De beste manier om dat te controleren is door in de handleiding van je auto te kijken. Als jouw auto ISOFIX heeft, vind je een ISOFIX-logo of -label op je autostoel achterin de auto.
Heeft mijn auto ook Isofix? Bijna alle auto's na 2006 zijn uitgerust met het Isofix-systeem. Vanaf november 2012 is Isofix verplicht bij nieuwe automodellen en vanaf november 2014 moeten alle nieuwe auto's die verkocht worden met Isofix uitgerust zijn.
Alle auto's die gebouwd zijn na 2012 hebben Isofix. Dit is een bevestigingssysteem voor autostoeltjes. Tussen de rugleuning en de zitting van de achterbank zitten zogenaamde Isofixhaken die zijn verbonden met de carrosserie van de auto.
Een autostoeltje met Isofix zet je makkelijker vast in de auto. De kans is veel groter dat je het autostoeltje goed vastzet. Controleer wel altijd of je het stoeltje goed hebt vastgeklikt. Ze zijn over het algemeen veiliger, omdat het autostoeltje direct aan de auto vast zit.
U vraagt of het mogelijk is om isofix in uw auto te (laten) monteren. Isofix monteren kan alleen indien de auto hier ook op is voorbereid. Deze bevestigingspunten zijn alleen veilig wanneer ze door de fabrikant zijn aangebracht en dus goedgekeurd zijn door middel van botsproeven.
Een kinderzitje dient goed te worden gezekerd, maar helaas ontbreekt in campers vaak de speciale Isofix-bevestigingsogen tussen zitting en rugleuning in de stoel die je in vrijwel alle moderne auto's wel vindt.
Gebruik de Maxi-Cosi niet als stoeltje thuis of als je op visite bent. Een baby is pas te groot voor het autostoeltje als de bovenkant van zijn hoofd boven de rugleuning uitkomt, hij meer dan 13 kilo weegt of groter is dan 83 cm (dat is circa 15 maanden oud).
De FamilyFix is een praktische en gebruiksvriendelijke Isofix-basis die toelaat zowel voor- als achterwaarts te vervoeren. De audiovisuele feedback geeft aan of de basis en autostoel goed geïnstalleerd staan. Omdat de FamilyFix zelf ook enkele upgrades kreeg (FamilyFix2 en FamilyFix3) is het een goedkopere basis.
Kinderen tot 1,35 meter moet u in een goedgekeurd autokinderzitje vervoeren. Zowel voorin als achterin de auto. Dit moet altijd, of uw kind in uw eigen auto zit, of bij iemand anders in de auto. Zet een baby alleen in een autozitje op de voorstoel als de airbag is uitgeschakeld.
Kinderen vanaf 1,35 meter mogen zonder een kinderstoeltje voorin de auto. Kinderen kleiner dan 1,35 meter, moet je altijd in een kinderstoeltje of zitverhoger zetten. Voorin én achterin.
De airbag kan gevaarlijk zijn voor je baby als hij uitklapt. Alle Maxi-Cosi baby autostoeltjes zijn achterwaarts gerichte stoeltjes, in dit geval dien je de airbag dus altijd uit te schakelen. De draagbeugel is een belangrijk veiligheidsonderdeel van je Maxi-Cosi baby autostoeltje.
1990: lancering van Isofix
In 1990 werd de ISO-norm 'Isofix' gelanceerd, in een poging om de bevestiging van autostoeltjes te standaardiseren. Isofix-autostoeltjes worden met twee haken vastgemaakt aan twee beugels, die rechtstreeks verbonden zijn met het chassis van de auto.
Alle nieuwe modellen van kinderzitjes worden in de auto vastgeklikt met een Isofix-systeem. Alle recente auto's zijn voorzien van Isofix-verankeringspunten tussen het zitgedeelte en de rugleuning van de zetels.
Beide zijn voorzien van het ISOFIX systeem. ISOFIX is een internationaal gestandaardiseerd systeem voor het veilig bevestigen van autostoeltjes in de auto. Uw Toyota dealer laat u graag zien waar de ISO bevestigingspunten zich in uw Toyota bevinden.
Autoritten met je baby
Baby's mogen officieel maximaal twee uur per dag in een autostoeltje zitten. Dit is natuurlijk lastig als je vakantiebestemming verder weg ligt. Als je baby eenmalig langer in zijn autostoeltje zit, is dit niet gelijk schadelijk.
Kunnen Isofix autostoeltjes in alle auto's met Isofix gebruikt worden? Nee. Er zijn niet-universele Isofix autostoeltjes en universele Isofix-stoeltjes. Een niet-universeel Isofix-zitje mag alleen gebruikt worden in de daarvoor vrijgegeven auto's.
De Isofix-base kan worden gebruikt met de autostoeltjes Pebble, Cabriofix en Pearl. De base is te gebruiken vanaf te geboorte tot ongeveer 4 jaar. De installatie in de auto kan gemakkelijk worden gedaan met de Isofix bevestigingspunten.
Isofix is een bevestigingssysteem waarmee je het autostoeltje met haken aan de carrosserie van je auto bevestigt. Hierdoor is de kans klein dat je het stoeltje verkeerd installeert. Naast de haken beschikken de stoeltjes over een derde bevestigingspunt, zodat het autostoeltje niet kantelt bij een noodrem of botsing.
Je baby mag niet langer dan twee uur per dag in de Maxi-Cosi. In de Maxi-Cosi worden de bewegingen van je kindje beperkt, waardoor zijn arm-, rug-, en nekspieren geen kans krijgen zich goed te ontwikkelen. Bij te weinig vrije beweging en stimulatie kan ook de motoriek zich niet goed ontwikkelen.
Je kunt je baby een paar minuutjes laten huilen, in de hoop dat de baby zichzelf in slaap 'jengelt', maar als de baby na een paar minuten nog niet slaapt, ga dan naar je baby toe om hem te troosten.
Wanneer je baby naar huis gaat, kom je meestal na 4 weken op controle bij de kinderarts of assistent. De verpleegkundige van de afdeling zorgt voor een overdracht, deze kun je aan de wijkverpleegkundige van de het consultatiebureau geven of aan de kraamverzorgende van de couveusenazorg.
Voor baby's en peuters zijn er goede oplossingen voor in de caravan, tent of vouwwagen. Bijvoorbeeld een (opvouwbaar) slaaptentje,ook wel travel-cot genoemd. Het is namelijk wel zo fijn als zowel jij als je kindje aan de welverdiende rust tijdens de vakantie toekomen (en de buren niet te vergeten).