Zowel selenium als zink zijn krachtige antioxidanten.Ze beschermen onze gezonde cellen tegen schadelijke stoffen van buitenaf, die ook wel 'vrije radicalen' worden genoemd. En misschien dacht u er niet meteen aan, maar zink en selenium spelen ook een rol bij de vruchtbaarheid. Ze zorgen namelijk voor gezond sperma.
Van de mineralen zink en selenium (ofwel seleen) is bekend dat ze een positieve invloed hebben op je immuunsysteem. Zeker in deze tijd van het jaar is een goede weerstand belangrijk voor het beschermen van je lichaam tegen invloeden van buitenaf. Je lichaam neemt zink en selenium op uit voeding.
Selenium zit in veel voedingsmiddelen, zowel dierlijke (vis en vlees) als in plantaardige producten. Het is geen lichaamseigen stof. In Nederland komt een seleniumtekort normaal gesproken niet voor. Een tekort is via een bloedonderzoek aan te tonen.
De Gezondheidsraad heeft voor selenium een minimale hoeveelheid vastgesteld op 70 microgram per dag. De bovengrens, vastgesteld door de Europese Voedselveiligheid Autoriteit (EFSA), ligt voor volwassenen op 300 microgram per dag.
Selenium of seleen is een spoorelement. Selenium zit in de lever en beschermt rode bloedlichaampjes en cellen tegen beschadiging. Verder maakt selenium zware metalen die soms in voeding terecht kunnen komen minder giftig. Selenium is ook belangrijk voor een goede werking van de schildklier.
De mogelijke gevolgen van een overdosis zink zijn problemen met de maag en darmen (o.a. diarree), met de nieren, haarverlies en ijzertekort gerelateerde bloedarmoede. Te veel zink verhindert de opname van ijzer, waardoor geen rode bloedcellen meer aangemaakt kunnen worden, met bloedarmoede als gevolg daarvan.
Selenium is als mineraal van levensbelang en broodnodig voor het jeugdig houden van de huid. Selenium speelt een hoofdrol bij bescherming van celmembranen. Zijn belangrijkste eigenschap is dat het vrije radicalen vernietigt of remt, waardoor deze geen schade kunnen aanrichten aan vitale organen waaronder de huid.
Selenium blijkt volgens diverse onderzoeken een beschermende werking te hebben tegen het ontstaan van auto-immuun schildklieraandoeningen, schildklier anti-stoffen te verlagen en de klachten bij de oogziekte van Graves te verbeteren.
Het is een spoorelement die je in een kleine hoeveelheid nodig hebt om gezond te blijven. Zink is belangrijk bij veel verschillende processen in ons lichaam. Alle cellen in ons lichaam hebben zink nodig voor o.a. de opbouw van eiwitten, de groei en ontwikkeling van weefsel en een goede werking van het immuunsysteem.
De belangrijkste leverancier van het mineraal zink zijn dierlijke producten zoals vlees, zuivel en vis. Ook verschillende soorten noten bevatten zink. De meeste zink zit echter in schaal- en schelpdieren zoals oesters, garnalen en mosselen. In mindere mate komt zink voor in brood, peulvruchten en rijst.
Mensen die voldoende selenium in hun bloed hebben, hebben een lager risico om hartfalen te ontwikkelen. Ook blijken zij minder risico op overlijden te hebben, dan mensen die een tekort aan selenium hebben. Dit blijkt uit een onderzoek van postdoc-onderzoeker Nils Bömer van het UMCG.
Wat is selenium? Selenium, ook bekend als seleen, werkt als antioxidant. Daarnaast helpt selenium in het lichaam zware metalen uit de voeding minder schadelijk te maken. Selenium kom vooral voor in volkorengranen, vlees, vis, eieren, zuivel, groenten en fruit.
Vitamine D
Vitamin D tekort wordt in verband gebracht met alopecia areata, een vorm van haaruitval die ook bekend staat als kale plekken bij vrouwen. Vitamine D is een belangrijke vitamine tegen haaruitval omdat het helpt bij het ondersteunen van een gezonde haarfollikel functie.
De T3-receptor heeft zink nodig om zijn actieve vorm te kunnen aannemen. Zink is dus noodzakelijk voor de synthese van schildklierhormonen. Echter, er bestaat ook een omgekeerd verband: schildklierhormonen zijn essentieel voor de absorptie van zink, en daarom kan hypothyreoïdie leiden tot een zinkdeficiëntie.
Welke selenium tabletten zijn het beste? Goede selenium tabletten bevat selenomethionine. Het lichaam is in staat om 90 procent van deze seleniumverbinding op te nemen.
Snelle suikers kan je beter niet meer eten bij een trage schildklier. Ze zitten verstopt in onder andere snoep, koekjes, frisdrank, alcohol, witte rijst, wit brood maar ook honing, vruchtensap en gedroogd fruit. Deze voedingsmiddelen verhogen de kans op insulineresistentie.
Speciaal voor de huid
Zink ondersteunt het herstellend vermogen van je huid, omdat het bijdraagt aan het proces van celvernieuwing. Omdat het een antioxidant is zorgt het ervoor dat cellen beschermd worden tegen vrije radicalen, die mogelijk schadelijk zijn voor je huid.
Wat is veilig
De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zink per dag is 7mg voor een vrouw en 9mg voor een man. De maximale veilige dosis Zink voor een volwassene is 25mg per dag.
Magnesiumtekort is meestal moeilijk te herkennen. Vooral spier- en zenuwstoornissen staan op de voorgrond: spierzwakte of -krampen, beven, stuipen. Ook psychische veranderingen kunnen voorkomen zoals toegenomen prikkelbaarheid, depressie en psychose.
Het houdt je haren sterk, draagt bij aan een normale haargroei en helpt bij het behouden van glanzend haar. Daarnaast voedt zink je huid van binnenuit wat helpt bij het gezond houden van de huid. Concentratie en geheugen. De vruchtbaarheid van mannen en vrouwen.
Zink zorgt voor een goede opbouw van eiwitten en daarmee ook voor alle lichaamsweefsels, waaronder haar. Ook is zink betrokken bij de vorming van keratine. Het wordt dan ook beschouwd als een van de beste stoffen voor gezonde haargroei.
In principe is de beste tijd om zink supplementen te slikken vooral gebaseerd op je eigen voorkeur, maar zink op een lege maag innemen kan sommige mensen misselijk maken. Daarom is de ochtend - voordat je iets gegeten hebt - misschien niet het beste moment.
Zink. Net als Selenium kan Zink een rol spelen in het voorkomen van haaruitval. Zink helpt bij de opbouw van eiwitten in je lichaam en draagt bij aan de opbouw van keratine. Zink vind je vooral in oesters, vlees, zonnebloempitten, bruin brood en peulvruchten.