Liquiditeit is een term die aangeeft of een bedrijf alle kortlopende schulden (tot maximaal een jaar) kan betalen. De belangrijkste reden om de liquiditeit te berekenen, is dus om te weten of een bedrijf over voldoende liquide middelen beschikt om aan alle kortlopende betalingsverplichtingen te voldoen.
Een quick ratio boven de 1 wordt over het algemeen beschouwd als veilig. Dit betekent namelijk dat je als ondernemer je kortlopende schulden kunt voldoen met de liquide middelen. Je bent hiervoor niet afhankelijk van je voorraden.
Wat betekent liquiditeit
Een product met een hoge liquiditeit kan sneller gekocht of verkocht worden dan een product met een lagere liquiditeit. Daarnaast is het makkelijker om een product met een hoge liquiditeit te verkopen voor de marktprijs. Geld is het meest liquide.
Een onderneming is liquide wanneer ze haar verplichtingen die ze op de korte termijn heeft op tijd kan voldoen. Een onderneming is illiquide wanneer ze haar verplichtingen die ze op de korte termijn heeft niet op tijd kan voldoen. Om dit te beoordelen maakt de onderneming een liquiditeitsbalans.
Liquiditeit berekenen
Je liquiditeit is dus positief als je inkomsten hoger zijn dan je uitgaven en je kunt dit op twee manieren berekenen: Liquiditeit = inkomende geldstroom minus uitgaande geldstroom (directe methode) Cashflow = winst + afschrijvingskosten (indirecte methode)
Liquiditeit is essentieel om tijdig aan rekeningen en verplichtingen te kunnen voldoen. Het hebben van voldoende contant geld of liquide activa zorgt ervoor dat je je huur, hypotheek, nutsvoorzieningen en andere belangrijke betalingen kunt doen zonder in gebreke te blijven.
Solvabiliteit geeft aan of de onderneming op de lange termijn aan haar verplichtingen kan voldoen; Liquiditeit geeft aan of de onderneming op de korte termijn aan haar verplichtingen kan voldoen; Rentabiliteit geeft weer hoeveel winst een bedrijf per geïnvesteerde euro maakt.
De ijzeren voorraad en eventuele strategische voorraden zijn niet liquide. Ook andere moeilijk in geld omzetbare zaken zoals duurzame beleggingen, machines en onroerend goed zijn niet liquide. Wel kan men niet-liquide zaken of zelfs een hele onderneming liquideren, dus omzetten in liquide middelen.
Waar solvabiliteit eerder op lange termijn kijkt, gaat de liquiditeit kijken hoe de kortlopende schulden kunnen terugbetaald worden. Bij een sterke liquiditeit kan je overwegen om verder te investeren. Echter, de berekening is een momentopname en kan dus relatief snel veranderen.
Solvabiliteit norm: wat is goed? Om aan te geven dat je bedrijf gezond is, moet de solvabiliteit tussen de 25% en 40% liggen. Het precieze minimum is afhankelijk van in hoeverre je je bezittingen direct zou kunnen verkopen. Als je bijvoorbeeld veel kasgeld hebt, hoef je minder eigen vermogen te hebben.
Alle Europese banken moeten een buffer aanhouden van minimaal 3% van het eigen vermogen ten opzichte van het geld dat is uitgeleend (minimum leverage ratio).
De current ratio wordt ook wel de algemene liquiditeitsratio genoemd. Als je weet dat de liquiditeit van je onderneming de mogelijkheid laat zien om op korte termijn aan je lopende financiële verplichtingen te voldoen, dan wil je ook weten hoe je dat kan zien.
Wanneer u met uw onderneming niet kunt voldoen aan de betaling van kortlopende financiële verplichtingen, wordt er gesproken van een liquiditeitsprobleem. Liquiditeitsproblemen hebben te maken met de kredietwaardigheid van uw onderneming.
Solvabiliteit of solvabiliteitsratio is de verhouding van je eigen vermogen ten opzichte van het totale vermogen. Deze verhouding geeft aan of je onderneming schulden op lange termijn kan voldoen. Het heet ook wel buffervermogen. Het eigen vermogen is het verschil tussen de bezittingen en schulden van je bedrijf.
Om een voldoende grote buffer aan te houden voor onverwachte betalingsverplichtingen en vorderingen, is het altijd een goed idee om een deel van je vermogen in liquide investeringen te stoppen. Geld op spaarrekeningen is liquide en daarnaast ook een veilige investering.
Liquiditeitsniveaus. Liquiditeit heeft verschillende niveaus. Cash, of contant geld, is het meest liquide. Beleggingen zoals aandelen en obligaties zijn beleggingen die snel kunnen worden omgezet in geld en zijn daardoor de meest liquide beleggingen.
Dit kan zijn geld (liquide middelen) maar ook activa, voorraad of andere zaken met een waarde voor de onderneming. Het eigen vermogen is een belangrijke indicator hoe je er als onderneming voorstaat, maar het is iets anders dan de marktwaarde van je onderneming.
Een gezondere situatie is een schuldgraad onder de 100%.
Bij een negatieve solvabiliteit zijn de schulden groter dan de bezittingen.Je hebt dan een negatief eigen vermogen.Je kunt dan niet aan je verplichtingen voldoen.
Een liquiditeitsplan is een maandelijkse, wekelijkse of, in bepaalde precaire situaties, zelfs dagelijkse budgettering van de liquide middelen die je onderneming nodig denkt te hebben om investeringen, voorraden en de niet direct realiseerbare vorderingen te financieren.
Afhankelijk van naar welke financiële term je kijkt, kun je dit aanhouden: Current ratio: als je uitkomt op minimaal 1,5 dan zit je als bedrijf veilig.Quick ratio: bij een uitkomst van 1 of hoger beschik je over liquide middelen. Je hoeft je dan geen zorgen te maken.
Wat wordt verstaan onder een liquiditeitsbuffer? Een liquiditeitsbuffer is bedoeld om, naast de voorspelbare kasstromen, eventuele (onvoorziene) risico's en fluctuaties gedurende het jaar op te vangen. Deze buffer is in eerste instantie opgebouwd uit de eigen middelen van de zorginstelling (creditsaldo op de bank).
Onder vlottende activa vallen: Je voorraden. Denk aan ingekochte grondstoffen en producten voor de verkoop, maar ook halffabrikaten en onderhanden werk. Voorraden worden gewaardeerd tegen de betaalde inkoopprijs of de kostprijs.