In alle gevallen treedt een kneuzing van bloedvaatjes op, waardoor bloed in het omliggende weefsel lekt. Dit kan net onder je huid gebeuren, maar ook dieper. Het lichaam breekt dit bloed af en neemt het weer op. Hierbij wordt ook hemoglobine afgebroken.
Vaak ruimt het lichaam zelf de bloedresten op. Rusten en koelen met een icepack kan het herstel bevorderen. Het kan in sommige gevallen helpen om het gebied rond de hematoom vast te spalken, om heropening van het bloedvat te voorkomen.
Om de bloeduitstorting te verminderen, kunt u het beste direct koelen. De dag na het vallen of stoten is het beter om de bloedcirculatie rondom de blauwe plek aan te zetten. Dit kunt u doen door de blauwe plek te verwarmen. Hierdoor zetten de bloedvaten uit, zodat de blauwe plek sneller verdwijnt.
De bloedingen variëren van enkele druppels bloed tot een bloeduitstorting. Bloeduitstortingen verdwijnen na 4-6 weken vanzelf. Het kan geen kwaad, maar ze kunnen wel vervelend zijn, bijvoorbeeld bij het lopen.
Blauwe plekken gaan vrijwel altijd vanzelf over en hebben geen behandeling nodig. Wel kan een ice pack gebruikt worden na het ontstaan van de blauwe plek. Let hierbij wel op dat u de ice pack in een theedoek wikkelt, om bevriezing van de huid te voorkomen.
Door een val of klap raken de kleine bloedvaatjes onder de huid beschadigd. Er ontstaat een onderhuidse bloeding die zich gaat zich ophopen onder de huid waardoor er een blauwpaarse vlek ontstaat die meestal na enkele dagen verkleurt en verdwijnt maar dit proces kan ook 3 tot 6 weken duren.
Het meest bekende voorbeeld van zo'n bloeduitstorting is een blauwe plek vlak onder de huid, maar op sommige plaatsen in het lichaam kan een hematoom meer schade veroorzaken. Een hematoom is dus niet per se gevaarlijk, maar in bepaalde gevallen moet je extra oppassen.
Wat kun je zelf doen bij een bloeduitstorting? Behandeling van de meeste bloeduitstortingen is vaak niet nodig, omdat ze vanzelf verdwijnen. Wanneer je net het trauma opgelopen hebt, kun je het koelen waardoor een eventuele zwelling wordt beperkt. De volgende dag kun je een warmtepack op de bloeduitstorting leggen.
Wat is petechiën? Petechiën worden gekenmerkt door kleine puntjes in de huid die niet verdwijnen als u erop drukt. Dit zijn kleine onderhuidse bloedingen, die erg lijken op rode uitslag en ze komen in groepjes van bloedpuntjes op de huid tevoorschijn.In de huid zitten kleine bloedvaten, dit zijn haarvaatjes.
Bij een slag of stoot kunnen de onderhuidse weefsels beschadigd raken en bloeden. Als er geen open wonde is, hoopt het bloed zich op onder de huid. Eerst voelt het gekneusde gebied zacht aan.Na enige tijd kleurt het donkere bloed onder de huid blauwrood.
Hoe worden ze behandeld? Hematomen van de huid verdwijnen vanzelf en behoeven daarom niet behandeld te worden. Wanneer het trauma net is gebeurd kan door koeling vande huid (met koude compressen bijvoorbeeld) de zwelling worden beperkt.
Blauwe plekken zien eruit als begrensde plekken die er blauw uitzien en matig tot zeer veel pijn kunnen doen bij het aanraken van de plek.
Een blauwe plek is een zichtbare bloeduitstorting op de huid. Er zijn verschillende soorten: De gewone blauwe plek noemt men een ecchymose, en komt het meest voor. Een ecchymose is een ronde of onregelmatige niet-verheven blauwe of paarse vlek op de huid.
Een bloeduitstorting na een bloedafname gaat in principe binnen een paar dagen over; een grote blauwe plek kan er echter twee of drie weken over doen om helemaal te verdwijnen.
Hirudoid biedt zowel gel als crème aan.
Waarom? Volgens deze grootmoederstip zou het goudgele smeerseltje de blauw-paarse bult en de pijn tegengaan of zelfs laten verdwijnen. Immers, boter is koud en koelen helpt een zwelling voorkomen.
Bij een inwendige bloeding zijn bloedvaten (slagaders, aders of haarvaten) binnen in het lichaam beschadigd, maar loopt het bloed niet uit het lichaam. Er is uitwendig geen bloed te zien, wat het zeer moeilijk maakt om de (inwendige) bloeding op te merken. bloeding en uiteindelijk tot een shock.
De bloeding zit buiten het eigenlijke hersenweefsel. Maar de bloeding /bloeduitstorting kan levensbedreigend zijn omdat het wel op het hersenweefsel drukt en zo letsel kan veroorzaken. Meestal betreft het een ader die geknapt is. Deze bloeding is vaak ten gevolge van een ongeval.
In de huid zitten heel kleine bloedvaatjes, ook wel haarvaatjes genoemd. Als deze haarvaatjes beschadigen of openbreken, lekt er bloed de huid in. De onderhuidse bloedingen die hierdoor ontstaan, worden petechiën genoemd. Petechiën komen relatief vaak voor en zijn meestal niet ernstig.
Dit is een bloeduitstorting tussen het buitenste, harde hersenvlies en het middelste spinnenwebvlies. Meestal is dit het gevolg van een kleiner of groter ongeluk. Er loopt bloed tussen de hersenvliezen, waardoor een bloeduitstorting ontstaat die gaat stollen: een hematoom.
Hier is waarom: Donkerblauw of paars: Direct na de verwonding, wanneer het bloed zich net onder de huid heeft opgehoopt, heeft de blauwe plek meestal een donkerblauwe of paarse tint. Dit is het zuurstofarme bloed dat zichtbaar wordt door de huid.
Veelvoorkomende oorzaken zijn een val, stoot of operatie. Bepaalde medicatie kan spontane bloeduitstortingen veroorzaken. Behandeling van een bloeduitstorting is vaak niet nodig. Bij een bloeduitstorting in de schedel is het wel belangrijk om contact met je huisarts op te nemen.
Wanneer de arts denkt dat u een chronisch subduraal hematoom heeft, volgen er onderzoeken. Dit gebeurt door middel van een CT-scan. Op deze scan kan de aandoening duidelijk herkend worden als een halvemaanvormige ruimte aan de buitenkant van de hersenen.
Het is niet nodig om het cefaal hematoom te behandelen. Het lichaam zal het bloed onder het beenvlies zelf opruimen in de loop van enkele weken tot maanden.
Petechiën, ook wel purpura genoemd, zijn kleine paarse verkleuringen van de huid.Ze worden veroorzaakt door een bloeding in de huid. Er is een verschil met een blauwe plek: bij petechiën zit de bloeding oppervlakkiger in de huid. Petechiën zijn kleiner dan 2 millimeter.