Veel dingen zijn in Spanje een stuk goedkoper dan thuis. Zo zijn bijvoorbeeld benzine, bioscopen, uit eten in een restaurant en ook de wegenbelasting veel voordeliger. Maar ook een kop koffie in een bar of parkeren is een stuk goedkoper.
We kunnen uit de gegevens de conclusie trekken dat in de 10 categorieën Spanje 8 keer onder het EU-gemiddelde zit en dus goedkoper is dan het gemiddelde binnen de Europese Unie + Zwitserland. Alleen in de categorieën meubels (+2,5% en communicatie (+21,5%) zit Spanje boven het EU-gemiddelde.
Volgens Rastreator is Las Palmas maar liefst 28 procent goedkoper dat het gemiddelde bedrag dat iemand kwijt is voor een stedentrip in een Spaanse stad. De andere uiterste zijn Cádiz, Palma de Mallorca en Barcelona waar een stedentrip tussen de 11 en 24 procent duurder is dan de gemiddelde uitgave van 1.202 euro.
Ook hier is bijna alles goedkoper dan in Nederland! Dus als je nog een cadeautje zoekt voor je vriend, vriendin, zus, moeder of natuurlijk voor jezelf, raden wij je aan hier een lekker parfum of mooie make-upproducten te scoren!
Bekende modeketens zoals Zara, Bershka, Mango en Pull & Bear zijn doorgaans veel goedkoper in Spanje dan elders in Europa. Ook bij low cost kledingmerken zoals Primark, Shana en Lefties kun je veel kopen voor weinig geld.
Bij de Spaanse vestigingen van populaire winkelketens Zara en Mango is de kleding zo'n 10 procent goedkoper dan in Nederland. Ook bij Spaanse ketens, zoals Massimo Dutti, liggen de prijzen lager dan hier. Schoenen zijn in Spanje niet alleen goedkoper, de variatie in de winkels is ook groter.
Onverwachte belasting. Als je in Spanje een huis koopt van iemand die niet in Spanje woont, ben jij verantwoordelijk voor de meerwaardebelasting die de verkoper moet betalen. Het kan je een aardige bom duiten kosten als je dat niet weet.
Voedingsmiddelen zijn in Spanje zelfs goedkoper dan in Nederland. Eten in restaurants in Spanje is niet duur, vaak kan het voor zo een tien euro, exclusief drinken en drank. De prijzen voor een lunch, de belangrijkste maaltijd van de dag, liggen in 2017 aan de Costa Blanca tussen de acht en twaalf euro.
Ook zijn de prijzen in de supermarkten vaak hoger doordat er veel toeristen zijn. Kosten levensonderhoud per maand 2-persoons huishouden: Huur – 500 Euro per maand (vanaf) Nutsvoorzieningen (gas, licht, water) – 100 Euro (zonder zwembad en verwarming)
Voor alcoholhoudende dranken zijn Spanjaarden ook goedkoper uit, de prijs daarvoor is 10 procent lager dan de gemiddelde prijs in Europa. Ook de horeca in Spanje is een stuk goedkoper dan in andere EU-lidstaten, namelijk 11 procent.
Wanneer u besluit om in Spanje te gaan wonen, zal u ontdekken dat het 41% goedkoper is om daar te wonen in vergelijking met het Verenigd Koningrijk. Het is ook 44% goedkoper dan New York City, 35% goedkoper dan Los Angeles en zelfs 8% goedkoper dan Brussel.
Brood €1,15.
Stierenvechten, flamenco, siesta, tapas, paella en sangría. Wie kent ze niet. Je hoeft geen Spanjekenner te zijn om het land Spanje te koppelen aan de eerder genoemde stereotypische gewoontes van Spanje.
Het gemiddelde jaarsalaris (in 2021) in heel Spanje is volgens het onderzoek 24.555 euro bruto (LET OP: dit is gemiddeld en dus niet het meest voorkomend).
Als je een woning in Spanje wil kopen, moet je beschikken over een identiteitskaart. Je hebt de gegevens op je pasport nodig om de gegevens op je andere documenten mee te verifiëren en om documenten aan te vragen bij de Spaanse overheid.
In Spanje kost een pakje sigaretten gemiddeld 4,53 euro wat betekent dat iemand die elke dag een pakje rookt maandelijks 135,90 euro kwijt is aan zijn sigaretten. Dat lijkt veel geld maar vergeleken met andere EU-landen is dat weinig.
Macedonië goedkoopste
De prijzen liggen daar 54 procent boven het Europees gemiddelde. Macedonië is juist 62 procent goedkoper en daarmee het goedkoopste land in Europa. De prijzen van kleding en elektronica schelen per land weinig. Vooral voor alcohol, tabak en levensmiddelen zijn de verschillen tussen landen groot.
ADVERTENTIE. Het zal niet echt verrassen, maar een biertje bestellen in het centrum van Madrid is het duurst met een gemiddelde prijs van 2,93 euro. Daarna volgen Ceuta en Barcelona met 2,75 euro en Salamanca met 2,45 euro. Het goedkoopste biertje drink je in Cádiz met 1,25 euro.
Supermarkten verkopen, net als in Nederland, je dagelijkse verzorgingsproducten zoals tandpasta, shampoo, luiers en dames verzorgingsproducten (bijvoorbeeld maandverband). Steeds vaker zie je in supermarkten ook een parafarmacia gedeelte als een soort shop-in-shop verschijnen.
Wanneer men aan Spanje denkt, denkt iedereen meteen aan flamencojurkjes, Serrano-ham, olijfolie, paella-rijst, churros of Spaanse wijn. Maar er is nog veel meer! Je vindt in Barcelona alles van hippe betaalbare Spaanse modemerken tot aan heerlijke Spaanse delicatessen en ambachtelijke producten.
Het is duidelijk: in Spanje is alles goedkoper. En geen klein beetje: huurprijzen zijn er gemiddeld meer dan 50% goedkoper, en voor boodschappen leg je 30% minder op de toonbank voor hetzelfde winkelmandje. Dit alles maakt dat het algemeen prijsniveau in Spanje heel wat lager ligt dan in België.