Het kan helpen om angsten te overwinnen, verdriet te verwerken en frustraties kwijt te raken. Bewust dromen geeft je toegang tot eindeloos veel ideeën en leert je al slapend hoe je een bepaalde situatie kan aanpakken, door het 's nachts als het ware te oefenen.
Soms lijkt een droom twee uur te duren, omdat er voor je gevoel ontzettend veel gebeurt, maar in werkelijkheid is dit dan een paar minuten. Gemiddeld droom je maar een kwart van je hele nacht slaap."
Dromen zouden helpen de gebeurtenissen te verwerken. In een droom zou men ook nieuwe ideeën kunnen opdoen omdat de hersenen 's nachts totaal anders denken dan overdag, onlogisch en associatief. Ze brengen oude zaken met nieuwe in verband met elkaar op een manier die bij wakkere toestand niet bedacht zou worden.
Een droom is eigenlijk een projectie van een film van je eigen gedachten. Tijdens het dromen zijn weer hele andere hersengebieden actief dan anders. Dit zorgt voor een omgedraaide verwerking van informatie.
Je kunt wat je dromen je vertellen dus zien als een soort brainstormproces. Je dromen kunnen je iets vertellen of bijvoorbeeld ideeën aandragen voor bijvoorbeeld studiekeuze, een originele vakantiebestemming of een manier om die ruzie bij te leggen. De kunst is vervolgens wel om je dromen te onthouden.
Helaas, in principe is een droom geen voorspelling voor de toekomst. Wel kunnen de mooie of leuke dingen uit je dromen jou op ideeën brengen, al zul je er zelf alles aan moeten doen om het uit te laten komen. Pas op dat je niet blindelings vertrouwt op je droom en het voor de realiteit aanziet.
Omdat we vaak dromen over dingen die we overdag hebben meegemaakt, worden dromen gezien als een verwerking van die gebeurtenissen. Daarom hebben dromen dus betekenis doordat ze je duidelijk maken wat jou bezighoudt of dwars zit. Ook zou het een manier kunnen zijn voor de hersenen om anders over deze zaken na te denken.
Nachtmerries komen dikwijls voor in een periode waarin je veel stress hebt. Misschien ben je gespannen omdat je te veel werk hebt. Of misschien ben je bang omdat er te veel van je verwacht wordt. Faalangst en onzekerheid kunnen in dat geval zeker leiden tot 'slechte dromen'.
Tijdens de remslaap stroomt er sowieso meer bloed naar je vagina. En juist tijdens deze remslaap droom je vaak. Logisch dus, dat we weleens sexy dromen. Lig je al op je buik, dan wordt alles wat sneller gestimuleerd daar beneden, puur door het contact tussen je matras en je vayjay.
Je onthoudt je dromen (beter) als je licht slaapt. Ook beleef je je droom sterker wanneer je tijdens je droom(slaap) wakker wordt gemaakt. In principe word je dus niet moe van of door je dromen.
Wanneer je regelmatig droomt, ben je relatief lang in een diepe slaap. Dat is meestal een goed teken, omdat je daarmee minder kans hebt op een slaaptekort. Omdat je vooral droomt in je REM-slaap, zijn dromen een goede indicator van een gezonde nachtrust!
Door onze dromen kunnen we de vele prikkels van overdag verwerken en herinneringen opslaan. Daardoor worden dromen soms 'dagrestanten' genoemd. Na een nachtrust met voldoende REM-slaap kunnen we ook beter omgaan met emoties. De REM-slaap is dus belangrijk voor onze mentale gezondheid en ons emotioneel herstel.
Als je een slaaptekort hebt is er een grote kans dat je de dag erna een grotere dosis REM-slaap krijgt. En je weet het: dit zorgt voor intensere dromen. Zorg dus dat je voldoende slaap en rust krijgt om enge dromen de baas te zijn.
1) Je kunt nooit lezen of klokkijken in je droom
De meesten van ons kunnen in een droom niet lezen. Hetzelfde geldt voor klokkijken: elke keer dat je op een klok kijkt in je droom, zul je een andere tijd zien, en de wijzers staan bijna altijd stil, zeggen lucide dromers.
Door tijdens de slaap een droombewustzijn te krijgen, kan de slaper zijn dromen sturen en alles laten gebeuren wat hij maar kan bedenken. Post legt uit dat dat kan doordat je tijdens zo'n lucide droom in een hybride droom-slaap staat bent; half wakker, half in slaap, zeg maar.
Je emoties komen naar boven
Je dromen kunnen dus aantonen hoe jij je voelt of wat jij echt voelt. Je dromen kunnen liefdevol, rustig, actief, gestrest, overweldigend, gehaast, akelig of verontrustend zijn. Let er eens op waar of wanneer je dat gevoel overdag ook hebt.
Een seksdroom over iemand die je overdag allesbehalve aantrekkelijk vindt, of misschien zelfs wel irritant: het kan super verwarrend zijn. Deze dromen kunnen betekenen dat hoe onaantrekkelijk of irritant je een persoon ook vindt, je wel klaar bent om nieuwe dingen over hem of haar te ontdekken.
Onder seksualiteit wordt verstaan de handelingen die gericht zijn op intiem lichamelijk contact die gepaard gaan met gevoelens van opwinding, lust en passie. Seks varieert van zoenen tot het hebben van geslachtsgemeenschap, van intimiteit tussen twee geliefden tot (samen) porno kijken.
Volgens onderzoek gebeuren deze Lucide dromen tussen je ontwakende slaap en REM slaap. Soms gebeurt het dus 'per ongeluk' dat je jezelf met volle bewustzijn (maar niet wakker) midden in een droom belandt. Maar je kunt dit dus ook opzettelijk doen.
Hoe vaak je droomt is dan ook een goede indicatie van hoeveel REM-slaap je die nacht hebt gehad. Veel dromen betekent daarom niet automatisch dat je een goede nacht achter de rug hebt. Sommige dromen beleef je zo intens dat je de volgende ochtend precies vermoeider wakker wordt dan wanneer je ging slapen.
Het grootste verschil tussen een nare droom en een nachtmerrie is dat je bij een nare droom meestal doorslaapt. Je weet waarschijnlijk nog het verhaal, thema of beelden als je wakker wordt, of soms later op de dag, maar deze vervelende dromen leveren over het algemeen minder angst op dan nachtmerries.
En dan moet je nog maar weer proberen in slaap te vallen. Zo een angstige droom komt vaak voort uit angsten waar wij mee rondlopen. Oorzaken van angstdromen en nachtmerries zijn angst, stress, traumatische gebeurtenissen, ingrijpende veranderingen in het leven, zoals een nieuwe baan, een sterfgeval of een verhuizing.
Dromen kunnen niet de toekomst voorspellen, maar als mensen ooit dromen dat de buurman komt te overlijden aan een hartaanval en zoiets gebeurt vervolgens ook, dan zijn ze nog maar moeilijk van het idee af te brengen dat ze een voorspellende droom gehad hebben.
Sigmund Freud, ook wel bekend van de psychoanalyse, had ook zijn ideeën over dromen. Hierbij schreef hij zijn boek Traumdeutung, waarbij hij dromen 'de koninklijke weg naar kennis van het onbewuste' noemde. Freud stelde dat dromen de sleutel zouden zijn tot inzicht in de psyche en psychische aandoeningen.
Iedereen droomt, ook al kun je het 's ochtends niet altijd meer herinneren. Hierbij geldt: hoe meer je droomt, hoe meer je REM-slaap hebt gehad. En hoe meer hiervan, hoe beter je uitgerust aan de dag begint. In totaal heb je ongeveer twee uur REM-slaap per nacht: je bent dus zo'n 25 procent van je slaap aan het dromen.