souplesse zijn wel van belang om een botsing met de hete pepers te voorkomen.
Om te bepalen wat voor bier lekker is bij roti, zou je ook terug kunnen naar de Surinaamse keuken om te zien wat daar op tafel staat. Traditioneel wordt vaak het Surinaamse pils Parbo gedronken. Dat is overigens niet een heel bijzonder pils, en wordt onder de vleugels van Heineken geproduceerd.
Bintang Pilsener bestellen | ah.nl.
Coquilles bereid je bovendien supersnel en gaan uitstekend samen met een lekker Blond Biertje. Bereid je Coquilles (St. Jacobsschelpen) zo naturel mogelijk, dan blijft de smaak behouden. Een Leffe Blond is een super combinatie hierbij.
Leffe Bruin is een bier van hoge gisting, met een alcoholpercentage van 6.5%. Dit Belgische abdijbier is een speciaalbier in de stijl 'dubbel'.
Karmeliet is een meergranentripel. Je proeft honingachtige smaken die erg goed combineren met geitenkaas. Het bier brengt de smaak van de kaas, limoen en pistache omhoog. Het koolzuur spoelt het vet-romige van de kaas heerlijk weg, wat de weg vrijmaakt voor het volgende hapje.”
Tripel LeFort van Brouwerij Omer vander Ghinste is tijdens de World Beer Cup in Nashville verkozen tot beste Tripel. Een mooie bekroning voor dit speciaalbier dat sinds 2016 wordt gebrouwen.