Hoe ziet een wespenkoningin eruit? De wespenkoningin heeft net als de gewone wesp karakteristieke gele en zwarte strepen dwars over het achterlijf. De typische wespentaille is ook goed zichtbaar. Een gewone werkster wesp wordt 10 tot 15 millimeter groot, terwijl de wespenkoningin ongeveer 20 millimeter groot wordt.
Zonder de koningin in het nest zal de voortplanting van de wespen in het nest stoppen. Andere wespen zullen het wespennest ook nooit opnieuw gaan bewonen. Met het bestrijden van de wespenkoningin is de wespenplaag dan ook een halt toe geroepen.
Een wespenkoningin komt nooit uit haar nest, maar ze kan wel steken als ze wordt aangevallen of als iemand haar nest kwaad doet. Zo zijn er mensen die het nest proberen te verbranden of te verdrinken. Of ze slaan erop met een stok of honkbalknuppel. Slim is dat niet, want alle wespen breken dan uit om te steken.
Koninginnen van gewone wespen of Duitse wespen zijn meestal 20 millimeter groot. De 'queen' van de hoornaars spant de kroon: die bereikt een grootte van maar liefst 25 tot 35 millimeter!
Hoe herken je een hoornaar koningin? Een hoornaar koningin is altijd groter en forser gebouwd dan haar werksters. Zo is een werkster 17 tot 25 millimeter lang, maar haar moeder kan 25 tot zelfs 35 millimeter lang worden.
Vang ze met een vangnetje
Trage wespenkoninginnen zijn ook te vangen met een netje, bijvoorbeeld een licht visnetje aan een stok. Leg het visnetje klaar in de omgeving van bijvoorbeeld je bijenkast of plekken waar je wel eens wespenkoninginnen hebt zien vliegen. Je grijpt het netje er dan makkelijker bij.
Soms slaagt een enkele hoornaar erin je huis binnen te komen. Om er vanaf te raken kun je een vliegenmepper of opgerolde krant gebruiken. Maar bij het slaan van een hoornaar komt een chemische stof vrij die andere hoornaars kan aantrekken.
Honingbijen hebben lompe buiken, maar de buik van de koningin heeft een puntigere vorm. Je kunt de koningin hieraan makkelijk herkennen. Zoek naar een bij die scheef op de poten staat. De pootjes van darren zitten direct onder hun lichaam – je zult de pootjes niet echt kunnen zien als je ze van bovenaf bekijkt.
Wie weet kom je een nog levend nest tegen of je stuit op een wespenkoningin die een winterslaap houdt. Zij heeft dan nog geen nest gebouwd, maar is dat wel van plan. Hangend aan haar kaken en al slapend wacht ze tot het voorjaar: het is dan warm genoeg om een nest te bouwen.
Wespen komen af op vlees en zoetigheid, maar houden niet van de geur van citroen, kruidnagel en geranium. Er is onderzoek gedaan naar geuren waarbij wespen uit de buurt blijven en deze passen goed in een kruidentuin.
De wespen die wél naar ons toe komen vliegen, komen niet voor ons. Het is de geur van eten en drinken die ze richting ons trekt.
Naar een wesp slaan is nooit een goed idee. Dit zal hen het gevoel geven dat jij de aanval startte en hierdoor kunnen ze gemeen steken.
Bij zolderramen vind je doorgaans de meeste dode wespen. Dat komt omdat het licht de beestjes aantrekt. Ze willen naar buiten, maar ze botsen tegen een barrière. Feitelijk vliegen de wespen dus te pletter tegen het raam.
Als een wesp in je buurt komt, sla je hem het liefst snel weg. Maar daar moet je mee oppassen, want de stekelige insecten kunnen boos worden.
Een koningin kan steken, maar dit doet ze alleen als er andere koninginnen in haar kolonie zitten. Je kan een koningin dus gemakkelijk vastpakken, maar houd er rekening mee dat binnen een mum van tijd de rest van de kolonie ook op je hand zit! De kans is klein dat ze je steken, ze willen gewoon bij de koningin zijn.
De rol van de wespenkoningin
Meestal is dat op een plek nabij haar overwinteringsplaats. In de eerste raten van de rest legt de koningin vervolgens eitjes. Uit die eitjes komen larven: dit worden de eerste werksters. De koningin verzorgt deze larven zelf, want ze is de enige volwassen wesp in het nest.
4. Doe geen fel gekleurde kleding aan. Felle, heldere kleuren trekken wespen en andere insecten aan. Doe dus zo min mogelijk felle kleuren aan, zoals geel, paars, rood en blauw, zodat je minder aantrekkelijk bent voor wespen.
Het wespenseizoen gaat eind juni, juli of begin augustus van start. In de zomer dus. Een wespennest is dan helemaal volgroeid en alle larven zijn volwassen wespen. Er zijn geen larven meer over die volwassen wespen voeden met zoet braaksel.
Het is het waard om te wachten. In de winter gaan wespen in een wespennest vanzelf dood. Ontdekt u een wespennest aan het einde van de zomer of in de herfst? Wacht dan nog heel even.
Wespen zijn vooral overdag actief, tot zonsondergang. Daarna gaan ze in hun nest slapen, tot de zon weer opkomt. Heel soms zijn wespen ook 's nachts nog onderweg. Dat gebeurt als ze, bijvoorbeeld, gehinderd worden door vijanden of slecht weer en zo niet op tijd in het nest terug kunnen zijn.
De jonge larven die vervolgens uitkomen voedt zij met gevangen insecten. Nadat de eerste generatie wespen is geboren, zal de wespenkoningin alleen nog maar bezig zijn met paren en eitjes leggen. De werksters nemen de taak van het zoeken naar voedsel over van de wespenkoningin.
De darren sterven na de paring, maar de koningin kan 4 à 5 jaar oud worden. Zij hoeft niet meer te paren om eitjes te produceren. Elke dag legt ze tot 2000 eitjes, ze heeft namelijk wel 120 tot 150 eileiders, terwijl een gewone bij er 15 heeft. Daarnaast is ze is ook de enige die bevruchte eitjes kan leggen.
De hoornaar is niet gevaarlijk voor mensen, maar eet wel andere bijen op. Reden voor EIS Kenniscentrum Insecten en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit NVWA om de hulp van het publiek in te roepen bij het opsporen van nesten van het dier.
Snijd een sinaasappel en/of een citroen doormidden en steek hierin flink wat kruidnagels. Een schoteltje met een gesnipperde ui doet het ook goed. Zet het buiten en de wespen blijven weg. Wespen hebben een hekel aan de geur van koffie.
Aangeraden wordt om de hoornaar niet zelf te bestrijden maar een specialist in te schakelen wanneer u last heeft van nest(en). 2. Heeft u regelmatig last van rondvliegende hoornaars, dan kunt u een val maken of kopen, om deze hoornaars te vangen. In de vallen zullen zij sterven.