Bekende kankerverwekkende stoffen in tabaksrook zijn benzeen, nitrosaminen en formaldehyde. Van veel additieven is de schadelijkheid wel bekend bij orale inname, maar niet bij verbranding. Het inademen van giftige stoffen is doorgaans schadelijker dan het inslikken.
De meest schadelijke componenten naast nicotine zijn, koolmonoxide en teer.
Wie stopt met roken, heeft al na een paar jaar minder kans op hart- en vaatziekten. Die kans is dan bijna gelijk aan het risico van mensen die nooit rookten. Ook het risico op kanker neemt af met de jaren. En stoppen is pure gezondheidswinst, op elke leeftijd.
Risico om te sterven aan longkanker 9 keer hoger
Volgens hetzelfde onderzoek doet het roken van 1 sigaret per dag het risico op vroegtijdig overlijden stijgen met 64%. Dit percentage stijgt tot 87% voor wie tussen de 1 en 10 sigaretten per dag rookt. Dit sterftecijfer is vooral te verklaren door longkanker.
Er waren zes groepen: zware rokers (15 sigaretten of meer per dag), rokers die zich matigen (die minstens 50 procent minder sigaretten per dag zijn gaan roken dan de zware rokers), lichte rokers (1 tot 14 sigaretten per dag), rokers die gedurende het onderzoek stopten, mensen die voor de start van het onderzoek al ...
Dertig à veertig jaar later komen de gevolgen tot uiting.” Volgens de longarts ontstaan de eerste adem- en hoestklachten geleidelijk, waardoor ze niet direct opgemerkt worden. “Roken is een sluipmoordenaar.” “Door roken ontstaat er een chronische ontsteking van de luchtwegen, waardoor er meer slijm wordt aangemaakt.
"En als je twintig jaar lang een pakje per dag rookt, dan heb je twintig packyears", legt longarts Dekker uit. "Rook je die twintig jaar twee pakjes per dag, dan heb je veertig packyears. En vanaf twintig packyears beginnen de risico's op kanker te komen."
Je ziet alleen vertekeningen in de foto waarop duidelijk te zien is dat het om een rokers long gaat en niet om een asbest long.
Stoppen rokers, dan lijkt herstel mogelijk. Rokers die lang geleden gestopt zijn presteren cognitief even goed als mensen die nooit gerookt hebben en hebben ook net zo weinig beschadigingen in de hersenen. Rokers hebben een dubbele kans op dementie en Alzheimer in vergelijking met niet-rokers.
Minder nieuwe rimpels
Daarnaast vernauwt nicotine de bloedvaatjes in je huid. Dit zorgt voor minder bloed en zuurstof in je huidcellen. Op het moment dat je stopt met roken, herstelt dit weer. Door te stoppen met roken, vertraag je het ontstaan van nieuwe rimpels.
Teer kan leiden tot bronchitis, longemfyseem, longkanker en keel-, slokdarm- en strottenhoofdkanker. Koolmonoxide leidt tot verminderde conditie, aderverkalking, hartklachten (Angina pectoris, hartinfarct), herseninfarct en hersenbloeding. Nicotine leidt tot verslaving en een verhoogde bloeddruk.
De meeste kettingrokers zijn te vinden in de leeftijdscategorie van 50 tot 55 jaar. Bijna een kwart van de rokers in deze groep rookt een pakje of meer per dag. In de groep rokers onder 30 jaar doet nog geen 10 procent hen dat na.
4 tot 7 mg / ml nicotine: licht nicotinegehalte. Dit tarief kan overeenkomen met een verstokte roker die light sigaretten van tabak gebruikt of een matige hoeveelheid standaard sigaretten, doorgaans tussen de 5 en 10 sigaretten per dag. 8 tot 12 mg / ml nicotine: gemiddeld nicotinegehalte.
Dat komt door een stofje wat in tabak zit: nicotine. Dat lijkt veel op een stofje dat je lichaam zelf ook maakt, dat ervoor zorgt dat je je lekker voelt. Een roker kan dan niet meer zonder sigaret omdat hij/zij nicotine nodig heeft om zich lekker te voelen.
De halfwaardetijd van nicotine is ongeveer 2-3 uur. Nicotine zelf is daarom slechts een paar uur in het bloed te traceren en binnen ongeveer twee dagen uit het lichaam verdwenen.
Na 24 uur: longen beginnen reinigen, vaak hoest je veel slijm op. Na 48 uur: alle nicotine is uit je lichaam en je smaak- en reukvermogen verbeteren. Na 72: je hebt (als het goed is) meer energie en ademen gaat eenvoudiger.
Uit het eerdergenoemde onderzoek van het CBS en het Trimbos-instituut blijkt dat het ook loont om te stoppen met roken als u 50 bent. Als u op uw 50ste stopt, wordt het sterfterisico gehalveerd. De kans dat u voor uw 65ste komt te overlijden wordt 50% minder, dan als u door zou gaan met roken.
Rokers zijn meestal makkelijk te herkennen. Ze hebben een grauwere huid, meer rimpels en zien er ouder uit dan ze zijn. Dat komt doordat de structuur van je huid door roken wordt aangetast. Als dit niet genoeg is om een roker te identificeren kan je altijd nog naar zijn tanden of nagels kijken.
10 jaar na je stopmoment is je kans op longkanker de helft kleiner en je kans op andere soorten kanker ook veel kleiner. Roken is slecht voor de vruchtbaarheid van vrouwen en mannen. Als je partner of jij rookt, is het moeilijker om zwanger te worden. Als je stopt, verbetert je vruchtbaarheid vaak weer.
Kans op hart- en vaatziekten bij 1 sigaret per dag
Iemand die 1 sigaret per dag rookt, loopt dus nog steeds een veel groter risico om hart- en vaatziekten te krijgen dan een niet-roker. Dit, terwijl hart- en vaatziekten al relatief veel voorkomen bij niet-rokers.
Zodra je gestopt bent met roken beginnen de longen met het opruimen van slijm en andere rookoverblijfselen. In veel gevallen zullen de longen na 3 maanden weer in staat zijn zich zelf schoon te houden. De longfunctie kan wel tot 30% verbeteren.
1 week gestopt: jouw lichaam is al bezig met herstellen!
Zijn je bloeddruk en hartslag omlaag gegaan, al 20 minuten na het roken van je laatste sigaret. Is de koolmonoxide verdwenen. Dit gebeurt al na 1 uur. Heb je meer zuurstof gekregen en beginnen de longen met opruimen.
Lange tijd werd gedacht dat schade aan de longen blijvend en onomkeerbaar was. Uit recenter onderzoek blijkt echter dat dit niet waar is. Ondanks dat er schade kan blijven bestaan, herstellen de longen beter dan aanvankelijk werd gedacht. Dit komt omdat nooit alle longcellen beschadigd raken door het roken.