De belangrijkste reden om je baby een speen te geven, is om hem te kalmeren. Baby's hebben vaak veel zuigbehoefte, omdat zuigen troost biedt en een rustgevend en stress-verlagend effect heeft. Als je baby vaak onrustig is, kan het dus een ideale manier zijn om ervoor te zorgen dat hij zich comfortabel voelt.
Het afwennen van de speen kun je beginnen door vanaf een maand of zes de speen alleen nog in bed te geven. Door de speen niet meer als troost of gewoonte te geven overdag, leert je baby om op andere manieren met frustratie en verveling om te gaan. Een paar maanden later kun je de speen ook weghalen uit bed.
Het langdurig zuigen aan een fopspeen kan de stand van de tanden en kaak beïnvloeden. Dat is dan vooral te zien bij het melkgebit, maar gelukkig niet meer bij volwassenengebit. Als je kindje op tijd stopt met het speenzuigen (voor het tandjes wisselen), dan blijft het risico op gebitsproblemen als volwassene erg klein.
Met een speentje in de mond komt je kindje minder snel met zijn neus en mond op het matras te liggen. Daarnaast worden de spieren in de mond en kaak gestimuleerd en de luchtwegen beter vrijgehouden. Speenzuigende kinderen moeten door de neus ademen, dat is weer beter voor de ontwikkeling van de ademhalingswegen.
Als je kind de speen wil, kun je afleiding proberen. Een knuffel, liedjes of opwindende activiteiten zoals een toneelspelletje of een ander favoriet spel kunnen ook geruststellend werken. Geef je kind zijn/haar favoriete dekentje of knuffel in plaats van de speen.
Rond de 12 maanden ligt de overgang van zuigbehoefte naar 'gewoonte', daarom zou het verstandig zijn om te stoppen met de speen voordat het een gewoonte is geworden. Wanneer het gebruik van de speen voor het tweede levensjaar wordt afgeleerd, herstellen de genoemde mond- en tandproblemen zich vaak binnen zes maanden.
Voordelen fopspeen
Bij krampjes of andere pijntjes, wanneer wiegen niet helpt, kan een fopspeen van de pijn afleiden. Volgens sommige studies vermindert het risico op wiegendood wanneer een baby slaapt met een fopspeen. De fopspeen heeft minder slechte gevolgen voor de stand van het gebit dan duimzuigen.
Uit onderzoek blijkt dat het risico van wiegendood tijdens het slapen mogelijk kleiner wordt door je kind een fopspeen te geven. Probeer de speen alleen te gebruiken als je baby in slaap moet vallen en wanneer je baby zich duidelijk niet prettig voelt of moe is.
Welke vorm kies ik best? Een ronde speen wordt sneller geaccepteerd door baby'tjes die borstvoeding krijgen. Deze vorm komt namelijk het meest in de buurt van mama's tepel, waardoor je ook minder kans hebt op de zogenaamde tepel-speenverwarring.
Is het alleen wat gepruttel, dan kun je het even aankijken. Als het echt huilen wordt, probeer je baby dan in bed te troosten met wat aaien en door er naast te zitten. Werkt dat niet en gaat je baby harder huilen? Pak je kind dan op om het te troosten en leg het weer neer als het helemaal gekalmeerd is.
Huilen is een belangrijke (en enige) manier waarop een baby zich kan uiten. Gemiddeld huilt een baby van twee weken oud 2 uur per dag. In de loop van de eerste zes weken neemt het toe tot een gemiddelde van 2 uur en 15 minuten per dag.
Wat is het beste moment om te starten met een speen? Fopspenen kunnen vanaf de geboorte of later worden gegeven. Je kunt zelfs pas beginnen met een speen als je baby al drie of zes maanden oud is.
Ria Blom beschrijft twee methodes in haar boek Regelmaat en Inbakeren. In beide methoden komt dus het aanbrengen van regelmaat naar voren. Regelmaat wil zeggen dat je dingen iedere keer in dezelfde volgorde goed. Daarnaast is eenduidigheid belangrijk: zorg dat je dingen iedere keer op dezelfde plek doet.
Anatomische speen
In druppelvorm, lijkt het meest op de tepel en past zich goed aan aan het gehemelte.
Fopspenen kunnen op latere leeftijd scheefstand van de tanden veroorzaken. Niet waar: Fopspenen mogen niet langer dan 6 uur per dag worden gebruikt. 7 Daarnaast ontwikkelen de mond en tanden van elk kind zich anders.
Je baby moet zijn mond wijd opendoen om de borst te pakken. Voor een fopspeen hoeft hij zijn mondje niet wijd te openen. De tepel komt ver achter in de mond van je kindje liggen; een (fop)speen ligt vrij voorin de mond. Je baby pakt de borst zelf; een fopspeen kan hem in de mond worden gestopt.
Als je baby honger heeft, geeft hij verschillende subtiele tekens vooraleer hij gaat huilen: hij likt aan zijn lipjes, draait zijn hoofdje en zoekt de borst, hij brengt de handjes naar zijn mondje en likt aan zijn handjes, hij balt zijn vuistjes.
Van 0 tot 6 maanden zitten baby's op Bibs speen maat 1, speen maat 2 is voor de kindjes van 6 tot 18 maanden en speen maat 3 is voor de kindjes vanaf 18 jaar.
Duurzaamheid. Gebruik een speentje nooit langer dan 4 à 6 weken. Na verloop van tijd vervormt de fopspeen door de zuigkracht van je baby waardoor die iets groter wordt. Ook naar hygiëne toe, en de erosie van het natuurlijke rubber, is het aangeraden om de speentjes tijdig te vervangen.
Als je je baby het speentje wilt afleren op deze jonge leeftijd, geef dan eerst het speentje alleen bij het slapen. Zorg voor een rustgevend en consequent bedtijdritueel en geef het speentje pas als je kindje in bed ligt. Je kan de speen het beste in de hand geven (ook tijdens de nacht!)
Doorgaans kom je wel toe met een 5-tal fopspenen. Kies per locatie een andere kleur of print, zo kan je in het bedje een effen bamboe fopspeen gebruiken, terwijl een fopspeenketting met mooie print dan weer leuk is om mee op stap te nemen.
Je kunt je baby een paar minuutjes laten huilen, in de hoop dat de baby zichzelf in slaap 'jengelt', maar als de baby na een paar minuten nog niet slaapt, ga dan naar je baby toe om hem te troosten.
Maar als je baby regelmatig overdag weigert te slapen, of juist steeds 's nachts wakker wordt, dan kan dit leiden tot een verstoord slaappatroon. Signalen van zo'n verstoord slaappatroon uiten zich in veel huilen waarbij de baby niet neergelegd wil worden en het alleen in jouw armen slaapt.