Woonfraude is alle vormen van onrechtmatige bewoning, onrechtmatige doorverhuur, onrechtmatig gebruik en overbewoning van een woning waarbij geen toestemming is van de eigenaar. Het is feitelijk een vorm van bedrog; de werkelijkheid is anders dan wordt voorgesteld op papier of digitaal.
Grote gevolgen
In het geval van fraude wordt een zware straf opgelegd. Pleegt een huurder woonfraude dan raakt hij in alle gevallen zijn woning kwijt. Ook wordt een hoge boete opgelegd. De gevolgen van woonfraude zijn door ons vastgelegd in de Algemene voorwaarden huurovereenkomst.
Er brandt (bijna) nooit licht in de woning. De gordijnen van de woning zijn altijd dicht. Of de ramen van de woning zijn dichtgeplakt. Er komen vreemde geluiden en/of er komt een vreemde lucht uit de woning.
Overtredingen van de Huisvestingswet kunnen bestraft worden met boetes die oplopen tot € 21.750,-. Deze maatregel geldt voor particuliere woningen, voor corporatiewoningen en voor woonboten.
U bent bevoegd om zolang u wilt iemand onder uw dak te laten verblijven. Met wie en hoe lang u samenwoont betreft uw persoonlijke leven en daar heeft de verhuurder niets mee te maken.
Reacties. Er zijn geen consequenties bij inschrijving op uw woonadres als u een koopwoning hebt. Wel moet ivm een eventuele hypotheekaftrek de betaalde huur beneden een bepaalde grens zijn. Er geldt een vrijgesteld bedrag hiervoor.
Of is dit ook woonfraude? Er mogen gewoon mensen bij u logeren. Maar u mag personen niet voor een lange periode uw woning of een dele van uw woning laten gebruiken. En uw mag geen geld krijgen van iemand die bij u logeert.
Van onrechtmatige bewoning van recreatieverblijven is sprake wanneer het woongebruik in strijd is met de recreatieve bestemmingsvoorschriften. Hierbij gaat het niet om de duur van het strijdig gebruik (permanent of tijdelijk), maar om de strijdigheid van de activiteit met de geldende planvoorschriften.
U mag als huurder een kamer in uw huis alleen onderverhuren als de verhuurder daarmee akkoord gaat. Leg de afspraken vast in een huurcontract of een huurovereenkomst. Het mag niet als in het huurcontract staat dat het niet mag.
Adresfraude melden via Centraal Meldpunt Nederland: Meld.nl. Bij adres-fraude geeft iemand aan ergens anders te wonen dan waar hij werkelijk woont om zo meer uitkering of toeslagen te kunnen ontvangen.
Als u vermoedt dat er in een woning sprake is van woonfraude, dan kunt u een (anoniem) melding doen: Bij de woningcorporatie, zoals Parteon, ZVH of Rochdale. Via Meld Misdaad Anoniem of door te bellen naar telefoonnummer 0800-7000.
Met de term 'illegale bewoning' wordt in het kader van onderhavige beleidsnotitie bedoeld 'het, in strijd met het voor een perceel geldend bestemmingsplan, gebruiken van een gebouw of een gedeelte ervan voor woondoeleinden'.
U mag uw woning 6 maanden leeg laten staan. Na deze 6 maanden moet u (eigenaar of beheerder van de woning) de lege woning bij de gemeente melden. Dat geldt voor alle typen (zelfstandige) woningen, dus ook voor woningen in een Vereniging van Eigenaren (VvE).
Je mag een huis met hypotheek niet zonder toestemming van de bank verhuren, tenzij je een verhuurhypotheek hebt. De kans is groot dat de bank niet akkoord gaat als je vraagt om te verhuren.
Als een woning door een te groot aantal personen wordt bewoond, waardoor er veiligheids- en gezondheidsrisico's of onmenswaardige levensomstandigheden ontstaan, dan kan deze overbewoond worden verklaard.
Het is juridisch mogelijk om de bewijslast in de huurovereenkomst bij de huurder te leggen. De huurder moet bewijzen dat hij zijn hoofdverblijf in de woning heeft. Als de verhuurder een redelijk vermoeden heeft dat de huurder de woning heeft onderverhuurd dan moet de huurder bewijzen dat hij er wel woont.
Bank ziet verhuur als fraude
Of dat men daar al een tijd niet meer woont. Als deze bovendien commercieel wordt verhuurd, kan de bank dit aanmerken als fraude. Je bent namelijk in overtreding van het huurbeding. Mogelijk krijg je tijdelijk het voordeel van de twijfel, maar sowieso moet je maatregelen nemen.
Inkomsten uit onderverhuring worden in de regel belast als een divers inkomen aan een tarief van 15%. Het is bovendien niet de ontvangen onderhuurprijs die wordt belast, maar het verschil tussen de ontvangen huur en de kosten die gemaakt zijn om deze inkomsten te bekomen (o.a. de zelf betaalde huurprijs).
Bij een huurachterstand kunt u uw huis uitgezet worden. Dat mag alleen met toestemming van de rechter. Probeer huisuitzetting te voorkomen door een betalingsregeling af te spreken. U mag in elk geval in de woning blijven tot na de rechtszaak.
Bij uithuiszetting moet iemand zijn huis verlaten na een besluit van de rechter, of soms van de burgemeester. Dit wordt ook wel ontruiming genoemd. Uithuiszetting kan gebeuren als iemand de huur niet betaalt of overlast veroorzaakt. Zoek snel hulp en houd goed contact met de verhuurder.
Als medehuurder krijgt u dezelfde rechten en plichten als de hoofdhuurder (uw partner). U heeft ook recht op recht op huurbescherming als de verhuurder of eigenaar de huur wil opzeggen. Daarnaast kan de verhuurder aan u vragen de hele huurprijs te betalen als uw partner die nog niet betaald heeft.
U kunt een 'bestuurlijke boete' krijgen als u bewust of onbewust bijdraagt aan onjuiste informatie in de Basisregistratie Personen (BRP). Bijvoorbeeld als u uw verhuizing niet doorgeeft. Of als u iemand toestemming geeft om zich in te schrijven op uw adres, terwijl die persoon er niet woont.
Dit gaat om maximaal: 42 dagen vakantie per jaar, plus. 2 dagen logeren per week (voorheen weekendverlof, bijvoorbeeld om bij familie te zijn)
Iedereen die rechtmatig in Nederland verblijft, moet zich inschrijven in de Basisregistratie Personen (BRP). Woon je niet meer op je oude adres of ben je langer dan acht maanden niet in Nederland? Dan word je uitgeschreven uit de BRP. Als je geen vast woonadres hebt, kan een briefadres uitkomst bieden.