Dus als 1 teentje knoflook = 1 theelepel gehakte knoflook, dan 3 teentjes knoflook = 1 eetlepel gehakte knoflook.
Dus gemiddeld genomen: 1 teen knoflook = iets meer dan 1/2 theelepel knoflookpoeder. Natuurlijk verschilt het ook hoe groot de teen is, hoe groot je lepels zijn en wat er in de rest van het gerecht zit. Voeg altijd toe naar smaak en proef tussendoor.
Gemaakt van vers gehakte knoflookteentjes. Lekker om sausjes, salades en stoofschotels in een handomdraai een mediterraan tintje te geven en een onmisbaar ingrediënt voor oriëntaalse schotels. Eén theelepel Gehakte Knoflook komt overeen met de hoeveelheid van één knoflookteen.
Knoflookpoeder is wat milder van smaak dan verse knoflook maar wel vreselijk geconcentreerd, gebruik het met mate. Het poeder is beperkt houdbaar en trekt makkelijk vocht aan (en wordt dan bikkelhard. Tip: Houd ook het (strooi) potje waar het in zit niet boven een dampende pan!).
Knoflook staat erom bekend dat het de functie van het immuunsysteem een oppepper geeft. Daarnaast kan knoflook een gunstig effect hebben op de bloeddruk en kan het helpen bij een gezond cholesterolgehalte. Knoflook bevat antioxidanten die kunnen helpen bij het voorkomen van Alzheimer en dementie.
Is te veel knoflook goed? Nee, het is niet aan te raden om meer dan drie knoflookteentjes per dag te eten. Een gevolg van een teveel aan knoflook kan bijvoorbeeld duizeligheid vanwege bloedarmoede zijn, of dat rode bloedcellen aangetast worden.
De standaard omrekening van theelepel naar eetlepel voor elk ingrediënt is 3 theelepels = 1 eetlepel. Dus als 1 teentje knoflook = 1 theelepel gehakte knoflook, dan 3 teentjes knoflook = 1 eetlepel gehakte knoflook.
1 eetlepel = 1 el = 15 ml. 1 theelepel = 1 tl = 5 ml.
Na openen min. 3 maanden houdbaar in de koelkast.
Goed voor je bloeddruk
Uit een Australische meta-analyse uit 2019 blijkt dat rauwe knoflook ook goed is voor je bloeddruk: het werkt bloeddrukverlagend. En dat is weer goed voor je hart- en bloedvaten. Vooral bij mensen met hypertensie, dus een hoge bloeddruk, kan rauwe knoflook dus mogelijk een uitkomst bieden.
Qua smaak is de verse variant vooral wat minder scherp. Verse knoflook is dus wat milder, verfijnder en delicater dan je van gedroogde knoflook gewend bent. Het is daarbij ook lichter verteerbaar en de geur blijft minder lang aanwezig in je adem – mooi voordeel.
Knoflook puur eten
Nodig is dat niet: dat rauwe knoflook het meest gezond is, betekent nog niet dat je die dan maar puur moet eten. Trouwens, knoflook kan je ook op andere manieren rauw genieten, bijvoorbeeld als toevoeging in salades of als knoflookboter.
Volgens de ayurveda zijn uien tamasic en knoflook rajasic. Bij veel meditatie practices wordt daarom afgeraden om knoflook en ui te eten omdat dit belemmerend kan zijn door de invloed die het op de mind heeft (minder mental clarity).
Knoflookpoeder is gemalen gedroogde knoflook. Je voegt een of meerdere theelepels toe aan je gerecht als vervanging voor knoflookteentjes. De smaak is net wat muffer van smaak dan verse knoflook.
robbyfish.be: Lookpoeder wordt verkregen door teentjes knoflook te drogen en te malen. Daardoor ontstaat er een meel met een zeer doordringende smaak en geur.
Overig - 1 eetlepel staat gelijk aan:
Water: 15 gram. Kruidenpoeder: 2 gram. Gedroogde kruiden: 5 gram.
Maatlepel. 1 theelepel (tl) is 5 ml. 1 eetlepel (el) is 15 ml.
Knoflook. Je zou het misschien niet meteen denken, maar knoflook staat wel degelijk bekend als een afrodisiacum. In knoflook zit een stofje genaamd allicine, dat zorgt voor een gezonde doorbloeding en gezond libido.
Knoflook ondersteunt de leverenzymen die helpen je lichaam bij het ontgiftingsproces. Knoflook heeft ook een hoog gehalte aan allicine en selenium, twee natuurlijke stoffen die helpen bij leverreiniging.
Knoflook is een natuurlijke bloeddrukverlager en heeft een zeer brede werking die verschillende aspecten van de bloeddruk beïnvloedt. Het remt oxidatieve stress, remt ontsteking en verbetert de vaatwandfunctie.