De No Frost technologie is een techniek die het vocht uit de lucht haalt binnen in uw diepvriezer. Hierdoor voorkomt u ijsvorming en vorst binnen in uw diepvriezer. U hoeft uw diepvriezer dan ook niet te ontdooien.
No Frost = geen ijs in de vriezer
In eerste instantie zorgt de verdamper van het apparaat ervoor dat de lucht als ijs wordt bewaard, maar geregeld wordt deze automatisch ontdooit, zodat het vocht afgevoerd kan worden naar een speciaal bakje op de motor.
Gebruik een plantenspuit met heet water om het ijs snel te laten smelten. Zet een pannetje kokend water in de vriezer (op een doek, om schade aan de vriezer te voorkomen) en sluit de deur voor een kwartier. Dit proces kun je nog enkele keren herhalen als dat nodig is.
Schakel het apparaat uit en haal de stekker uit het stopcontact of schakel de groep in de meterkast uit waarop het apparaat is aangesloten. Verwijder de levensmiddelen en laden uit het apparaat. Ontdooi het aanwezige ijs door de deur open te laten staan en gebruik een geschikte schraper om het ijs snel te verwijderen.
No frost. No frost is een techniek die het vocht uit de lucht van de vriezer en de koelkast haalt. Daardoor ontstaat in een vriezer met no frost geen vorst of ijs. Je hoeft hem dus niet te ontdooien.
Met no frost bespaar je energie
Een ijslaagje van slechts 2 mm dik betekent al dat de vriezer circa 10% meer energie verbruikt! Met een no frost koelkast kun je dus veel energie besparen.
Met no frost kun je producten beter bewaren
No frost voorkomt ijsvorming. Hierdoor ontstaan er geen ijskristallen in roomijs en blijft ingevroren fruit ijsvrij. Hiermee blijft de juiste structuur behouden en voorkom je dat je roomijs waterig wordt en ijsblokjes bevat.
Het enige nadeel is dat het ontdooien wel wat tijd in beslag neemt, aangezien het even duurt voordat al het ijs ontdooid is. Dit proces kun je gelukkig versnellen. Doe dit door een pan of bak te vullen met warm water en deze in een dichte vriezer te plaatsen. De stoom zal het ontdooiproces versnellen.
Vochtige lucht uit het vriesgedeelte wordt opgezogen en buiten het vriesgedeelte bevroren.Op deze manier wordt ijsvorming in de vriezer automatisch ontdooit en verdampt. Vervolgens wordt er koude, droge lucht terug de vriezer ingeblazen.
2. Je diepvriezer is te leeg of te vol. Wanneer je je diepvriezer volpropt, kun je de ventilatie blokkeren, met temperatuursschommelingen als gevolg. Dit is niet goed voor de houdbaarheid van je voedsel.
Hoe vaak moet ik mijn vriezer ontdooien (en schoonmaken)?
Er zijn mensen die beweren dat het iedere twee maanden nodig is, maar dat is ons echt te gek. Als je de vriezer niet te lang open laat, en etenswaren goed afdekt, zou twee of drie keer per jaar moeten voldoen.
Schakel het apparaat uit en haal de stekker uit het stopcontact of schakel de groep in de meterkast uit waarop het apparaat is aangesloten. Verwijder de levensmiddelen en laden uit het apparaat. Ontdooi het aanwezige ijs door de deur open te laten staan en gebruik een geschikte schraper om het ijs snel te verwijderen.
Houd er rekening mee dat het tenminste 12-24 uur duurt voordat een koelkast/vriezer na installatie koud genoeg is om de temperatuur in te kunnen stellen. Wacht eerst een tijdje voordat de temperatuur genoeg gedaald is.
Snel en veilig ontdooien
Je kan voedingsmiddelen vlak voor gebruik ontdooien in de magnetron of in een pan met heet water (au bain-marie). Roer regelmatig en maak de voedingsmiddelen onmiddellijk klaar. Ontdooide voedingsmiddelen opnieuw invriezen zorgt voor kwaliteitsverlies. Doe het bij voorkeur niet.
Specialisten zijn het erover eens: langzaam ontdooien in de koelkast (op 4°C) is de beste optie. Door iets langzaam en geleidelijk te ontdooien worden de vitaminen het best behouden. Daarnaast houden bacteriën niet van koude.
Ontdooi diepgevroren vlees, kip of vis altijd in de koelkast of de microgolfoven. Buiten de koelkast bij kamertemperatuur vindt een razendsnelle ontwikkeling van micro-organismen plaats en dat verhoogt het risico op een voedselvergiftiging. Bij het ontdooien van vlees of vis komt er vocht vrij.
De gemiddelde levensduur van een vriezer is 15 jaar.
Als de omgevingstemperatuur daalt, dan daalt de druk bij de condenser die aan de buitenkant zit. Beneden de 10°C is het verschil in druk tussen verdamper en condenser niet voldoende om een het koelmiddel continu rond te laten lopen, waardoor de koelkast of vriezer niet meer werkt.
De automatische ontdooiing schakelt zelf de ontdooiing aan en uit. De rest van het proces is vergelijkbaar met dat van de half-automatische ontdooiing. De meeste moderne koelkasten zijn met een automatisch ontdooisysteem uitgerust. Het gros van de klassieke diepvriezers heeft echter nog een manuele ontdooiing.
Veel mensen gebruiken een haardroger of föhn voor het ontdooien van de vriezer. Dit is echter niet aan te raden. Door de föhn gaat het ontdooien te hard. Bovendien kan je met de hitte de kunststof binnenzijde beschadigen.
Wanneer de deur van de vriezer niet goed sluit of wanneer je de vriezer te lang open laat staan, komt er meer vocht binnen dan nodig is, wat voor meer ijsvorming zorgt. Doe daarom alleen maar de vriezer open wanneer je wat nodig hebt en controleer nadien of de deur wel goed sluit.
Wanneer deze weer op juiste temperatuur is, plaats je al je etenswaren terug in het apparaat. Je ontdooit het vriesgedeelte zo'n 6 keer per jaar. Heeft je koelkast een Low Frost functie? Dan doe je dit slechts 2 keer per jaar.
Bij het inschakelen van SuperFrost wordt de temperatuur snel verlaagd naar -32°C. Wanneer warmere, pas gekochte levensmiddelen in de vriezer worden gelegd zal de temperatuur in de vriezer wel stijgen maar deze zal niet boven de -18°C uitkomen.
Een koelkast of vriezer met No Frost heeft een ventilator. Deze blaast de vochtige lucht uit het vriesgedeelte wegzuigt en naar buiten blaast. Daarna blaast het apparaat koude, droge lucht het vriesgedeelte weer in. Op deze manier verdampt het ijs.
In oktober 2022 en juni 2020 is de Bosch KGN49XLEA vrijstaande koel-vriescombinatie door de bezoekers van Kieskeurig.nl als beste getest met een 9,3.