Op sommige ondergronden hecht een normale grondverf niet, je heb dan een speciale hechtprimer nodig. Voorbeelden hiervan zijn kunststof, metaal, staal, aluminium, rvs, koper, trespa etc. Vergeet niet dat het eventuele roest verwijderd moet worden.
Je stelt je de vraag: “Heb ik altijd een primer nodig bij het verven?” Wij van BP Decor beantwoorden deze vraag in negentig procent van de gevallen volmondig met een overtuigde: “Ja”. Waarom? Omdat je er met een primer voor zorgt dat alle kleine mankementen, gleufjes, gaatjes en putjes in je muren onzichtbaar worden.
Het verschil tussen deze twee producten is dat primer ervoor zorgt dat de ondergrond beter hecht aan de verf en dat voorstrijk zorgt voor een minder grote zuigende werking van de ondergrond. Voorstrijk op hout kan wel, maar hier gebruik je sneller een hechtprimer die zorgt dat de verf beter op het hout blijft zitten.
Een primer bevat dezelfde ingrediënten als andere verf. In tegenstelling tot een gewone gedunde verf, biedt een primer vele voordelen aan zoals de hechting van de verf op gladde vlaktes (glas, beton, PVC…), de bescherming van het oppervlak (antiroest primer) of nog de isolatie (vlekken, vochtigheid,…).
Wij merken dat de termen 'primer' en 'grondverf' vaak door elkaar gebruikt worden. Veel doe-het-zelvers gaan ervan uit dat dit dezelfde soort verf is. En dat is ook zo, primer is eigenlijk de Engelse term voor grondverf. Verder zit er geen verschil in primer of grondverf en kunnen beide dus prima gebruikt worden.
Een primer stopt het opzuigen van je verf
Schilder je een muur, plafond of kast eerst met een primer, dan voorkom je dat de verf van je eindlaag te veel wordt geabsorbeerd door de ondergrond. De samenstelling van een primer zorgt er nl. voor dat de 'inzuiging' van de ondergrond wordt tegengegaan.
De exacte oppervlakte die je kan schilderen met een liter staat doorgaans aangegeven op de verfpot. Grondverf of primer is doorgaans iets duurder.
En geen primer? Een snufje maiszetmeel op de huid voor je foundation aanbrengt, doet wonderen.
Op onbehandeld hout gebruik je altijd grondverf. Onbehandeld hout heeft namelijk een zuigende werking. Hierdoor wordt verf snel in het hout gezogen. Dat zorgt ten eerste voor een minder mooi resultaat en ten tweede kost het je veel meer verf, omdat de lak niet goed hecht op onbehandeld hout.
“Voor lichte tinten volstaan twee lagen meestal.Ga je voor fel wit, dan heb je eerder drie lagen nodig. Hetzelfde geldt voor felle en donkere kleuren. “Bovendien is het soms beter om twee lagen primer aan te brengen en één laag afwerking dan andersom.
De meeste muren zijn onregelmatig of hebben een sterk zuigende werking. Wil je er op een mooie, egale manier verf op aanbrengen, dan zul je wat voorwerk moeten doen. Muren voorstrijken zorgt ervoor dat de zuigende werking van de muur een stuk minder wordt en dat de absolute hechting beter wordt.
Vers stucwerk heeft een sterke zuigende werking, waardoor het belangrijk is om voorstrijk aan te brengen. Als je dat niet doet zal de muur waarschijnlijk gaan vlekken en zal de kleur bovendien niet mooi egaal zijn. In plaats daarvan valt het niet mee om het schilderwerk er mooi op aan te brengen.
De primer breng je pas aan nadat je je dagcrème hebt aangebracht. Een dun laagje primer is al voldoende. Dit doe je afhankelijk van het soort primer met een kabuki kwast of gewoon met je vingers. De primer verspreid je over je gehele gezicht, inclusief rondom je ogen.
Als je je keukentegels wil schilderen, doe je dat het best met een primer voor gladde ondergronden, zoals een tegelprimer. Om je ijzeren tuinhek een opknapbeurt te geven, kies je dan weer voor een roestwerende of loodvrije metaalprimer. In de meeste gevallen kun je hier ook kiezen voor een universele primer.
Ook bij deze toepassing geldt dat de exacte droogtijd afhankelijk is van het product dat je gaat gebruiken. De gemiddelde voorstrijk op stucwerk droogtijd is 12 uur, maar er zijn ook sneldrogende producten waarbij je al na 2 uur kunt beginnen met het aanbrengen van een stuclaag.
Speciale primers. Het gebruik van een primer is de eerste onmisbare fase van een goede voorbereiding om de ondergrond volledig waterdicht te maken. Primers verbeteren de hechting van de volgende laag aan de ondergrond en verminderen het absorptievermogen hiervan.
Na het aanbrengen van primer op ongeschilderd hout. Zo schuur je de ruwe vezelopheffing van het hout weg. Tussen de verschillende verflagen schuur je lichtjes op. Zo krijg je een betere hechting tussen de lagen.
Grondverf op waterbasis is al stofdroog na een uurtje. Je kunt starten met schuren en overschilderen na zo'n 5 uren, waarbij het volledig is uitgehard na 2 dagen. Grondverf op basis van terpentinebasis heeft iets langer nodig om stofdroog te worden, namelijk 2,5 uur.
Primer breng je aan nadat je een dagcreme hebt aangebracht, maar voordat je overige make-upproducten gaat aanbrengen. Gebruik je geen foundation, concealer, blush of poeder....dan is een primer eigenlijk niet echt noodzakelijk.
Ga je voor een retouche( een make-up die je niet ziet, maar je wel mooier maakt) , dan kun je ook alleen primer gebruiken zonder andere make-up, zeker als je van nature een mooie en gezonde huid hebt. Het zorgt ervoor dat je gelaat er nog wat frisser en stralender uitziet.
De Sikkens Rubbol Primer is de beste grondverf. Deze primer heeft de beste hechting op diverse ondergronden en heeft vullende eigenschappen. Hierdoor krijg je een zeer strak resultaat. De Rubbol Primer is online een stuk goedkoper dan in de fysieke winkel.
Grondverf (of primer) wordt traditioneel aangebracht over een onbehandelde ondergronden of over bestaande verflagen die niet goed hechten. Als je grondverf gaat aanbrengen over bestaande verflagen, is het belangrijk om te controleren of deze verflagen wel goed hechten.
In principe is zowel een primer als grondverf bedoeld om een laag aan te brengen tussen het te verven oppervlak en de kleurverf of laklaag. Hoewel ze dezelfde functie hebben, zijn er tóch een aantal verschillen merkbaar. Het verschil primer en grondverf zit voornamelijk in de substantie.