Contra-indicaties (CI's) zijn aandoeningen of kenmerken van patiënten waarbij bepaalde geneesmiddelen niet of slechts onder bepaalde voorwaarden toegepast mogen worden, bijvoorbeeld bij een nierfunctiestoornis.
Een contra-indicatie of, vooral in België, een tegenaanwijzing is een reden of omstandigheid om een bepaalde behandeling of geneesmiddel niet toe te passen. Bijvoorbeeld: Iemand heeft een longontsteking waarvoor een bepaald antibioticum geïndiceerd is. De patiënt is echter allergisch voor dat middel.
De meest voorkomende, meestal relatieve, contra- indicaties zijn: 1598 ernstige maldigestie en malabsorptie; gestoorde slokdarm-maag-darmpassage; maag-darmresecties met moeilijke, nog kwetsbare anastomose(n); - produktieve fistels hoog in de darm; oesophagusvarices.
Voor alle vaccins gelden als absolute contra-indicaties: Een bevestigde ernstige allergie voor een van de bestanddelen van het vaccin; Een aangetoonde ernstige en/of onmiddellijke (binnen 4 uur optredende) allergische reactie na een eerdere toediening van hetzelfde vaccin.
Bij een relatieve contra-indicatie mag het geneesmiddel onder voorwaarden worden gebruikt. Dit kan bijvoorbeeld door de dosering te verlagen. Bij een absolute contra-indicatie moet het gebruik van het geneesmiddel altijd worden vermeden. Ook een intolerantie of overgevoeligheid kan een contra-indicatie zijn.
Contra-indicaties voor PEG zijn stollingsstoornissen, de aanwezigheid van een orgaan tussen de aanprikplaats en de maagwand, peritonitis (in het bijzonder peritonitis carcinomatosa), ernstige ascites, anorexia nervosa, psychose en een snel progressieve ziekte.
Op sommige recepten vermeldt de arts voor welke klacht of ziekte u het medicijn krijgt. Deze klacht of ziekte noemen we ook wel 'de indicatie'. Zo kan de apotheker bekijken of u de goede dosering krijgt. Ook kan hij de apotheker of de assistente u dan de goede informatie geven.
Ook contra- is een voorvoegsel van Latijnse oorsprong. Bij klinkerbotsing schrijven we dus een koppelteken in woorden met contra-: contra-indiceren, gecontra-indiceerd, contra-expertise, contra-indicatie.
De belangrijkste contra-indicatie voor compressietherapie is arteriële insufficiëntie. Een (te) hoge druk kan de bloedtoevoer naar de huid en het onderhuidse weefsel verminderen en leiden tot necrose en ulceratie. Dit geldt met name voor patiënten bij wie de arteriële doorbloeding reeds verminderd is.
Een contra indicatie voor het katheteriseren via de urinebuis (urethra) bij de vrouw is (verdenking van) letsel aan de urinebuis). Vooral bij aandoeningen van de urinebuis- bijvoorbeeld tumorgroei of stricturen (vernauwingen) – kan het inbrengen van een urethrale blaaskatheter voor problemen zorgen.
Contra-indicaties
Obstructie in het traject van de neus-maagsonde; • Anatomische afwijkingen, een trauma, (verdenking op) schedelbasisfractuur of een recente chirurgische ingreep in het neus-keel-slokdarm gebied.
Sondevoeding en ontlasting. Sondevoeding geeft weinig ontlasting dus u kunt een ander ontlastingspatroon verwachten dan u gewend was. Voor een goede stoelgang en om verstopping te voorkomen is het belangrijk dat u per dag minimaal twee liter vocht gebruikt.
Een neusmaagsonde wordt geplaatst wanneer de patiënt niet of niet voldoende kan of wil eten via de mond.
Ouderen hebben vaak verschillende ziekten tegelijk en gebruiken daarvoor meerdere medicijnen. Als een patiënt gedurende langere tijd vijf of meer verschillende soorten geneesmiddelen tegelijk gebruikt, heet dat polyfarmacie.
Als fabrikanten een geneesmiddel op de markt brengen, geven ze het geneesmiddel ook een merknaam. Vaak is dat een naam die iets makkelijker in de mond ligt dan de stofnaam van de actieve stof die in het geneesmiddel is verwerkt. Mensen gebruiken ook de merknaam wanneer ze over hun medicatie spreken.
Overgevoeligheid voor rubber en nylon. Reuma. Diabetes Mellitus, ernstige neuropathie. Ontstekingsprocessen (erysipelas/abcessen)
Zwachtelen is nodig zolang het oedeem in uw benen nog aanwezig is. Als het oedeem (voor zover mogelijk) verdwenen is, krijgt u therapeutische elastische kousen aangemeten om ervoor te zorgen dat het oedeem niet terug kan keren. Wie kan er zwachtelen? Zwachtelen is een handeling die kennis en ervaring vereist.
'Als iemand hartfalen heeft, heeft het hart minder pompkracht.Hierdoor kan iemand kortademig of benauwd raken, want er wordt extra vocht vastgehouden', legt Melis uit. 'Wanneer je twee benen met oedeem zwachtelt, gaat het vocht omhoog, richting het hart. Dit kan soms wel tien liter vocht zijn.
Je hebt gezocht op het woord: contra. 1con·tra (bijwoord) 1tegen: vijf stemmen pro en drie contra 2contra (het; o; meervoud: contra's) 1iets dat tegen iets pleit, punt in het nadeel 3con·tra (voorzetsel) 1tegen: het proces contra M.
indicaties (meerv.) Voorbeeld: `Kunt u mij een indicatie geven van de kosten?` (toepassing) Aandoening, ziekte of klacht waarbij een bepaalde behandeling (= therapie), waaronder medicijnen, kan worden toegepast.
Contra-inlichtingen
Die kunnen zich bezighouden met activiteiten zoals spionage, het omverwerpen van het gezag, sabotage en/of terrorisme. Vaak worden zulke bezigheden ontwikkeld in of bij regio's waar militairen (kunnen) worden ingezet.
Medicijnen die uw huisarts of specialist voorschrijft, krijgt u meestal vergoed uit de basisverzekering. Soms moet u een eigen bijdrage betalen voor uw medicijn. Het kan ook zijn dat uw zorgverzekeraar alleen de goedkoopste variant van een medicijn volledig vergoedt.
Het is aan de zorgverzekeraar zelf om te bepalen hoe hij toetst of aan deze voorwaarde voldaan is.” Voor praktisch gebruik is dit vertaald als 'medische noodzaak', door de arts op het recept aan te geven als 'm.n.' Maar een verzekerde heeft op grond van de wet dus niet zomaar recht op het merkmiddel als er 'm.n.' op ...
De Zorgverzekeringswet (Zvw) bepaalt welke medicijnen voor vergoeding in aanmerking kunnen komen.