Als het hart door een instroombelemmering, een uitstroombelemmering of een defecte pompwerking niet voldoende veneus terugvloeiend bloed kan verwerken, stijgt de veneuze druk en treedt er meer vocht uit het vaatstelsel. Oedeem ontstaat vooral van de onderbenen en de laagliggende delen van het lichaam.
Bij vocht in de benen zijn er drie adviezen wat betreft de behandeling: steunkousen, zwachtelen en beweging. Deze behandelingen zijn bedoeld om de bloeddoorloop in uw benen te verbeteren. Als de klachten mild zijn, kunt u kiezen voor het dragen van elastische steunkousen.
Is oedeem in je benen gevaarlijk? Oedeem kan gevaarlijk zijn als het onbehandeld blijft. Zorgvragers hebben namelijk een verhoogd risico op infectie in het gezwollen gebied.Daarnaast is er sprake van verminderde elasticiteit van slagaders, aders, gewrichten en spieren.
Vocht vasthouden door lang staan of zitten
Als je kuitspieren te weinig worden gebruikt, circuleert je bloed niet goed. Er kan dan vochtophoping ontstaan, waardoor je vocht vasthoudt in je enkels of benen en dus last krijgt van gezwollen voeten of dikke enkels.
Bij vochtophoping houdt het lichaam te veel vocht vast waardoor zwelling ontstaat van, met name de benen, handen en buik. De zwelling ontstaat doordat het vocht op die plaats niet via de bloedsomloop kan worden afgevoerd. Vochtophoping kan onschuldig zijn, maar het kan ook wijzen op een hartziekte zoals hartfalen.
Oedeem is een ander woord voor zwelling of vochtophoping in het lichaam. Het kan overal in uw lichaam optreden, maar we zien het vaak in de enkels of benen. Oedeem kan pijnlijk zijn en u beperken in uw bewegingsvrijheid.
Elastische kousen gaan zwelling tegen en ondersteunen het proces waarbij omliggende aders het bloed kunnen afvoeren. De kousen brengen verzwakte en vergrote bloedvaten terug tot een normaal niveau en drijven overtollig vocht terug in de bloed- en lymfevaten, waarna het lichaam dit vocht kan afvoeren.
Drink genoeg dranken met een vocht afdrijvende werking. Dit zijn bijvoorbeeld gemberthee, thee van brandnetel, groene thee of thee van peterselie. Neem genoeg eiwitten. Eiwitten zitten in verse vis, eieren, noten, zaden en peulvruchten.
Water is een natuurlijk urineafdrijvend middel.
Als je het lichaam het water geeft dat het nodig heeft dan laat het dat vocht gemakkelijk los.
Voor alle patiënten met nefrotisch syndroom is het belangrijk om minder zout te eten. Te veel zout zorgt voor vochtophoping in het lichaam (oedeem) en in de bloedvaten, waardoor een te hoge bloeddruk ontstaat. Ook is bekend dat bepaalde bloeddrukverlagende medicijnen beter werken als je minder zout eet.
Indien oedeem niet behandeld wordt kunnen er verschillende pathologische huidproblemen ontstaan, zoals jeuk, littekens, pigmentafwijkingen, huidschilfers, huid verruwing en fibrose.
Oedeem komt vooral voor in de enkels, voeten, benen en longen. Oorzaken van oedeem kunnen zijn: hartfalen, nierziekten of een verstopte ader.
Uw enkels of onderbenen kunnen dik worden door vocht. Dat komt door aderen die slecht werken, er lekt dan vocht uit. U krijgt drukverband om uw onderbeen en moet veel gaan lopen. Zo drukken de spieren in uw kuiten het bloed beter terug naar uw hart.
Masseren van het oedeem zorgt voor een verbeterde lymfatische afvloed en daardoor vermindering van het oedeem. Let wel op! In dit instructie filmpje wordt enkel een basis methode van masseren voorgedaan. Omdat iedere vorm van oedeem anders is kan het zijn dat deze methode niet helemaal bij jou aansluit.
Warmte-oedeem of een vochtophoping die ontstaat door langdurig zitten of staan verdwijnt vaak vanzelf weer. Om de vochtophoping te voorkomen of sneller te verhelpen, kunt u regelmatig met uw tenen wiebelen of met uw enkels draaien.
Nee, je lichaam verliest niet meer vocht als je koffie drinkt. Koffie voorziet je lichaam net als andere dranken van vocht. De cafeïne in de koffie zorgt er voor dat vocht je lichaam sneller verlaat, doordat het de nieren stimuleert. Je droogt dus niet uit van koffie.
Kruidenthee met gember, kurkuma, brandnetel, gember, rozenbottel, salie, paardenbloem en rozenbottel staat extra bekend om zijn vochtafdrijvende effect. Tip: Drink iedere dag 1 tot 3 kopjes vochtafdrijvende thee om vocht vasthouden tegen te gaan.
Maak gebruik van vochtafdrijvend eten
Met name asperge, selderij, peterselie, gember, knoflook en venkel zorgen ervoor dat je vaker moet plassen en dus vocht afdrijft. Wat fruit betreft helpen citroen, ananas, perzik, peer, watermeloen en cranberry je om op een lekkere en gezonde manier vocht af te drijven.
Verschijnselen van vocht vasthouden
Weeg uzelf elke dag rond een vast tijdstip ('s ochtends, na het plassen en voor het ontbijt/aankleden); toename kortademigheid of vermoeidheid; minder goed plat kunnen liggen; u heeft de neiging een extra kussen te gebruiken tijdens het slapen; dikke benen, enkels, vingers of buik.
Het water dat je drinkt, komt via je darmen in de bloedbaan. De nieren filteren het bloed en scheiden overtollig water uit in de urine. Van een glas water dat je nu drinkt, zal de helft over iets meer dan een week je lichaam verlaten hebben. Van de helft die overblijft, zal na nog een week weer de helft verdwenen zijn.
Ga afwisselend op uw tenen en op uw hielen staan.
Steun tegen een muur of een stoel om uw balans te houden. Kom omhoog op uw tenen, houd uw benen gestrekt en kom terug naar de startpositie. Herhaal deze oefening. Steun tegen een muur of een stoel om balans te houden.
Wanneer steunkousen dragen
U draagt de kousen steeds als u uit bed bent, dus als u zit, staat of loopt. De kousen moeten gedurende de gehele dag aanblijven. Alleen als u voor langere tijd naar bed gaat , zoals 's nachts, trekt u ze uit. Ook tijdens het douchen laat u ze uiteraard uit.
Het klittenbandsysteem is een alternatief voor therapeutisch elastische kousen of zwachtels. Dit korte-rek compressieverband sluit met behulp van klittenband. Hierdoor is het gemakkelijk aan te brengen door u of uw (mantel)zorgverlener.
Steunkousen zonder teenstuk hebben in tegenstelling tot gewone steunkousen een teenopening. Handig voor als u graag open schoenen draagt, last hebt van pijnlijke tenen door bijvoorbeeld hallux valgus of hamertenen, of als u meer bewegingsvrijheid wenst.