Want Oostenrijk is een mega-hondvriendelijk land en jouw trouwe viervoeter is praktisch overal welkom.
In het openbaar vervoer in Oostenrijk is het verplicht om je hond een muilkorf om te doen. Hetzelfde geldt voor de skiliften.
In Oostenrijk geldt de regel dat de bestuurder niet gehinderd mag worden tijdens het rijden en dat lading (waarover ook een huisdier valt) het zicht van de bestuurder niet mag hinderen en geen gevaar mag vormen. Vandaar dat wij adviseren om honden in autobenches, reiskennels of achter hondenrekken te vervoeren.
Inenting tegen hondsdolheid (Rabiës) is verplicht in Oostenrijk.
Denemarken heeft een lange uitgestrekte kustlijn met prachtige duinen en zandstranden. Als jij je hond mee naar Denemarken neemt, is dit voor je hond een paradijs! Jouw hond mag bijna overal mee het strand op, alleen op privéstranden mag je hond niet komen.
“In Slovenië en Kroatië zijn ze heel vriendelijk voor honden. Je kunt ze rustig meenemen naar een terrasje. Ook in veel natuurgebieden mogen ze mee. We hebben tijdens onze vakantie twee activiteiten gedaan waarbij de honden niet naar binnen mochten (een rondleiding door een grot en een kasteel).
In Duitsland zijn honden zeer welkom en de mensen zijn net als in Nederland echte hondenliefhebbers. In vele restaurants, campings, hotels en andere openbare plekken zijn honden dan ook welkom. Wel is het in Duitsland gebruikelijk om honden aangelijnd te houden.
Hoewel de paarden dan iets vatbaarder zijn voor virussen, lijdt dit in de praktijk bijna nooit tot problemen. De enting moet genoteerd worden in het paspoort. U mag tot 7 dagen na de vaccinatie met het paard geen wedstrijden rijden (KNHS-voorschrift).
Alleen Nieuw-Zeeland, Antarctica, grote delen van Oceanië, Japan en sommige eilanden zijn vrij van rabiës.
Niet welkom: pitbull terriër, tosa inu, American Staffordshire terriër, fila brasileiro, dogo argentino, American bulldog, boerboel, kangal, Centraal-Aziatische owcharka, Kaukasische owcharka, Zuid-Russische owcharka, Šarplaninac en de tornjak zijn niet toegelaten voor een verblijf in het land.
Wetgeving & Veiligheid
In tegenstelling tot andere landen is het in Nederland niet verplicht om je hond te vervoeren in een reiskennel of autogordel.
In Nederland is het niet verplicht om je hond vast te maken in de auto. Reis je door of in Duitsland, dan is dit wel verplicht en dan is een gordelriem erg handig.
Nergens staat voorgeschreven dat de hond in een transportbox ('bench') moet zitten of op een andere manier gezekerd moet zijn. Evenmin is de plaats in het voertuig bepaald. Als iets niet specifiek geregeld is, vallen we terug op de algemene bepalingen die van toepassing zijn op iedere chauffeur.
De muilkorfplicht gaat gelden voor 21 hondenrassen die op de landelijke lijst van gevaarlijke honden staan. Voorbeelden zijn de pitbull, rottweilers en bull mastiffs. Acht andere rassen, zoals de boxer, moeten een muilkorf op als ze geen aantoonbare stamboom hebben.
Ook bij aankomst in Oostenrijk heb je geen QR-code meer nodig. In ziekenhuizen, apotheken en zorginstellingen zijn FFP2-mondmaskers nog wel verplicht. En ook in de tram en bus in Wenen moet je een mondkapje dragen. Net als in Nederland zien we hier een toename in de besmettingen.
De kans dat je hondsdolheid in Nederland en West-Europa op loopt is klein. Daar dragen alleen sommige vleermuizen het virus bij zich. Besmettingen vinden vaak buiten Europa plaats, meestal door een krab of beet van een hond, kat of aap. Klachten treden meestal 20 tot 90 dagen na de infectie op.
Verspreiding in de wereld
In enzoötische gebieden komt rabiës zowel bij huisdieren als bij in het wild levende dieren voor. Dit geldt vooral voor het Indiase subcontinent, Zuidoost-Azië, Afrika en delen van Latijns Amerika. In epizoötische gebieden komt rabiës vrijwel uitsluitend voor bij in het wild levende dieren.
Rabiës is zowel in Nederland als in de meeste andere Europese landen vrij goed onder controle. Het blijkt echter steeds weer dat er oplettendheid is geboden, met name door de illegale invoer van gezelschapsdieren uit endemische gebieden.
De jaarlijkse hervaccinatie moet binnen 12 maanden gegeven zijn, omdat de bescherming anders echt niet meer met 1 enting goed op peil te krijgen is. Let ook goed op de volgende voorwaarden: Zijn er meer dan 12 maanden verstreken, dan moet voor de deelname aan een wedstrijd, de gehele basisvaccinatie opnieuw.
Als je een paard tegen Rhino wilt enten, moet hij eerst een booster hebben. Na de eerste enting dient hij, na één maand, nog een enting te krijgen. Daarna moet je eigenlijk je paard twee keer per jaar laten enten tegen Rhino.
Een paard moet een basisvaccinatie gehad hebben. Dit houdt in dat het paard twee influenza en tetanus vaccinaties heeft gekregen met een periode van 6-8 weken er tussen. Daarna moet het paard jaarlijks gevaccineerd worden met de influenza vaccinatie. De tetanus vaccinatie hoeft niet jaarlijks herhaald te worden.
Als er één land is waar je hond zich misschien nog wel meer thuis zal voelen dan jijzelf dan is het wel Zweden. Overal vind je uitgestrekte bossen, frisse meren en stille gebieden waar je uren kunt wandelen met je trouwe viervoeter.
Polen zijn echte hondenliefhebbers en zijn dan ook erg coulant wat betreft het loslopen van een hond. Alhoewel honden in de nationale parken verboden zijn, mogen ze gek genoeg wel overal komen in de natuurreservaten. In bossen en wandelgebieden staat het aangegeven of en wanneer je hond los mag lopen.