Wetboek-online.nl | Home. Wetboek online is de makkelijkste en snelste manier om te zoeken binnen de Nederlandse wetgeving. Wij bieden de mogelijkheid om op trefwoord te zoeken in de volledige teksten van alle wetsartikelen en jurisprudentie.
Op Overheid.nl vindt u wetgeving en regelgeving van de overheid. Zowel de landelijke als de plaatselijke, bijvoorbeeld van uw eigen gemeente. In de wetgevingskalender vindt u informatie over wetten die eraan komen en de inwerkingtreding van nieuwe wetten.
Het opschrift van een wetsvoorstel bevat alleen de aanduiding van de inhoud van het wetsvoorstel: "Regels over / met betrekking tot …" of, in het geval van een wijzigingswet, "Wijziging van …".
De tekst van het Burgerlijk Wetboek is te vinden via wetten.overheid.nl, elk boek wordt beschouwd als een aparte wet: Burgerlijk wetboek, Boek 1. Burgerlijk wetboek, Boek 2. Burgerlijk wetboek, Boek 3.
De wet. De wet zelf bestaat uit verschillende wetboeken. Deze wetboeken zijn in twee delen gedeeld, het privaatrecht en het publiekrecht.
De regering maakt wetten in samenwerking met de Eerste en Tweede Kamer (wetgevende macht). Een wet begint met een wetsvoorstel en is klaar na publicatie in het Staatsblad.
De wetten worden onderverdeeld, bepaalde regels die betrekking hebben op hetzelfde onderwerp worden bij elkaar geplaatst. Hoofdstukken en titels zijn vormen waarin een wet verder wordt onderverdeeld. Afdelingen verdelen een titel weer verder onder. De kern van een regeling wordt gevormd door wetsartikelen.
Het artikel kan worden ingedeeld in leden en paragrafen. Een lid bestaat uit één of meer zinnen die beginnen met een nieuwe regel of met de aanduiding van het artikel of de paragraaf waartoe ze behoren en eindigen met het eindpunt van de laatste volzin. Een lid wordt niet ingeleid met een typografisch teken.
Als je verwijst naar wet- of regelgeving, is een verkorte verwijzing in de voetnoot niet altijd nodig. Of je wel of geen voetnoot gebruikt, is afhankelijk van het onderwerp van de tekst, de aard van je regeling en het lezerspubliek van je tekst.
Volgens de Leidraad voor juridische auteurs neem je alleen bronvermeldingen op voor boeken, tijdschriften en online bronnen. De literatuurlijst bevat geen bronvermeldingen voor wet- en regelgeving en jurisprudentie.
Verwijzing naar een artikel uit het Burgerlijk Wetboek geschiedt overeenkomstig het volgende voorbeeld: artikel 162 van Boek 6 van het Burgerlijk Wetboek.
Wetten in formele en wetten in materiële zin
Bij een wet in formele zin is sprake van een gezamenlijk besluit van de regering en de Staten-Generaal (Tweede en Eerste kamer) volgens een procedure die is vastgelegd in artikel 82 van de Grondwet. De regering en de Staten-Generaal vormen daarom de formele wetgever.
In het algemeen geldt dat internationale verdragen (VN/Europa) bovenaan de rangorde staan, gevolgd door landelijke wetgeving zoals de Grondwet, Algemene wet bestuursrecht, Wmo, ministeriële besluiten en regelingen en tot slot de provinciale en gemeentelijke verordeningen en beleidsregels.
De politie heeft tot taak in ondergeschiktheid aan het bevoegd gezag en in overeenstemming met de geldende rechtsregels te zorgen voor de daadwerkelijke handhaving van de rechtsorde en het verlenen van hulp aan hen die deze behoeven.
Boek 3 ziet op vermogensrechten in het algemeen en Boek 5 op bijzondere regels aangaande zaken. De begrippen zaken en vermogensrechten worden uitgewerkt in artikel 3:2 BW respectievelijk artikel 3:6 BW.
Artikel 236
Pandrecht op een roerende zaak, op een recht aan toonder of order, of op het vruchtgebruik van een zodanige zaak of recht, wordt gevestigd door de zaak of het toonder- of orderpapier te brengen in de macht van de pandhouder of van een derde omtrent wie partijen zijn overeengekomen.
Grondwettelijk is de koning het staatshoofd en maakt hij deel uit van de regering. Ook heeft hij een rol in de kabinetsformatie en het wetgevende proces. Hij moet elke wet ondertekenen om deze in werking te doen treden.
Reacties. Een wet is vaak verbonden aan een overheid of autoriteiten. Een regel is iets milder van aard en zal meer tussen ''gewone'' mensen tot stand komen.
In geval van veroordeling tot gevangenisstraf van ten hoogste twee jaren, tot hechtenis, vervangende hechtenis daaronder niet begrepen, tot taakstraf of tot geldboete, kan de rechter bepalen dat de straf of een gedeelte daarvan niet zal worden tenuitvoergelegd.
Boek 9 van het Burgerlijk Wetboek is gereserveerd voor rechten met betrekking tot het intellectueel eigendom. Tot op heden is boek 9 BW nog niet ingevoerd. In de Ars Aequi van mei 2017 doen hoogleraar en advocaat Dirk Visser en hoogleraar Hanneke Spath een oproep om tot een Boek 9 van het Burgerlijk Wetboek te komen.
Verbintenissen kunnen slechts ontstaan, indien dit uit de wet voortvloeit. Schuldeiser en schuldenaar zijn verplicht zich jegens elkaar te gedragen overeenkomstig de eisen van redelijkheid en billijkheid.