Onder 'respectvol gedrag' verstaan we de bereidheid en het vermogen om een ander te behandelen zoals je zelf ook graag behandeld wil worden, dat wil zeggen: de ander de ruimte te geven zoals je die ook graag voor jezelf ziet, bereid zijn in je gedrag rekening te houden met de ander en bereid zijn rekening te houden met ...
Mensen respecteren betekent: Je aanvaardt en waardeert de ander volledig, ongeacht zijn culturele identiteit, gedachtegoed en overtuigingen, afkomst of religie. Je accepteert iemands normen en waarden, behoeften en gevoelens en overschrijdt niet de redelijke grenzen die hij of zij stelt.
Respect: Wees respectvol tijdens het communiceren, zowel naar anderen als naar jezelf. Dit betekent dat je op een professionele manier met anderen omgaat en hun gevoelens en meningen respecteert. Openheid: Wees open en eerlijk tijdens het communiceren. Anderen kunnen dan begrijpen wat je denkt en voelt.
Respectloos betekent zonder respect behandeld worden of de ander zonder respect behandelen. Dat kan op tal van manieren zoals: De ander onderuithalen of kleineren. De ander te schande maken of kwaad spreken over de ander.
Een valkuil bij deze kernkwaliteit is bijvoorbeeld 'rebels'. Jouw uitdaging kan dan 'respectvol' zijn. Gedrag dat voor jou een uitdaging is, is een goede aanvulling op jouw kernkwaliteit.
Respect begint bij onszelf. Het is een aangeboren eigenschap en houding die ons eigen is. Wanneer we zelf respect hebben, gaan we dit sowieso ook uiten naar anderen toe. Pas als jij het hebt, kan je het geven.
Welke woorden horen bij respect? Woorden die bij respect horen zijn: aanzien, bewondering, eerbied, ontzag, waardering, achting, etc.
Ten opzichte van 'respectvol' is 'disrespectvol' wél weer uitermate antonimisch correct.
Bij respectvol confronteren ga je het gesprek aan met iemand waarbij je graag verandering wil zien in zijn gedrag, woorden of benadering naar jou toe. Het kan zijn dat het samenwerken met iemand niet soepel loopt, of je medewerker is niet zichtbaar genoeg. Maar je wil wel dat de boodschap overkomt.
Respect tonen doe je niet alleen door negatief gedrag naar elkaar niet te tolereren, maar ook door juist een positieve houding naar elkaar aan te nemen. Als jij echt geïnteresseerd bent in je geliefde, in de wereld van je geliefde, waar hij of zij mee bezig is dan is dat ook een vorm van respect tonen.
` gevoel van bewondering op geestelijk en zedelijk vlak.
Je voelt je niet opgewassen tegen de persoon die je benadert. Je voelt je onheus bejegend, gekwetst of geraakt. De ander is verbaal zo sterk dat je je machteloos voelt en je hebt het gevoel dat je er niet tegenop kunt. Je bent bang voor de ander: angst voor afwijzing, angst voor kritiek.
Soms komt het brutale gedrag voort uit het gevoel dat ze zelf niet met respect behandeld worden; bijvoorbeeld door ouders/leerkrachten die commanderen. Het kan zijn dat ze een rotgevoel of baaldag afreageren. Maar ook dat ze niet hebben geleerd hoe respectvolle communicatie eruit ziet.
Om jouw eigen gedragsregels vorm te geven is het dus van belang om te weten wat jouw waarden zijn. De 10 meestvoorkomende waarden wereldwijd zijn: vrijheid, eerlijkheid, respect, verdraagzaamheid, rechtvaardigheid, gelijkheid, vrede, vriendelijkheid, liefde, en veiligheid.
Door kinderen mee te geven dat je met respect praat over de mensen om je heen, leer je kinderen de kwaliteiten en positieve kanten van iemand anders te zien en te waarderen. Je kunt kinderen leren op je beurt te wachten, te luisteren naar elkaar, vragen te stellen aan elkaar, anderen te helpen, et cetera.
Een bekende waarde: respect
Bij de waarde respect kun je onder andere aan de volgende normen denken: Niet pesten of discrimineren. De ander aankijken en laten uitpraten tijdens een gesprek. Je roddelt niet over elkaar.
Respectabel, respectable, Fr., eerwaardig, achtenswaardig, aanzienlijk.
Het woord 'respect' komt van het Latijnse woord re-spicere, 'terugkijken', 'omkijken'. In de Oudheid, als een Romein in Athene verbleef, liep hij gevaar om aangevallen te worden. Daarom keken deze vreemdelingen altijd over hun schouder, uit ontzag voor eventuele rovers en andere onverlaten.