Begin met het afschuimen van de bovenste laag bij een temperatuur van 20°C of hoger. Hierdoor stijgen de luchtbellen beter op. Ga net zolang door totdat er niets meer naar boven komt drijven. Na drie dagen is de honing klaar voor consumptie.
1. HONINGRAMEN AFNEMEN. In onze streken gaat de imker gewoonlijk tweemaal per jaar oogsten. De eerste maal op het einde van de lentedracht, eind mei, en een tweede maal na de zomerdracht, begin augustus, als de zomer over zijn hoogtepunt is.
Dit vanwege de lucht die in de honing kan komen. Wacht dan ongeveer 8 uur met afvullen. Als je met de roerstaaf geulen door de honing trekt die langzaam dichtslibben, is het tijd om de potten af te vullen. Dit is na ± 3 tot 8 dagen.
De raten worden in een honingslinger geplaatst. Deze centrifuge zorgt ervoor dat de honing uit de cellen geslingerd worden. De honing loopt via de wanden van de honingslinger naar beneden. Daar wordt de honing tot twee keer aan toe gezeefd.
Als de kasten zwaar voelen van de honing en de honingraten goed verzegeld zijn, gaat de imker de honing afnemen. De imker oogst de honing bij voorkeur in de vroege morgen voordat de bijen "wakker" zijn. Als er nog gen activiteit is veeg je de bijen makkelijk van de ramen en hebben ze nog niet de neiging te gaan roven.
Heel belangrijk tegen zwermen is dat de bijen onder het broed steeds ruimte hebben om verder uit te bouwen en dat er hoogstens een volle honingbak bovenop staat. Dus zo gauw de bovenste bak vol verzegelde honing is dit afnemen, vooral in de zwermmaanden april t/m juni. Dit is de methode in zijn eenvoudigste vorm.
Hoeveel honing? Als je uitgaat van een honingkamer formaat spaarkast dan komt uit een volledig gesloten raam op 1,2 à 1,3 kilo honing. 1 dm2 oppervlakte gevuld aan beide kanten brengt ongeveer 0,31 kilo op.
Nieuwe raat is eetbaar, maar niet verteerbaar. Bij het eten van raathoning (honingraat) krijgt men echter maar een zeer kleine hoeveelheid binnen, ongeveer 3% van het honinggewicht. Ook kan men de was tot een klompje kauwen en uitspugen. Het eten van onverteerbare vulstoffen is echter goed voor de spijs-vertering.
Door de honing te roeren breek je de kristallisatiekernen in stukjes en dit vertraagt het uithardingsproces. Ik roer een keer per dag een minuutje met de boormachine en dit zolang tot er witte strepen verschijnen bovenaan de honing. Dit is voor mij het teken om de honing op potten te doen.
Wil je cremehoning maken, dan moet je na 3 dagen het schuim van de honing afnemen en daarna dagelijks 2 keer roeren tot er na 1 of 2 weken een marmerachtige verkleuring optreedt. De honing wordt dan dikker en de potten kunnen afgevuld worden.
In elke natuurlijke niet verwarmde honing treft men gisten aan. Gewoonlijk ontwikkelen de gisten zich niet.
Wat is het witte laagje schuim bovenin de pot met vloeibare honing? Dit zijn luchtbelletjes. Honing bevat hele kleine luchtmoleculen, deze zitten normaal opgesloten in de honing en komen na enige tijd bovendrijven. Even goed roeren en de honing is weer glad!
Hierin worden de eitjes gelegd. De koning voedt de larven die hieruit komen eerst zelf. Zodra de beestjes groot genoeg zijn, worden zij de eerste werksters. Zij gaan verder met het bouwen van het nest en leven maar één jaar.
Ieder jaar in het begin van juli, dat is na de lindebloei, demonstreren wij op Weverkeshof het “honingslingeren”. Soms, als we een, voor de bijen, mooi voorjaar hebben slingeren we ook al eind mei / begin juni. De slingerdatum is zondag 17 juli 2022. De raampjes met verzegelde honing worden uit het volk gehaald.
Ik spoel na het slingeren eerst met koud water alle wasresten weg. Daarna maak ik met heet water de honingresten goed vloeibaar en spoel het geheel goed uit. De slinger zet ik, na uitdrogen met een theedoek, dan iets schuin neer met de bovenkant open om ver te drogen.
Al het goede van rauwe honing
Het wordt bijvoorbeeld gebruikt ten goede van de weerstand, hooikoorts-klachten, luchtweginfecties en zelfs bij wonden op de huid. Het bevat gezonde vitaminen en mineralen! Raathoning wordt direct uit het raam gesneden.
Raathoning is de honing zoals de bijen deze maken. 100% natuurproduct. Ze krijgen van ons geen begin, maar bouwen de raten van bijenwas puur natuur. Raathoning kun je klein snijden en op je boterham leggen, maar ook is heerlijk met yoghurt!
Ook wordt wel gezegd dat honing goed is voor de gezondheid: door de grote hoeveelheid glucose en fructose kan je energie-level worden opgekrikt en bij verkoudheid wordt de keel gesmeerd. Honing is met name heerlijk in combinatie met yoghurt en noten.
Deze test is bijzonder simpel: neem een lepel honing en doe deze in een glas water (heet, warm of koud, maakt niet uit). Echte honing zal naar de bodem zakken en niet snel oplossen. Je zult veel moeten roeren om echte honing goed opgelost te krijgen. Nep honing lost daarentegen heel snel en makkelijk op.
Honing beschermt tegen kanker en hart- en vaatziekten, omdat het boordevol flavonoïden en antioxidanten zit. Regelmatig een kleine dosis rauwe honing en kaneel innemen, is goed voor je cholesterol. Het voorkomt bloedvatenvernauwing omdat het je aders schoonhoudt.
De lekkerste honing: we hebben het getest!
In onze test scoorden met name Acacia honing en zonnebloemhoning hoog. We vermoeden dat dit te maken heeft met de zoete smaak.
Het aanvangssalaris van een Bijenhouders en zijderupstelers bedraag meestal tussen de € 1.263 en € 2.113 bruto per maand. Na een dienstverband van 5 jaar bedraagt het salaris tussen de € 1.484 en € 2.496 per maand bij een werkweek van 38 uur.
U moet bij een bijenvolk kopen aan ongeveer 160 euro denken. Ook grote aantallen volken zijn voor ons bedrijf geen probleem om te leveren.
Een uitstekende gemiddelde opbrengst
Het bijenvolk mag geen schade ondervinden van het oogsten van de honing. Zo kan de opbrengst per kast variëren tussen de 0 en 40 kilo honing per jaar.