Wat is het verschil tussen kuilgras en hooi? Hooi en kuilgras worden beide gemaakt van een mengsel van gemaaide grassoorten. Het verschil is dat hooi langer heeft gedroogd op het land en hierdoor wat armer is in voedingswaarden dan kuilgras. Kuilgras wordt ook wel hooi min één dag genoemd, vanwege de kortere droogtijd.
Veel paardenhouders geven de voorkeur aan hooi, omdat het stabieler is (lijkt) dan kuilvoer en er minder kans is op schimmel. Kuilvoer heeft als voordeel dat het meer energie bevat (en er dus minder krachtvoer nodig is) en niet stoft. Het is daardoor geschikt voor stofgevoelige paarden.
Kuilgras wordt maar kort gedroogd en dan in plastic verpakt. Natte kuil is geschikt voor koeien, maar niet voor paarden. Voordroogkuil, ook wel verpakt hooi genoemd, wordt enkele dagen gedroogd en gekeerd en dan in plastic balen verpakt.
Een berg met gras. Het heet inkuilen of kuil, omdat het een manier van het conserveren van eten is.
Kuilgras is vooral op maneges en pensionstallen een veelgebruikt ruwvoer. Omdat het een minder bewerkelijk proces is, is kuilgras vaak goedkoper dan hooi en bovendien goed buiten op te slaan.
Beoordeel of het hooi fris en lichtzoet ruikt. Een bedwelmende of muffe lucht is een indicator voor stof, schimmel of een te hoge vochtigheidsgraad. Beoordeel de structuur van het ruwvoer en de vochtigheid.
In het hooi zitten de minste voedingswaarden maar hooi is erg belangrijk voor de spijsvertering. En ook de kiezen slijten goed af door het eten van hooi. Je kan ook het hooi eens op een andere manier geven, b.v in een wc rol of in een groentebal, dat maakt het eten van hooi ook nog eens een leuk spelletje!
Kuil of voordroog
Kuil, kuilgras of voordroog is gefermenteerd in plastic gewikkeld hooi. Ook hier wordt gras gemaaid en op het land gedroogd, maar nu maar 3 tot 5 dagen. Hierna wordt het verpakt in plastic. Omdat het gras nog een beetje nat is als het ingeseald wordt, gaat het broeien.
Kuilgras, ook wel voordroog genoemd, bestaat uit gras dat in een sleufsilo, graskuil of in balen door melkzuurgisting wordt geconserveerd. Voor het maken van een graskuil wordt een zogenaamde kuilvoersnede van het grasland geoogst.
De prijzen variëren gemiddeld tussen de 50 en 120 euro per ton. Tijdens de zomerperiode stijgen de prijzen doorgaans door de droogte die in die periode kan optreden. Het is daarom verstandig om eerder na te denken over de aanschaf van gras.
13. Waarom zouden paarden geen vers hooi mogen eten? Vers geoogst hooi mag pas worden gevoerd na een opslagperiode van ten minste 6 weken. De reden ligt in het restvocht van het hooi: tijdens het droogproces kunnen bacteriën en ziektekiemen zich sterk vermeerderen.
Hooi is zeer kwetsbaar voor weersinvloeden. Regen, hagel en sneeuw zijn fataal voor hooi, doordat het kan gaan schimmelen. De kans is groot dat je paard het hooi niet meer wil eten wanneer het nat is geworden. Daarnaast zal er ook veel zand aan het natte hooi blijven plakken wat de kans op zandkoliek verhoogd.
De voedingswaarde, vooral kijkende naar eiwitten, is bij voordroog gunstiger dan bij hooi. Suikers zijn vaak vergelijkbaar en in de Zwitserse studie was fructaan duidelijk lager in voordroog dan in hooi. (4) Conclusie is dat voordroog qua voedingswaarden gunstig is voor veel paarden.
Paarden weigeren vaak te eten als ze stress of pijn hebben. Dit is vooral problematisch wanneer paarden hun ruwvoer weigeren, omdat het paard dan geen speeksel produceert door te kauwen en ook de maag leeg blijft. Als gevolg daarvan is er een overmaat aan zuur en dus een daling van de ph-waarde in de maag.
De hoeveelheid ruwvoer die je geeft kan je uitdrukken in hoeveelheid energie of gewicht. Je kan je paard teveel energie geven zonder de maximale hoeveelheid in gewicht te overschrijden. Dit uit zich dan in gewichtstoename van je paard.
Een paard heeft minimaal één kilogram droge stof uit ruwvoer per 100 kilogram lichaamsgewicht nodig om zijn darmen op gang te houden. Dat houdt in dat een paard van 600 kilogram (naast eventueel krachtvoer) minimaal 7,5 kilogram hooi (80% droge stof) nodig heeft, alleen maar om te overleven.
Kuilgras wordt zo genoemd omdat het gemaaide gras oorspronkelijk op een grote kuilhoop werd gestapeld die vervolgens werd afgedekt met plastic en autobanden. Deze kuilhoop wordt een graskuil genoemd. Uiteindelijk is dit kuilgras gaan heten.
De allergrootste agrarische grondbezitter is de Chinese melkveehouderij 'Mudanjiang City Mega Farm', dat in handen is van Russische en Chinese eigenaren. Er zou ruim 9 miljoen hectare bij het bedrijf behoren.
De brandstoftank van de melkzuurbacteriën zal leeg zijn, voordat het gewenste pH is bereikt. Boterzuurbacteriën krijgen vervolgens de overhand. Hierbij wordt melkzuur omgezet in boterzuur. Het gevolg is een stijgende pH, actieve rottingsbacteriën en een uiteindelijk een mislukte kuil.
Hooi is de meest bekende vorm: eenvoudig op te slaan en het bederft niet snel. In plastic gewikkelde grasbalen zijn geschikt voor dierhouders met minder dan twintig runderen, schapen of paarden.
Hooi heeft een droge stof gehalte van meer dan 80%, dat betekend dat 1kg hooi met 80% ds eigenlijk 0,8kg droge stof is. Kuilgras heeft een droge stof gehalte variërend van 30 tot 55%, dat wil zeggen dat 1kg kuilgras met een ds gehalte van 50% eigenlijk maar 0,5kg droge stof is.
Hooi bestaat uit gedroogde grassen. Hooi wordt gemaakt door een weide te maaien en dan vervolgens het gemaaide gras een poosje in de zon laten drogen. Hooi wordt gebruikt als voedsel voor dieren.
Hooi wordt gebruikt als voedsel voor dieren tijdens de winter of in droge perioden als er weinig grasgroei is. Vroeger werd het veel aan vee op boerderijen gevoerd, maar tegenwoordig veel meer aan de verschillende herbivoren die als huisdier, zoals paarden, schapen en geiten of in dierentuinen worden gehouden.
Conclusie: oud hooi kan zonder problemen gegeven worden als het er nog goed uitziet en goed ruikt, je extra vitaminen voert en de tijd neemt om over te schakelen naar ander voer.