Prognose. Wanneer een einschuss snel en adequaat behandeld wordt, zal het been vaak binnen 1-2 dagen al weer flink geslonken zijn waarna het paard snel op zal knappen.
Einschuss heet ook wel lymfangitis, de bacterie dringt binnen via een tekortkoming in de afweer van de huid (die kan ontstaan via piepklein wondje, mok/eczeem, zonnebrand, mijt, slechte huidstructuur enz) en doet een aanval op de lymfen.
Zachte zwellingen die niet warm aanvoelen kun je behandelen met een product dat de bloedsomloop stimuleert. Van oudsher worden hier onder andere arnica, aloe vera en rozemarijn voor gebruikt.
Stalbenen verdwijnen na korte tijd stappen. Geef je paard zoveel mogelijk beweging door weidegang, paddock of stapmolen. Een paard is van nature gewend om veel te bewegen. Met veel beweging zullen de problemen al enorm verminderen, maar sommige maatregelen in het rantsoen kunnen ook helpen.
Door een verminderde vocht- en bloedafvoer in de benen kan vocht zich ophopen in de benen waardoor de onderbenen opzwellen. Vaak gebeurt dit bij paarden die 's nachts op stal hebben gestaan, vandaar ook de benaming stalbenen.
Simpelweg gezegd is bolspat een overvulling van het spronggewricht van het paard. Het overvullen van dit gewricht zorgt ervoor dat het gewrichtskapsel naar buiten komt. Bolspat is anders dan spat een zacht beengebrek waarbij er enkel sprake is van een overvulling.
Een piephak is een beengebrek waarbij we spreken van een zacht beengebrek. Zachte beengebreken typeren zich als overvulling van de gewrichtszakken, peesscheden en slijmbeurzen met vocht. Het wordt dan ook vooral gezien als een schoonheidsfout. De piephak is in feite een verdikking op het hielbeen van het paard.
Haal het paard bij de eerste symptomen van hanetred onmiddellijk uit de wei. Inspecteer de wei op de aanwezigheid van giftige planten. Door goed weidemanagement, zoals regelmatig maaien, gras inzaaien en bemesten, zal de grasmat verbeteren waardoor de hoeveelheid giftige planten minder wordt.
Mok kan zowel door interne als externe factoren ontstaan. Factoren van buitenaf die een rol kunnen spelen bij mok, zijn onder andere: bacteriën, schimmels in combinatie met onder andere nattigheid, vuil en zonlicht. In een optimale situatie is de huid van een paard beschermd tegen deze bacteriën en schimmels.
Wat is CPL bij het paard? Bij het chronisch progressief lymfoedeem functioneren de lymfevaten van het (koud)bloed paard slecht doordat er te weinig elastine aanwezig is de weefsels. Vocht wordt zodoende onvoldoende afgevoerd en hierdoor kan het paardenbeen dik worden en ribbels en bulten gaan vertonen.
Bij een peesblessure door overbelasting zullen als eerste symptomen temperatuurverschil tussen de benen (het geblesseerde been voelt warmer aan), vaak een zwelling in het been en een (licht) kreupel paard zijn. De kreupelheid neemt vaak af na een aantal dagen rust en neemt toe wanneer het paard weer meer belast wordt.
Onderbeenvasculitis wordt meestal slechts bij een of enkele volwassen paarden in een koppel gezien. Er speelt waarschijnlijk, maar niet bewezen, een erfelijke aanleg mee. Er ontstaan (zeer) pijnlijke goed afgegrensde ulcererende plekken met korsten die zich kunnen uitbreiden en dan grote onregelmatige gebieden vormen.
Zo weet je namelijk wat zijn normale lichaamstemperatuur is en wanneer zijn temperatuur te laag of te hoog is. De normale lichaamstemperatuur van het paard in rust is 37.5°C – 38.2°C. Een lichaamstemperatuur tussen 38.2°C en 38.5°C noemen we verhoging, boven de 38.5°C spreken we van koorts.
De behandeling van een piephak kan op verschillende manieren. Een 'verse' piephak kun je het beste koelen met koud water en daarna insmeren met een zalf die ontstekingsremmend werkt. Als de piephak groter is van formaat, haalt de dierenarts het vocht er soms uit. Natuurlijk is voorkomen beter dan genezen.
Ook voedingssupplementen met glucosamine/chondroïtine en speciaal hoefbeslag zouden een paard met artrose kunnen helpen. Om de gewrichten soepel te houden, is het goed om het paard volgens een aangepast programma te laten bewegen en erop te letten dat het paard niet te zwaar wordt.
Om te weten of een supplement op basis van glucosamine werkt moet je het daarom eerst twee tot drie maanden de tijd geven. Door een kwalitatief hoogwaardig supplement te kiezen dat een complex aan stoffen bevat is er vaak al eerder een verbetering zichtbaar.
Symptomen spat paard
Paarden met spat bewegen minder met het achterbeen, om de sprong maar zo min mogelijk te hoeven buigen. Ook kunnen ze moeite hebben met het optillen van het achterbeen en slepen daardoor met de toon van de hoef over de grond.
U krijgt drukverband om uw onderbeen en moet veel gaan lopen. Zo drukken de spieren in uw kuiten het bloed beter terug naar uw hart. Als uw been niet meer dik is, kunt u elastische steunkousen gaan dragen. Er zijn geen medicijnen om uw aderen beter te laten werken.
Leg je benen regelmatig omhoog
Laat de zwaartekracht je een handje helpen en leg je benen omhoog, zodat het bloed makkelijker kan terugstromen naar je hart. Ook 's nachts kan je je bloedcirculatie een handje helpen door een kussen onder je benen te leggen.