De Vata is een onregelmatige eter, de slaap is licht en onderbroken en zij hebben een hekel aan koud weer. Ook reizen zij graag en hebben verafschuwen niets doen. Lichamelijke signalen dat een Vata-persoon uit balans is zijn bijvoorbeeld koude handen en voeten, een ruwe en droge huid, krampen en trillen of beven.
Op het menu voor een Vata
In tegenstelling tot Pitta, kun je als Vata veel kruiden gebruiken in je eten. Het liefst in elke maaltijd, zoals verse gember of kurkuma. Ook zijn bananen, avocado's, mango's en pruimen heel goed voor een Vata dosha.
Vata – het bewegingsprincipe
is verantwoordelijk voor het zenuwstelsel, de ademhaling en alle bewegingsprocessen in het lichaam. De elementen ether en lucht worden ingedeeld bij de Vata-dosha. Bij een evenwichtige Vata voelt men zich energiek, blij, enthousiast en creatief; de geest is rustig, helder en levendig.
In de Ayurveda staat Pitta bekend als de bio-energie van de spijsvertering en stofwisseling. Transformatie is dus de primaire functie van Pitta. De Pitta dosha komt voort uit de elementen water en vuur en komt tot stand door het dynamische samenspel van beide elementen.
In het algemeen geldt dat Kapha's beter zwaar en vettig voedsel vermijden evenals zuivelproducten, koolhydraatrijke producten, suiker en ijskoude dranken. Eet licht, droog voedsel en pas op met de smaken zoet, zout en zuur. Stimulerend voedsel met een scherpe, bittere en/of wrange smaak heeft de voorkeur.
Kapha-types hebben meestal een stabiele, zware bouw met sterke gewrichten. Geprononceerd spier- en vetweefsel zorgt voor een robuust tot fors lichaam. Hun gelaatstrekken en andere lichaamsvormen zijn meestal rond. Kenmerkend zijn bijvoorbeeld volle lippen en grote ogen.
Ingrediënten: Venkel, koriander, kaneel, gember, laurierblad, zoethout, dille en basilicum van gecontroleerde biologische teelt.
De holistische gezondheidsleer van ayurveda behandelt het leven in zijn geheel en combineert fysieke, psychische, mentale en spirituele aspecten met het doel lichaam, geest en ziel in evenwicht te brengen en zo in de eerste plaats ziektes te voorkomen en – zo nodig – te genezen.
– Zoet, zwaar, goed gerijpt fruit is heel goed voor vata, waaronder bananen, geweekte rozijnen, dadels, avocado's, kokosnoot, vijgen, perziken, peren, mango's, abrikozen, papaja, watermeloen en pruimen.
Ayurvedische leefstijl
De leefstijl richt zich daarbij op een goede afstemming op de seizoenen, de soort activiteiten die men tijdens werk en vrije tijd onderneemt, en op de dagelijkse routine. Veel mensen zijn ver afgedwaald van de principes die daarbij een rol spelen.
De drie dosha's zijn: Vata – dosha van lucht- en ruimte-element. Pitta – dosha van het vuurelement. Kapha – dosha van water- en aarde-element.
Eet weinig zout en pas op met scherpe en zure smaken Eet afkoelend, weinig gekruid voedsel en niet te vet of gefrituurd. Drink koele dranken, geen ijskoud water, en kies voor milde kruidenthee, pepermunt, zoethout of koriander/komijnthee.
De Ayurvedische massage geeft rust en balans aan lichaam en geest. Met zachte strijkende bewegingen, masseren we de warme olie in de huid. De oliën die we gebruiken is afhankelijk van waar jouw lichaam om vraagt. Daarom vragen we je vooraf de Ayurvedische test te doen, zodat we de dosha's in balans gaan krijgen.
In tegenstelling tot wat veel mensen aannemen, is ayurveda wat betreft voeding NIET geheel vegetarisch gericht.
Pak een leeg theezakje of thee-ei en doe daar een theelepeltje (of naar wens meer) van de geplette zaadjes in. Schenk kokend water in een mok en hang de thee er in. Drink zo heet mogelijk op – zonder je lippen te branden natuurlijk.
Kapha [spreek uit: kaffa] – een van de drie fundamentele basisenergieën (dosha's) in de Natuur.
Gezondheid bevorderen en behouden is het belangrijkste doel van ayurveda. Volgens de ayurvedische kennis lukt dat vooral als wij ons dagelijks leven aanpassen aan de cycli van de natuur en gebruik maken van het natuurlijke bioritme.
Kook 's morgens 1 liter water in een pannetje op een laag vuur gedurende 20 minuten (leg een deksel op de pan zodat niet al je water verdampt). Door het water 20 minuten te koken komt het element YANG (vuur) in het water (volgens de 5 elementen leer). Dit bevorderd het spijsverteringsvuur.
The Everyday Ayurveda Cookbook - Kate O'Donnel
Meer dan 100 lekkere, seizoensgebonden vegetarische recepten die lichaam en geest in balans brengen, je lichaam ontgiften en je darmen reinigen.
Volgens Ayurveda ligt het geheim van een goede gezondheid in een gezonde spijsvertering. In de Ayurveda hebben we het dan over Agni, je spijsverteringsvuur. Je kan je spijsvertering zien als een altijd brandend vuurtje. Dit vuur is verantwoordelijk voor alle omzettingsprocessen in je lichaam.
Ayurveda is zowel een levenswijze als een geneeskundig systeem dat wereldwijd meer dan 5000 jaar wordt beoefend en daardoor kan worden bestempeld als de oudste geneeswijze die de mens kent. Ayus betekent “leven” en Veda betekent “kennis”. Ayurveda is dus in de ruimste betekenis van het woord 'kennis over het leven'.