Als je een goede vuurschaal wilt hebben, overweeg dan zeker cortenstaal als materiaalsoort. Cortenstaal is een staalsoort wat na enkele maanden in de buitenlucht te hebben gestaan, een roestlaag vormt. Deze roestlaag geeft het staal zijn kenmerkende bruine kleur en zorgt ervoor dat het staal goed intact blijft.
De veiligste ondergrond voor een vuurschaal is van steen. Let er altijd op dat je de vuurschaal niet plaatst op een ondergrond die brandbaar is. Gebruik daarnaast droog hout, want nat hout kan gaan roken! Gebruik nooit lampenolie, spiritus, benzine of andere brandbare middelen om je vuur aan te steken.
Magnesiumoxide, ook wel bekend onder de afkorting MGO, is een relatief nieuwe materiaalsoort. Een vuurschaal van MGO heeft verschillende voordelen, namelijk: MGO is een vuurvast materiaal, waardoor het natuurlijk perfect is om te gebruiken als vuurschaal. MGO roest niet.
Een ander voordeel van een vuurschaal is dat in tegenstelling tot een vuurkorf schaal of een vuurkorf je er een deksel op kunt doen zodat hij volledig afgesloten is. Hierdoor bescherm je de binnenzijde van de vuurschaal tegen weersinvloeden en kun je een oud overgebleven vuurtje snel weer aanmaken.
Esschert Design Vuurkorf Tulpvorm
Hij wordt geleverd door het bekende Esschert Design, door velen als veruit het beste merk beschouwd. De vuurkorf is voorzien van een stevig onderstel inclusief 2 handvatten die het mogelijk maken om hem makkelijk en snel te verplaatsen.
Een traditionele vuurkorf is bijvoorbeeld al verkrijgbaar vanaf € 13,95. En heb je uiteindelijk een keuze gemaakt, dan kun je de vuurkorf online bestellen.
Vuurkorven zijn veelal gemaakt van staal en voorzien van een zwarte, hittebestendige coating. Er zijn echter ook vuurkorven van geroest staal verkrijgbaar. Ook is er de stenen vuurkorf. Voordeel hiervan is dat weersomstandigheden nauwelijks van invloed zijn.
Een vuurschaal is een grote schaal op een voet of meerdere pootjes en veelal gemaakt van vuurbestendig materiaal zoals gietijzer of cortenstaal. Het gebruik van een vuurschaal is dé manier om op een verantwoorde wijze een kampvuurtje in de eigen tuin te stoken.
Een gietijzeren haard roest niet door, het kan dus prima buiten blijven staan. Een gietijzeren tuinhaard kun je het beste eens in de zoveel tijd met zebraline kachelpoets onderhouden, zodat roest minder snel vat krijgt op het ijzer.
Zorg als eerste voor een goede stookplaats. De onderkant van een vuurschaal wordt namelijk warm. Zet een vuurschaal daarom nooit op iets wat brandbaar is. Wanneer je een vuurschaal op tegels zet, kun je het beste nog een extra tegel hierop plaatsen voordat je de vuurschaal neerzet.
De hitte van een vuurtje is afhankelijk van de hoeveelheid zuurstof en het soort brandstof. Een gewoon vuur van brandhout heeft een temperatuur tussen de 750 en 800 graden Celsius.
Niet geschikt voor zure ingrediënten
De natuurlijke anti-aanbaklaag die een gietijzeren pan na verloop van tijd krijgt is gevoelig voor zure ingrediënten. Zo is de pan minder geschikt voor het maken van bijvoorbeeld tomatensaus. Dit tast de anti-aanbaklaag aan.
De laag in een gietijzeren braadpan is poreus en de piepkleine gaatjes kunnen met olie gevuld worden, waardoor een natuurlijk anti-aanbaklaag ontstaat.
En omdat de braadpan van Le Creuset extreem stevig is, zul je je niet druk hoeven te maken of het wel allemaal goed gaat. De deksel van de Dutch Oven kun je op de pan plaatsen, deze sluit namelijk zeer goed af zodat je al het vocht tijdens het koken in de pan houdt. En dat is precies de bedoeling.
Om vuren in de tuin voor iedereen leuk te houden, heeft de overheid regels opgesteld. Het is verboden om geverfd of geïmpregneerd hout, bewerkt hout, snoeihout, afval, papier of karton te verbranden. Een vuurtje stoken mag alleen in een buitenkachel, tuinhaard, barbecue, vuurkorf, vuurpot of gelpot.
Je vuurkorf mag een maximale inhoud van 25 liter hebben. En je moet ervoor zorgen dat er geen gevaar of hinder is voor de omgeving. Hetzelfde geldt voor buitenkachels en barbecues. Dikke rookwolken zijn dus verboden.
Gebruik hiervoor schoon en droog hout. Begin met een aantal grotere houtblokken (met voldoende tussenruimte) als basis, leg daarop kleinere blokken. Afhankelijk van de ruimte kunnen de verschillende lagen het beste haaks op elkaar liggen. Twee lagen is voldoende om mee te binnen.
Bij het kopen van een buitenkachel is het belangrijk om te letten op de lengte van het rookkanaal. Een lange pijp zorgt ervoor dat het rookkanaal genoeg trekt, waardoor je geen last hebt van het rook. Bij het zelf aanleggen van een rookkanaal is het belangrijk om minstens 3,5 meter aan kachelpijp aan te houden.
Het invetten van de pan met natuurlijke olie
Een aantal soorten die we kunnen aanraden zijn arachide-, zonnebloem- of lijnzaadolie. Het is essentieel dat de olie tegen hoge temperaturen kan, waardoor het een hoog rookpunt heeft (om deze reden is olijfolie niet geschikt om te gebruiken).
Traditioneel wordt deze pan alleen gebruikt voor het braden van vlees, maar hij leent zich ook goed voor het maken van stoofschotels, soepen, ovengerechten het koken van pasta, het maken van jus… wat niet, eigenlijk? Leuk weetje: dit model werd voor het eerst door het merk BK Cookware geïntroduceerd in 1891.
Gietijzer wordt in mallen gegoten en na afkoeling wordt de mal weggehaald. Gietijzer herken je aan gietnaden bij gegoten objecten. Het oppervlak is vaak ruw en het is erg hard. Hierdoor ook erg bros en bij het breken van gietijzer zie je een korrelige structuur.
De temperatuur van een magma of lava hangt af van zijn samenstelling, en kan variëren tussen iets minder dan 600 °C en 1250 °C. Basaltisch magma/lava is de meest voorkomende soort en kent ook de hoogste temperaturen: ongeveer 1000 - 1250 °C. Magma's met een andere samenstelling zijn iets minder heet.
Wetenschappers hebben een temperatuur van vier biljoen graden Celsius gecreëerd in een laboratorium. Dit is 250.000 keer heter dan de temperatuur in het centrum van de zon.