Heb je last van puistjes, eczeem of een vette huid? Dan zou appelazijn je daar wel eens vanaf kunnen helpen. Het heeft namelijk een antiseptische werking, dat wil zeggen: een ontstekingsremmende werking (het doodt bacteriën en schimmels) en verbetert de zuurgraad van je huid.
Het gaat acne, puistjes en oneffenheden tegen
Dankzij het appelzuur in de azijn gaat het puistjes en acne tegen. Ook toont onderzoek aan dat het appelzuur bacteriën doodt. Ook kun je rimpels voorkomen door je gezicht elke dag te reinigen met appelazijn.
Drenk een doek in appelazijn en wikkel het om de jeukende plek. Gebruik appelazijn niet op wondjes of op uw gezicht. Een badje van havermout.
Door zijn antibacteriële en ontstekingsremmende werking is appelazijn een echte favoriet onder mensen die last hebben van acne en puistjes. Het reinigt de poriën diep en balanceert de pH waarde van de huid. Pak een klein schaaltje en vul hem voor de helft met water en de andere helft met appelazijn.
Appelazijn kan ook effectief zijn als je het uitwendig gebruikt. Zo kent het vele voordelen voor de huid. Zo helpt het tegen ouderdomsvlekjes en rimpels op de huid. Appelazijn bevat namelijk alfa-hydroxyzuren die dode huidcellen vervangen voor een gezonde nieuwe huidlaag.
Een van de grootste nadelen is dat het spul het glazuur van je tand aantast. De manier om dit op te lossen is de azijn door een rietje te drinken en je mond erna te spoelen met water. Een ander nadeel: de vloeistof kan keel- en maagklachten geven vanwege de hoge zuurgraad.
Vanaf 10 procent kan azijn huidirritatie en ernstige oogirritatie veroorzaken als het op de huid of in de ogen komt. Vanaf 25 procent kunnen ernstige brandwonden en oogletsel ontstaan.
Witte azijn is ook een effectieve manier om een einde te maken aan schimmel in de badkamer. Het zuur in de azijn zorgt ervoor dat het onaantrekkelijk wordt voor de schimmel. Doe wat witte azijn in een plantenspuit en spray het onverdund op de schimmelvlekken in de badkamer. Laat het minimaal een uur intrekken.
Voeg azijn toe aan je waslade, je was wordt zachter; Laat kleding met nare geurtjes een nacht in een emmer met koud water en een scheutje azijn weken. Na een wasbeurt zijn de geuren verdwenen! De kleur van je nieuwe kleding blijft na een nachtje weken in koud water en azijn in tact.
Heb je last van puistjes, eczeem of een vette huid? Dan zou appelazijn je daar wel eens vanaf kunnen helpen. Het heeft namelijk een antiseptische werking, dat wil zeggen: een ontstekingsremmende werking (het doodt bacteriën en schimmels) en verbetert de zuurgraad van je huid.
Azijn verlaagt de bloeddruk, cholesterolgehalte, werkt bloedzuiverend en bevordert de spijsvertering. Bovendien is het een natuurlijke ontstekingsremmer.
Bij een huidschimmel duurt de behandeling ongeveer 4 weken. De behandeling met terbinafine en itraconazol wordt meestal goed verdragen.
Bij acne heeft appelazijn een ontstekingsremmend effect, een watje met wat water en een scheutje appelazijn op de ontstekingen deppen 2 x per dag kan helpen.
Een druppel appelazijn kan 's avonds voor het slapengaan worden aangebracht op pigmentvlekken en littekens van puistjes. De azijn helpt bij het vervagen van de plekjes. 's Ochtends was je de appelazijn er weer af. Gebruik het niet onverdund over je hele gezicht, daar is appelazijn te sterk voor.
Azijn is antibacterieel, ontvettend en heeft reinigende eigenschappen. Bovendien is het een heel mild zuur en dus makkelijk biologisch afbreekbaar. Ontdek waarvoor je azijn allemaal kan gebruiken.
U kunt huidschimmel behandelen met een crème of zalf met een middel tegen schimmel. Zoals terbinafine op de huid, miconazol op de huid of clotrimazol op de huid. U kunt dit zonder recept kopen bij de drogist of apotheek. Terbinafine-crème hoeft u minder vaak en minder lang te smeren dan de andere crèmes.
Waarom werkt azijn dan toch niet tegen kalknagels? Zoals in het artikel van de Volkskrant wordt aangegeven leven schimmels onder de nagel, op het nagelbed. De azijn komt niet bij de schimmel, maar trekt in de nagel zelf. De schimmel zal dus niet worden gedood.
Azijn is een zuur dat de meeste schimmelsoorten meteen dood. Voor hardnekkige schimmels is dit echter lastig. Bleekwater heeft dezelfde functie en doodt ook schimmels. De dampen van bleekwater zijn echter gevaarlijk als je ze inhaleert en het bleekwater tast bepaalde materialen aan.
Azijnzuur is, zoals de naam al zegt, een zuur. Zuren hebben een bijtende werking en kunnen huid, ogen en luchtwegen (longen) irriteren of beschadigen.
Kalknagels behandelen met schoonmaakazijn is in principe mogelijk, maar brengt wel een aantal risico's met zich mee. In tegenstelling tot appelazijn is schoonmaakazijn geen natuurlijk product. Het zuur dat schoonmaakazijn bevat is 2 tot 3 keer zo veel als tafelazijn. Het kan daarnaast ook methanol bevatten.
Sommige psoriasispatiënten zweren bij appelazijn, het ontsmet en helpt jeuk verminderen. Bij sommigen helpt het alleen de hoofdhuid maar niet de oren of gezicht. Bij anderen helpt het om de jeuk, ontsteking, pijn en branderige gevoel te verminderen, maar haalt het de psoriasis zelf niet weg.
Maar misschien wel de belangrijkste eigenschap is dat appelazijn de enzymen in je maag stimuleert. Hierdoor krijgt je spijsvertering een zetje in de juiste richting. Dit heeft tot gevolg dat voedsel wat minder lang in je maag en darmen blijft, en je buik dus minder opzwelt.
Appelazijn (en dus geen ander type azijn) zou je bloedsuikerspiegel onder controle houden en lijkt enzymen te bevatten die helpen bij het verteren van zetmeel. Als zetmeel niet volledig verteerd, daalt je bloedsuikerspiegel. En als het niet helemaal opgenomen wordt, neem je natuurlijk niet alle calorieën op.