Ze hebben behoefte aan aandacht, bewondering en erkenning Narcisten zijn vaak succesvol in hun werk door hun zelfvertrouwen, flair en sociale dominantie. Ze hebben minder behoefte aan sympathie, genegenheid of verbondenheid. Ze hebben behoefte aan macht en controle en zijn mede daardoor snel jaloers.
Narcisme is een gedragsvorm waarbij iemand zichzelf erg belangrijk vindt. Iemand is bijvoorbeeld obsessief met zijn uiterlijk en eigen persoonlijkheid bezig. Vertoont egoïstisch gedrag, is dominant, barst van de ambitie en heeft weinig empathie voor anderen.
Een narcist valt juist op mensen met prachtige eigenschappen
Mensen met prachtige eigenschappen en waarden als zorgzaamheid, respect, eerlijkheid, openheid. Zorgzaamheid, bijvoorbeeld, zorgt ervoor dat je oog hebt voor de behoefte van anderen.
Mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis houden weinig rekening met anderen. Ze kunnen zich niet zo goed in een ander inleven en gebruiken andere mensen vooral voor hun eigen doelen. Ze hebben een grote behoefte aan bewondering en reageren doorgaans met woede op elke vorm van kritiek of afwijzing.
Narcisten zijn aantrekkelijk voor onenightstands en om te daten, maar na langere tijd ontstaan er ruzies. Ze zien relaties namelijk als een competitie. Het ironische is dat narcisten elkaar opzoeken in relaties. 'Vaak vallen we toch op mensen met dezelfde persoonlijkheidstrekken,' legt Brummelman uit.
Mensen met narcisme zijn vaak veel energie kwijt aan hun gevoel van minderwaardigheid en hebben weinig oog voor anderen en hun eigen gevoelens. Toch voelen ze zich ook speciaal en uniek, waarbij ze vanuit hun minderwaardigheid kunnen denken dat ze bepaalde dingen niet hoeven doen, gewoon omdat ze er recht op hebben.
Ze waren al gewend zich aan te passen, ze wisten niet beter. En weten vaak nog steeds niet beter.” Doordat ze té empathisch zijn, zijn ze vaak eerlijk, onbaatzuchtig, verzorgend, integer en loyaal. “Zulke mensen zijn ideale prooien voor personen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis.
Een narcist is afhankelijk van de aandacht die hij of zij van anderen krijgt. Door ze te negeren kun je ze dus raken omdat ze dan geen voeding krijgen. Een narcist wordt nog liever uitgescholden dan dat je hem of haar negeert. Als jij uiting geeft van je haat dan voed je ze.
Blijf positief
Allereerst doe je de narcist in jouw omgeving hier alleen maar een plezier mee. Daarnaast breng je jezelf alleen maar in negatieve sferen. Probeer dus de eer bij jezelf te houden en positief te blijven. Zo voel je jezelf gewoon goed, maar sta je ook boven de narcist in jouw omgeving.
Waarom een narcist je niet zal missen: de impact van de narcistische persoonlijkheidsstoornis. De vraag of een narcist je mist, heeft een simpel antwoord: nee. Als persoon mist hij jou niet, maar hij mist wel de voordelen die je hem bood, zoals financiële stabiliteit, seks of imago.
Narcisten willen de relatie niet precies definiëren. Ze verwachten van jou dat je hen behandelt alsof ze je partner zijn op intiem, emotioneel en seksueel vlak, terwijl ze zelf hun opties openhouden voor eventueel betere partners. Narcisten denken dat ze gelijk hebben over alles en zullen zich nooit verontschuldigen.
De beste manier om een narcist pijn te doen is door het soort persoon te zijn dat ze gewoon niet kunnen zijn. Ga dus nooit het gevecht aan. Dan voed je de narcist. De ander van jouw gelijk te overtuigen roept veelal een discussie op, ook al zit de ander echt fout en heb jij echt gelijk.
Mensen met narcisme willen graag het stralende middelpunt zijn en doen er dan ook alles aan om zichzelf onder de aandacht te brengen. Sommigen opvallend, sommigen juist niet: zij hebben verborgen grootheidsgedachten. Dat maakt narcisten soms moeilijk te herkennen.
Narcisten kennen ook angst, ook al doen ze alsof dat niet zo is. Eén van hun grootste angsten is die om alleen te zijn. Want als je alleen bent, is er niemand die jou voedt in je bijzonder zijn. De macht die een narcist heeft over andere mensen is precies wat hij nodig heeft om zijn imago in stand te houden.
De behoefte aan controle van een narcist gaat ver. Van onvoorspelbaarheid houdt een narcist niet. In zijn hoofd heeft hij immers al helemaal bedacht hoe 'het verhaal' loopt en hoe de spelers reageren. Wanneer je iets anders doet, zegt of denkt wordt de narcist boos en onrustig.
Bijvoorbeeld beloftes doen. Narcisten zijn heel goed in liegen en het doen van beloftes. Je narcistische partner belooft bijvoorbeeld dat ze iets voor je gaat doen of dat ze op tijd komt, of zelfs dingen waarvan ze weten dat ze ze niet na kunnen komen. Ze doen die beloftes om je op dat moment goed te laten voelen.
Grenzen stellen
In een relatie met een narcist gaat het vaak alleen maar over de ander. Bedenk hoever je hierin mee wil en kan gaan. Probeer dit vervolgens duidelijk aan te geven. Grenzen zijn niets meer of minder dan een setje regels die je omgang met anderen en met jezelf vergemakkelijken.
In een gesprek met een narcist praat je alleen over de dingen waar je over moet praten. Verder geef je ze geen informatie. Stel hen ook geen vragen, daarmee geef je ze juist ingangen om het gesprek hun kant op te trekken.
Narcisme brengt vaak onzichtbaar verdriet, stil en verborgen verlies met zich mee en gaat vaak gepaard met emotionele mishandelingen. Bijna nooit gaan deze emotionele mishandelingen zomaar voorbij, zonder dat je er last of een weerslag van hebt.
Veel mensen die uit een relatie met een narcist komen, zijn uitgeput, hebben een laag zelfbeeld en geven aan zichzelf niet meer te herkennen. De enige manier om een relatie met een narcist te verbreken is door er een hele harde punt achter te zetten.
Het verlaten van een narcist kan veel angst, schuldgevoel of een ellendig gevoel met zich meebrengen. Onder andere door de vele spelletjes die met je gespeeld zijn voel je je zo. Toch moet je weten dat je de goede keuze hebt gemaakt. Hoe graag je het ook zou willen, je kunt een narcist niet veranderen.
Mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis zijn gevoelig voor depressie, vooral rond de middelbare leeftijd. Meestal zijn deze depressieve klachten de oorspronkelijke reden waarvoor mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis in behandeling gaan.
Narcisten zijn ongevoelig voor het knuffelhormoon oxytocine, waardoor ze niet goed in staat zijn tot emotionele binding en intimiteit. Dit heeft tot gevolg dat vaak de relatie geen diepgang kan bereiken op verschillende niveaus – zowel seksueel als emotioneel.
Narcisten hebben vaak moeite met het erkennen van hun eigen fouten en verantwoordelijkheid nemen voor hun gedrag. Ze kunnen wel spijt betuigen, maar dit is vaak niet oprecht en slechts een middel om hun eigen behoeften te bevredigen.