Hoe dichter je bij je eisprong komt, hoe dunner de afscheiding wordt.Deze kan wit of geliger van kleur zijn. Rond je ovulatie krijg je meer afscheiding en deze wordt helderder.
Belangrijke lichaamssignalen bij een eisprong
Verandering van de afscheiding. Een paar dagen voor de eisprong produceren de kliertjes in de baarmoederhals een speciaal soort slijm. Je kunt het aan de buitenkant van de vagina zelf vaststellen. Dit slijm is helder en glanzend, als rauw eiwit, en soms ook draderig.
Een normale afscheiding tijdens de zwangerschap is helder of wit en meestal een beetje plakkerig; het zou geen merkbare geur mogen hebben. Het is prima als je afscheiding een beetje gelig is op je ondergoed of inlegkruisje.
Enkele dagen na je eisprong wordt je afscheiding meer plakkerig in plaats van rekbaar en waterig. Het is de natuurlijke manier van je lichaam om te voorkomen dat sperma in je baarmoeder komt buiten je meest vruchtbare fase.
Als het slijm helder en elastisch is, is dat een teken dat je rond je ovulatie zit en dus vruchtbaar bent. De Billingsmethode kan betrouwbaar zijn, maar je moet dit dan wel iedere dag doen om het herkennen van je cervixslijm onder de knie te krijgen.
Veranderingen in het vruchtbare slijm
Ongeveer 5 dagen voor de eisprong merken vrouwen vaak wat dikke en plakkerige afscheiding op. Vaak is het wit van kleur, denk qua kleur en dikte aan yoghurt of een dik papje van bloem en water. Dit type slijm geeft het begin van je vruchtbare dagen aan.
Deze verandering begint 3 tot 4 dagen voor de eisprong en daarna wordt je afscheiding meteen weer normaal. Het is misschien even wennen, maar als je met het slijm tussen je vingers een draad van zo'n 10 centimeter kunt maken, weet je dat je nu vruchtbaar bent.
Afscheiding is doorgaans doorzichtig, witachtig en vloeibaar. Wanneer je afscheiding hagelwit, minder vloeibaar zelfs yoghurtachtig, of ongewoon ruikt (in sommige gevallen niet lekker) kan dat duiden op vaginale klachten, zoals bacteriële vaginose of vaginale schimmel.
Eén van de eerste tekenen van zwangerschap is een toename van vaginale afscheiding. Veranderingen kunnen al één tot twee weken na de bevruchting beginnen, zelfs voordat je je menstruatie hebt gemist. Naarmate de zwangerschap vordert, wordt deze afscheiding meestal wel merkbaar.
De eisprong of ovulatie is het moment waarop de rijpe follikel barst en de eicel vrijkomt. Dat gebeurt ongeveer 14 dagen voor het einde van de menstruele cyclus. Kort voor de eisprong plooien de eileider en de franjes aan het uiteinde ervan zich rond de eierstok waar de rijpe eicel klaarzit voor de eisprong.
Gedurende de (menstruatie) cyclus kan je vaginale afscheiding veranderen. Vlak na je menstruatie kan de afscheiding nog wat roze of bruinig zijn als gevolg van de restjes oud bloed die worden afgestoten. Naarmate je cyclus vordert zal je afscheiding witter worden.
Ovulatie berekenen
Onthoud dat je natuurlijk ook vruchtbaar bent tussen 3 tot 5 dagen voor je ovulatie, maar de kans is op een bevruchting is dan kleiner. Hetzelfde geldt voor de periode na je ovulatie, dan is de kans nauwelijks nog aanwezig.
Afscheiding na bevruchting
Na de bevruchting kan je al direct merken dat de afscheiding meer wordt. Bij de innesteling van de bevruchte eicel in je baarmoederwand kan je wat bloed verliezen. Innestelingsbloed is in principe niets om je zorgen over te maken. Het is onderdeel van het bevruchtingsproces en kan geen kwaad.
Normale vaginale afscheiding is wit of doorzichtig en geurloos. Als de vaginale afscheiding ineens veel meer wordt, een andere kleur heeft of vervelend ruikt, kan dit wijzen op problemen. Bijvoorbeeld op een seksueel overdraagbare aandoening (soa) of ontstekingen in het kleine bekken.
De beste manier is om elke dag op te schrijven hoe je afscheiding eruit ziet en/of aanvoelt. Merk je op een bepaald moment dat je bijna geen afscheiding meer hebt, dan heb je je eisprong gehad. Dit geeft heel mooi het verloop van je vruchtbare periode weer.
Vlak voor je menstruatie verandert je witte vloed soms in een plakkerige afscheiding. Normale vaginale afscheiding is vloeibaar en doorzichtig of wit van kleur. Vaak wordt dit omschreven als melkachtige afscheiding. Veel vrouwen hebben een geurloze of zure afscheiding.
Waterige afscheiding is vocht dat uit je vagina komt. In de baarmoeder en in klieren die in de wand je vagina zitten, wordt vocht en slijm geproduceerd.Dit heb je nodig om je vagina schoon en vochtig te houden. Het heet afscheiding zodra het uit je vagina naar buiten komt.
Wanneer je plotseling last hebt van meer afscheiding kan dit verschillende oorzaken hebben. Meer afscheiding kan het gevolg zijn van een zwangerschap, hormonen of seksuele opwinding. Andere oorzaken van veel afscheiding kunnen zijn: irritatie aan de vaginawand, een vaginale schimmel, een soa of een bekkenontsteking.
Rond je ovulatie krijg je meer afscheiding en deze wordt helderder.
Ongeveer 12 tot 24 uur na je eisprong stijgt je lichaamstemperatuur met 0,3 tot 0,5 graden. Door elke dag je temperatuur op hetzelfde tijdstip te meten, kun je zien wanneer je eisprong heeft plaatsgevonden. Deze methode is niet zo handig, omdat je pas achteraf weet wanneer je eisprong was.
Vlak voor de eisprong wordt het slijm helder, rekbaar/draderig en lijkt het op rauw eiwit. Dit duidt op een toename van oestrogeen en geeft aan dat je vruchtbaar bent. Het is verstandig om dan dagelijks je afscheiding te bestuderen om ook echt je ovulatie te herkennen.
Het kan heel dik en kleverig worden, en gepaard gaan met jeuk of een branderig gevoel. Dat kan wijzen op een eventuele infectie of een vaginale schimmelaandoening. In dat geval is het nodig om een arts of gynaecoloog te raadplegen en over te gaan tot een behandeling.
+Wat voor afscheiding heb je aan het begin van je zwangerschap? Aan het begin van je zwangerschap heb je vaak meer afscheiding dan normaal. Wel is het meestal doorzichtig wit. Door de innestelingsbloeding kan je afscheiding roze kleuren.
Normale vaginale afscheiding, of witverlies is doorzichtig of melkachtig wit van kleur. De afscheiding is vloeibaar, slijmerig of kan dikker, plakkerig aanvoelen. Soms lijkt het op plattekaas.