Doe aangifte bij de politie
Maak dan een melding bij de politie. Dit helpt u bij het verzamelen van bewijs. U kunt dan later bewijzen dat u al langer last heeft van smaad of laster.
In Nederland is laster een strafverzwarende vorm van smaad waarbij de lasteraar weet dat het ten laste gelegde feit niet waar is. Als de dader niet hoefde te weten dat de beschuldiging in strijd met de waarheid was, of als de beschuldiging waar is, kan er slechts sprake zijn van smaad.
Laster is verwant aan het leerstuk van smaad. Waar het bij smaad gaat om het in het openbaar iemand beschuldigen van feiten die waar zijn (met doel om naam en eer aan te tasten), gaat het bij laster om het zwartmaken van iemands reputatie door hem te beschuldigen van zaken die niet waar zijn.
Smaad, smaadschrift en laster, net zoals belediging trouwens, zijn misdrijven. Maar deze worden niet zomaar vervolgd. Het zijn namelijk zogenaamde klachtdelicten. Dat betekent dat je klacht moet doen bij de hulpofficier van justitie.
er is geen bewijs of onvoldoende bewijs. het belang van de aangifte is te klein. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn bij een gestolen fiets. er is al te veel tijd verstreken sinds het strafbare feit is gepleegd.
Valse beschuldiging melden via Centraal Meldpunt Nederland: Meld.nl. Heeft u te maken met smaad en laster. Als iemand u in een kwaad daglicht wilt zetten of wilt 'zwartmaken', dan is de persoon strafbaar op grond van belediging.
U kunt alleen worden veroordeeld voor smaad en/of laster als met voldoende bewijs kan worden aangetoond dat u opzettelijk de eer of goede naam van een ander aanrandt met het doel daar ruchtbaarheid (bekendheid) aan te geven, zijnde smaad, of het doen van schriftelijke of mondelingen uitlatingen waarbij een ander in ...
Het verschil tussen smaad en laster is dus dat het bij laster altijd gaat om beweerde feiten die niet waar zijn. Dus enkel wanneer u iemands goede naam aantast door onware feiten bent u strafbaar op grond van laster. Wanneer u de waarheid vertelt en iemands goede naam aantast, kan dit smaad zijn.
Een klacht kan ingediend worden bij de politiediensten, maar ook een klacht met burgerlijke partijstelling voor de onderzoeksrechter of een rechtstreekse dagvaarding kunnen nuttig zijn om de zaak met zekerheid bij het gerecht aanhangig te maken.
Lasterlijke aanklacht
Ook het doen van een valse aangifte (of een valse klacht bij de overheid) terwijl de aangever weet dat het feit niet is gepleegd valt onder laster wanneer daardoor de naam van het slachtoffer wordt 'aangerand'. Dit is een zogenaamde 'lasterlijke aanklacht'.
Smaad is het opzettelijk zwartmaken van een ander. Deze persoon wordt in dat geval beschuldigd van strafbare feiten die hij zou hebben gepleegd. Hier is sprake van als iemand opzettelijk 'slechte' of 'nare' dingen zegt over een ander persoon met als doel dat hij of zij in een kwaad daglicht komt te staan.
Dat kan als het (online) pesten bedreigend of discriminerend wordt. Ook smaad en laster zijn strafbaar. De politie neemt aangiften zeer serieus, omdat je iemand levenslang kunt beschadigen.
Een persoon die publiekelijke beschuldigen uit over een ander (bijvoorbeeld van een strafbaar feit), terwijl deze persoon weet dat die publiekelijke beschuldigen niet waar zijn, maakt zich schuldig aan laster. Volgens het wetboek van strafrecht is er sprake van een misdrijf.
Eerroof wil zeggen dat iemand bepaalde beschuldigingen van een bepaald feit doet waarvan de wet het bewijs niet toelaat. Laster wil zeggen dat iemand bepaalde beschuldigingen doet van een bepaald feit waarvan de wet het bewijs wel toelaat.
Smaad en laster zijn vormen van belediging en kunnen leiden tot strafvervolging. Als u iemand beledigt, kan dit leiden tot een aangifte door het 'slachtoffer'. Een belediging is in het algemeen te omschrijven als een negatieve uitlating die iemand doet jegens een ander.
Eenvoudige belediging kan ook gebeuren door middel van geschriften of afbeeldingen. Belediging wordt overigens niet altijd vervolgd: daarvoor moet degene die wordt beledigd meestal eerst aangifte doen. Belediging is een zogenaamd 'klachtdelict'. Vaak zal belediging daardoor niet worden bestraft.
Aangifte van bedreiging of intimidatie doe je als iemand je bedreigt met de dood, met ernstig letsel, verkrachting of aanranding. Je kunt op verschillende manieren bedreigd worden. Bijvoorbeeld op werk, op straat of via social media.
Een klacht indienen, doe je best zo snel mogelijk na de feiten. De verjaringstermijn begint immers te lopen vanaf de dag dat het misdrijf werd gepleegd. Als je als minderjarige slachtoffer werd van een misdrijf, dan kan je in principe tot 5 jaar nadat je 18 werd, klacht indienen voor dit misdrijf.
De officier van justitie behandelt
Dan geeft de politie de zaak door aan de officier van justitie. De officier van justitie behandelt de zaak verder. Je ontvangt een brief van het Openbaar Ministerie met het formulier 'Gegevens slachtoffer' en Wensenformulier.
Doe aangifte bij de politie
Doe aangifte van stalking als iemand je steeds lastigvalt. Bel 112 als de stalker een direct gevaar oplevert voor jezelf of je omgeving.
Van ernstige misdrijven moet u aangifte doen bij de politie. Bij andere strafbare feiten bepaalt u zelf of u aangifte doet. Bent u slachtoffer van een klachtdelict, dan kan de verdachte alleen vervolgd worden als u aangifte doet.
Vals aangifte doen is strafbaar
Exacte cijfers met betrekking tot het aantal valse aangiften van zedendelicten zijn niet bekend, maar naar schatting gaat het om zo'n 10 tot 20 procent van alle bij de politie aangebrachte zedenzaken. Het motief komt vaak voort uit wraak.
Als je een valse melding doet (dit betekent: zeggen dat er iets gebeurt, wat niet waar is), of misbruik maakt van 112 (alleen bellen en de verbinding verbreken of lachen, schreeuwen, schelden, etc.), dan pleeg je een misdrijf. Dat wil zeggen dat het als een zwaar vergrijp wordt gezien. De politie zal dus ingrijpen.
Doe aangifte!
Smaad is een klachtdelict. Als het slachtoffer aangifte doet bij de politie, kunt u hiervoor worden vervolgd. Anders niet. Het is in dit geval van groot belang om u te laten bijstaan door een ervaren strafrechtadvocaat.