Noordereiland kiwi's worden maximaal maar 65 centimeter groot, toch leggen de vogels in verhouding tot hun lichaamsgrootte de grootste eieren van alle vogelsoorten. De eieren van een Noordereiland kiwi wegen namelijk 15 tot 20 procent van het totale lichaamsgewicht van het vrouwtje.
De grote grijze kiwi is de grootste soort kiwi, 40 tot 45 cm lang, het vrouwtje groter dan het mannetje. Het gewicht is 3,3 kg (vrouwtje) en 2,6 kg (mannetje). De snavel is ivoorkleurig en 9 tot 12 cm lang, met twee "neusgaten" aan het eind.
de Kiwi ongeveer even groot is als een kip; de Kiwi wel vleugels heeft, maar daar niet mee kan vliegen.
De kiwi is het symbool van Nieuw-Zeeland en dankt haar naam aan het geluid dat het mannetje maakt. Het diertje is ongeveer even groot als een normale kip en is daarmee verreweg de kleinste loopvogel. Ze hebben wel vleugels, maar kunnen er niet mee vliegen. De veren lijken meer op haren en ze hebben geen staart.
de Rowi kiwi legt slechts 1 ei, wordt door mannetje en vrouwtje samen uitgebroed.
De plant die je koopt is gemiddeld 3-5 jaar oud, zo lang duurt het voor er kiwi's aan groeien. De meeste soorten zijn zelfbestuivend, daar heb je geen omkijken naar. Hebben ze eenmaal vruchten gedragen, dan kun je met de juiste verzorging elk jaar rijkelijk oogsten in… november.
Kiwi's zijn groene wondertjes. Ze zitten niet alleen bomvol vitamine C, maar hebben ook een licht-laxerende werking waardoor ze dat onaangename, opgeblazen gevoel in je buik kunnen helpen verminderen.
Voortbeweging. Noordereiland kiwi's hebben geen vliegveren en kunnen derhalve ook niet vliegen. Ze kunnen echter wel goed zwemmen. Lopend kunnen ze een snelheid van 19 km per uur halen.
De kiwi is een semi-exotische plant. Ze groeit het liefst op een voedzame bodem en produceert jaarlijks meterslange nieuwe scheuten. In de herfst, vaak na de eerste vorst, kun je oogsten. De planten bezitten vaak alleen mannelijke of vrouwelijke bloemen, soms zijn ze tweehuizig en produceren ze ze allebei.
Maar eigenlijk zit het zo: de haartjes op de bruine schil van een kiwi zijn een vorm van zelfverdediging om insecten af te schrikken. De kiwi vindt zijn oorsprong in China en heette toen 'Chinese kruisbes', maar in Nieuw-Zeeland veranderde de naam naar 'kiwi'. De vrucht heeft zijn naam te danken aan de kiwivogel.
Plant de kiwi bij voorkeur op een beschutte plaats in de volle zon. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een plek tegen de schutting of een muur. De kiwiplant doet het goed in een voedzame en goed doorlatende grond. Bij het kiwi planten is het belangrijk dat u de grond los maakt en wat verse potgrond toevoegt.
Zo pak je het aan: snijd de uiteindes van de kiwi eraf. Pak een lepel en steek deze in het vruchtvlees, tegen de schil aan. Draai daarna voorzichtig rond, zodat de schil loskomt van de vrucht. Dan druk je de kiwi zo uit zijn schil.
Zespri kiwi: de kampioen van vitamine C
Ze bevatten ook meer vitamine C dan sinaasappels, met 85,1 mg per 100 g. Dat betekent dat een Zespri kiwi per dag eten genoeg is voor de vereiste hoeveelheid vitamine C. De aanbevolen inname in Europa is 80 mg per dag.
Aanvoerlanden van de gele kiwi zijn onder andere Nieuw-Zeeland, Frankrijk en Italië. De gele kiwi is, in tegenstelling tot de groene kiwi, niet het hele jaar door verkrijgbaar. Van mei tot oktober worden gele kiwi's aangevoerd uit Nieuw-Zeeland, van november tot januari uit Frankrijk en Italië.
Boordevol vitamines
Een kiwi is gezond, supergezond zelfs. Kiwi's zijn rijk aan vitamine C, B en E. Door de vele vitamine C draagt het eten van een kiwi bij aan een goede weerstand. Groene kiwi's bevatten zelfs meer vitamine C dan een sinaasappel of wel drie citroenen.
Uit China! Hij heet ook eigenlijk de Chinese kruisbes. Toen Nieuw-Zeeland er handel mee ging drijven, toen wilde ze reclame maken voor hun eigen land en hebben ze het vernoemd naar hun nationale vogel: de kiwi.
Bewaren. Rijpe kiwi's kun je tot een week in de koelkast bewaren en onrijpe kiwi's blijven daar wel drie weken goed.
De kiwi is ook in Nederland te kweken, maar zeker jonge planten moeten goed tegen strenge vorst beschermd worden. Kiwi is een sterk groeiende klimplant die in het voorjaar in de grond geplant kan worden.
Pas als de plant 8 jaar of ouder is draagt hij volop. Kiwi bloeit eind mei of in juni. Al enkele weken later worden de eerste vruchten zichtbaar. Ze zullen alleen in warme zomers goed rijpen.
Volgens een Maori-mythe creëerde de god Tane de kiwi uit een kalebas. De inwoners van Nieuw-Zeeland worden ook wel kiwi's genoemd en hetzelfde geldt voor veel andere aan dit land gerelateerde zaken zoals de Nieuw-Zeelandse dollar. De kiwi's zijn bedreigd en worden sinds het einde van de 19e eeuw niet meer gegeten.
De kiwi of Chinese kruisbes (Actinidia chinensis) is de eetbare vrucht van een snel groeiende slingerende klimplant.
Deze vleugelloze vogel komt alleen in Nieuw-Zeeland voor. Een uniek Nieuw-Zeelands dier dat ondanks zijn bekendheid niet zo makkelijk te spotten is. Het is een schuwe nachtvogel, dus u heeft geluk als u de Kiwi spot. De grootste kans om de Kiwi in zijn natuurlijke omgeving te zien, is op Kapiti Island.
Een hoop mensen weten wel dat de kiwi nog net iets meer vitamine C heeft dan een sinaasappel (per 100 gram). Toch redt de kiwi het niet om het goede antwoord te zijn. Een kiwi bevat 79 mg vitamine C per 100 gram. Let wel, dat is dus grofweg nog steeds 55% meer vergeleken bij een sinaasappel.
Klinische studies hebben aangetoond dat Zespri Green kiwi's constipatie verlichten en de frequentie van de stoelgang verhogen2,3. Dit komt omdat ze veel vezels bevatten en over unieke eigenschappen beschikken dankzij hun samenstelling van niet-oplosbare en oplosbare vezels die tegelijkertijd samenwerken.
Kiwi's zijn échte krachtpatsers en bevatten een hoog vitamine C-gehalte. Heb je het gevoel dat je immuunsysteem wel een boost kan gebruiken? Laat kiwi's dan zeker deel uitmaken van je ontbijt. Deze vrucht is een bom aan vitamine C en bevat zelfs meer vitamine C dan een sinaasappel.