U kunt een schildpad vlees, vis, gevogelte en insecten geven. Daarnaast eet een schildpad ook (water)planten en groenten. Geef hen waterpest, hoornblad, andijvie en soms stukjes appel, tomaat of komkommer. Naarmate de dieren ouder worden, gaan ze minder dierlijk en meer plantaardig voedsel eten.
Wat kunt u zoal aan uw schildpadden geven als voedseldieren; Krekels, guppen, muizen (pinky), meelwormen, waterslakken, wasmotten, sprinkhanen, moriowormen, spiering, regenwormen, vliegen, vlokreeftjes, zijderupsen, garnalen, voorntjes, slakken, pissebedden en muggenlarven.
Geef landschildpadden dus dagelijks ook groenten: spinazie, kool, sperziebonen, wortelen ... Het buitenverblijf van je schildpad kun je bovendien beplanten met voedzaam gras en veilig groenvoer, waaraan het dier mag knabbelen. Water bied je het best aan in een ondiepe schotel.
Waterschildpadden zijn geen moeilijke eters. Ze zijn dol op vlees, vis en insecten. Ook maak je ze blij met groenten zoals andijvie, tomaat of komkommer. Daarnaast kun je ze ook speciaal schildpaddenvoeding geven maar let erop dat dit niet het enige is wat je ze geeft.
Lekkernijen zijn bijvoorbeeld andijvie, brandnetels, gras, paardenbloem, witloof, weegbree en spinazie. Waterschildpadden daarentegen zijn alleseters en zullen zowel dierlijk voedsel (wormen, garnalen, insecten en zelfs rauwe biefstuk) als waterplanten en groenten naar binnen werken.
Fruit (aardbijen, appel (pitten zijn giftig!), banaan, frambozen, kersen, kiwi, krenten, mandarijn, meloen, peer, perzik, druiven, ā¦), tomaten en sla mogen gegeven worden maar in mindere mate, omdat fruit te veel suikers bezit, tomaat het vocht uit het lichaam opneemt en sla een te veel aan nitrieten bezit.
Gewenning leren ze wel , maar echt tam maken is niets voor een schildpad. gileman: geen enkel dier is tam te maken. elk 'tam' dier kan opeens bijten/aanvallen.
Probeer wilde schildpadden nooit te aaien. Tenzij je een echte schildpaddenexpert bent, kun je bijtschildpadden beter met rust laten. Bijtschildpadden kunnen namelijk erg hard bijten en behoorlijk agressief zijn. Schildpadden vinden het lang niet altijd prettig om geaaid of opgepakt te worden.
Als je een schildpad ziet, zorg er dan voor dat je hem niet aanraakt of oppakt. Schildpadden kunnen namelijk flink bijten! De bijtschildpad kan zoals zijn naam al doet vermoeden, flink bijten.
U kunt een schildpad vlees, vis, gevogelte en insecten geven. Daarnaast eet een schildpad ook (water)planten en groenten. Geef hen waterpest, hoornblad, andijvie en soms stukjes appel, tomaat of komkommer. Naarmate de dieren ouder worden, gaan ze minder dierlijk en meer plantaardig voedsel eten.
Zorg voor levend voer.
Het soort dingen dat je aan je schildpad moet voeren omvat krekels, meelwormen, waswormen en andere kleine larven en insecten. Als je een waterschildpad hebt, dan zal hij ook kleine vissen moeten eten, zoals komeetstaarten, muskietenvisjes of zelfs waterslakken.
Eten doen ze allemaal, de schildpadden uit het gematigd klimaat (en dat zijn echt niet zoveel soorten) kunnen een aantal maanden (ongeveer 6) zonder eten en drinken als ze in winterslaap gaan, voorwaarde is dan wel dat ze op een koude droge plek liggen.
Schildpadden produceren door hun formaat en eetlust heel wat afval, hou het aquarium daarom goed schoon. Je kunt voor het water een aquariumfilter gebruiken, zo blijft het water schoon. Zorg voor een aangename watertemperatuur, overdag mag dit tussen de 18 en 22 graden zijn; 's nachts tussen de 15 en 20 graden.
De Geelwangschildpad, Geelbuikschildpad en Roodwangschildpad staan sinds juli 2016 op de Europese Unielijst (EU-lijst) van invasieve exoten. Een soort die op de EU-lijst staat mag o.a. niet meer worden verhandeld en niet zomaar worden gehouden.
Alle waterschildpadden slapen op de bodem van het water behalve de bosbeekschildpad, die wilt nog wel eens net als een landschildpad in een hol in de grond overwinteren. Dus in principe heeft u niet veel omkijken naar een waterschildpad in rust.
De bijtschildpad is herkenbaar aan het grote formaat, het ruwe uiterlijk en de puntige tanden. Dat zorgt ervoor dat het dier veel bijtkracht heeft. De schildpad is daardoor gevaarlijk. Wanneer hij zich niet veilig voelt, zal hij niet aarzelen om aan te vallen en te bijten.
Hoewel het een hele natuurlijke activiteit lijkt, is het zwemmen met schildpadden helemaal niet zo goed voor deze dieren. Zwemmers komen veel te dichtbij. En om de toeristen een ontmoeting met schildpadden te kunnen garanderen, worden de dieren vaak gevoerd.
Ze kunnen echter zeer oud worden, de kleinste soorten bereiken gemakkelijk een leeftijd van twintig tot veertig jaar. Grotere soorten kunnen meer dan honderd jaar oud worden en de alleroudste exemplaren die bekend zijn werden ruim 150 jaar oud.
Hoeveel kost een waterschildpad? Een muskusschildpad koop je al vanaf 15 tot 30 euro. Andere soorten kunnen tot 150 euro kosten. De aankoop van een aquarium en het meeste toebehoren is een eenmalige investering.
De bek is erg scherp, in combinatie met de stevige kaakspieren kan de schildpad zeer krachtig bijten. De bijtkracht van een groter exemplaar kan 500 kilogram per cmĀ² bedragen. Aan de voorzijde van de bovenkaak is een snavelachtige, omlaag gekromde punt aanwezig.
Schildpad staat ook in het lijstje van exotisch vlees. Het vlees heeft de textuur van kikkerbillen, mocht je het willen weten. Het schijnt populair te zijn voor in stoofpotjes en soepen. Exotic Meat Market levert het vlees en de recepten en zelfs de eieren.
Stemt het vrouwtje toe in de paring en stopt ze met zwemmen dan zinken de dieren naar de bodem. Het mannetje beklimt het schild van het vrouwtje en houdt dit met alle vier de poten vast. Hierbij bijt hij het vrouwtje soms in de nek.
Gebruik voegzand, rivierzand of metselzand. Maar met voorkeur reptielenzand, aquariumzand en speelzand. Dit zand is behandeld tegen schimmelgroei, insekten, schadelijke stoffen maar vooral is het afgerond zand (niet scherp).
Er bestaan meer dan 200 soorten schildpadden. Je kan ze wel allemaal onderverdelen in drie groepen, namelijk de landschildpadden, moerasschildpadden (of waterschildpadden) en zeeschildpadden. Hiernaast zie je een pasgeboren schildpadje.