Een Indonesische man deelt de beelden van een insect dat hij tegenkwam in zijn huis op social media. Het bizarre wezen heeft tentakels en is een soort mot met een oranje achterlijf. Het gaat om een mannetjesmot van de familie creatonotos. Het is een tijgermot die - helaas voor de bewoners - wel vaker voorkomt in Azië.
De wandelende tak is goed gecamoufleerd. De wandelende tak is het allergrootste insect ter wereld en sommige soorten kunnen wel 50 centimeter lang worden. Zijn lichaam bestaat uit drie delen. De kop, het borststuk en het achterlijf.
Onderzoekers van het Insectenmuseum van West-China hebben tijdens een expeditie de grootste dobsonvlieg te wereld gevonden. Dit meldt het Chinese staatsmedium Xinhua. De vleugels van het insect hebben een spanwijdte van 21 centimeter.
Bruine sprinkhaan – Reuzenweta
Dat zijn enorme sprinkhanen, die tevens de recordhouder van de titel 'zwaarste insect ter wereld'. Het grootste exemplaar dat ooit is gevonden weegt 71 gram en is 8,5 centimeter lang. De reuzenweta is niet alleen de grootste sprinkhaan, maar ook nog eens het zwaarste insect ter wereld.
Geschat wordt dat de wereld van de insecten zo'n tien miljoen soorten omvat, en de meeste daarvan worden met meerdere problemen tegelijk geconfronteerd, van ontbossing, klimaatverandering en invasieve soorten tot industriële landbouw en zelfs lichtvervuiling.
Dieren Behalve mensen zijn er ook veel dieren die hersenen hebben. Gewervelde dieren zoals honden, katten, vissen en vogels hebben bijvoorbeeld hersenen, maar ook krabben, insecten en inktvissen. Dieren zoals ringwormen, slakken, sponzen, anemonen en kwallen hebben geen hersenen.
De eendagsvlieg is echter lang niet het enige beestje met zo'n bizarre levensloop. Ook de bronlibel en het vliegend hert leven maar een aantal weken tot maanden actief bovengronds. Hun larven blijven jarenlang in het water of onder de grond verstopt, soms wel vijf jaar.
Bij oppakken steekt de veenmol niet; hij kan wel bijten of een bruin vocht afscheidende. Veenmollen zijn de laatste tientallen jaren in aantal achteruitgegaan. Ze zijn vrij zeldzaam en staan nu op de Rode lijst als kwetsbare diersoort.
Kunnen krekels bijten? De overeenkomst tussen sprinkhanen en krekels is dat de meeste soorten ongevaarlijk zijn. Toch kunnen sommige krekels bijten en gif in de wond spugen. Vooral de grote krekels kunnen best wel eens aanvallen.
Twee voelsprieten en een langwerpig lichaam; zo ziet het kleinste insect ter wereld eruit. De Scydosella Musawasenis kever heeft een lengte van 0,325 millimeter en is bijna niet te zien.
Het toestel zelf
Volgens deze deze vliegtuig-verkoop site kosten instapmodellen uit 2016 rond de €25.000. Dat is nog te doen, maar of je daarmee voor de dag wil komen… Als je het doet, doe je het goed. Mocht je het échte werk willen zien zijn er jets beschikbaar vanaf een schamele €2.000.000.
Los van de slechts 400 meter lange startbaan, samen met vliegveld Matekane in Lesotho de kortste ter wereld, is het een gevaarlijk vliegveld. Aan de ene kant bevinden zich hoge rotsen, aan de andere kant eindigt de startbaan op een hoge klif in zee. Daarnaast kunnen piloten last hebben van stevige windvlagen.
Het sterkste insect ter wereld is een kever genaamd Onthophagus taurus. Dit concluderen wetenschappers na maanden onderzoek. De mestkever kan 1.141 keer zijn eigen lichaamsgewicht trekken. Dit komt overeen met een persoon van zeventig kilo die zes volle dubbeldekkerbussen – oftewel 80 ton – optilt.
Insecten hebben altijd zes poten en dat is onder andere een reden waarom spinnen niet onder de insecten vallen: zij hebben er acht. Bijna alle insecten hebben vleugels, alhoewel ze niet door elk insect ook daadwerkelijk gebruikt worden.
Sommige soorten wandelende takken moeten alleen gehouden worden. Dan gaat het o.a. om de Anisomorpha of de Pseudophasma of andere soorten die een sterk bijtend zuur uitscheiden of doornige poten hebben. Andere kan je wel samen houden met enkele soortgenoten of zelfs met andere soorten.
Krekels zijn koudbloedig en nemen de temperatuur aan van de omgeving. Als de temperatuur stijgt, dan tjirpen ze dus sneller en ze tjirpen langzamer als de temperatuur daalt.
Vaak wordt het geluid wat huiskrekels produceren tjirpen genoemd, door het hoge geluid wat de beestjes veroorzaken. Het geluid wat huiskrekels maken wordt veroorzaakt doordat zij hun vleugels razendsnel over elkaar heen weten te wrijven.
Krekels maken geluid door de vleugels snel over elkaar te wrijven. Ze gebruiken de geluiden om andere krekels te vertellen wie ze zijn en wat ze willen. Geluid is een communicatiemiddel. De vleugels zijn zo gebouwd, dat ze als muziekinstrument kunnen werken.
Hoe groot is een vliegend hert? Het mannetje is meestal 3 tot 8 centimeter, maar kan wel tot 9 centimeter groot worden. Vrouwtjes zijn een stuk kleiner, meestal tussen de 3 en 6 centimeter. Het vliegend hert is daarmee de grootste kever van Nederland.
Door narcissenbollen in het najaar te planten gaan de veenmollen er van door. Zij hebben een hekel aan deze bollen. Snijd een aardappel door de midden en graaf deze een aantal centimeters onder de grond. De gevangen veenmollen kunnen worden uitgezet in een weiland waar ze geen schade veroorzaken.
De veenmol is van alle markten thuis. Net als een echte mol kan hij uitstekend zwemmen en in zijn een centimeter wijde gang snel vooruit en achteruit lopen. In de achteruit dienen de staartdraden als voelsprieten. Hij kan niet alleen graven, maar ook vliegen, zij het laag boven de grond.
Haften leven het kortst van alle volwassen dieren. Ze worden daarom ook wel eendagsvlieg genoemd. Na een bestaan van 2 jaar als nimf in het water veranderen ze in vliegende volwassen insecten, paren en sterven.
De Ormia-vlieg heeft zo'n vernuftig gehoorsysteem dat het een krekel op 120 meter afstand kan lokaliseren. Dat komt overeen met een mens die een mobieltje op een kilometer afstand hoort afgaan.
Insecten hebben samengestelde ogen (facetogen) aan de zijkant van de kop. Soms zijn er daarnaast drie enkelvoudige ogen (bij- of puntogen) op het voorhoofd aanwezig.