Wat je nodig hebt is een auto-powerstand, een crossover-frequentie-regeling (waarmee je de bovengrens qua frequenties bepaalt die de sub afspeelt), een volumeregelaar en een faseknop. Wil je een subwoofer aan een stereo-opstelling toevoegen, dan is een muziekmodus handig en een cinch- of XLR-ingang.
In principe geldt: hoe groter je woonkamer,hoe meer lage tonen de subwoofer moet kunnen produceren. Een subwoofer die in eengrote ruimte zijn geluid moet produceren, heeft ook een groter vermogen nodig. Ditvermogen wordt gemeten in Watt. De meeste subwoofers beginnen bij 50 watt.
Subwoofers zijn zeer krachtige luidsprekers die gespecialiseerd zijn in het afspelen van tonen met een behoorlijk lage frequentie. Deze lage frequentie wordt ook wel de bas genoemd. Het gaat in dit geval om tonen die onder de 80 Hz vallen. Een subwoofer is uitermate geschikt voor het gebruik in auto's.
De subwoofer wordt aangestuurd om alleen de lage tonen weer te geven. Wanneer u in uw auto rijdt is het heerlijk om de volume wat hoger te zetten. U voelt zich afgesloten van de buitenwereld. U voelt daarnaast de beat van de muziek en zingt lekker mee met het nummer.
Met een luidsprekerrendement van 90 dB/1 Watt/8 Ohm is vrijwel altijd een versterker van 50 tot 100 Watt voldoende voor de huiskamer. De keuze zou dus makkelijk zijn, koop een speaker met een belastbaarheid van 75 Watt en een versterker van 75 Watt en het gaat altijd goed.
Een voorbeeld:een luidspreker van 100 Watt gaat twee keer zo hard als een luidspreker van 10 Watt;een luidspreker van 1000 Watt, twee keer zo luid als een van 100 Watt.
Wat minder kort door de bocht: het aantal watt geeft het vermogen weer waar een luidspreker onder bepaalde omstandigheden mee belast kan worden zonder kapot te gaan. Dit betekent dat een speaker van 100 watt in de praktijk vaak meer dan 100 watt verwerken.
Voor de luidspreker geldt dat de resonantie-frequentie onder de 40 Hz moet liggen; hoe lager, des te beter de luidspreker in staat is om lage tonen weer te geven. In de praktijk geeft een subwoofer meestal alle frequenties lager dan 80 Hz weer, maar dat is meestal zelf in te stellen met een draairegelaar.
Passieve subwoofers zijn subwoofers zonder ingebouwde versterking. Dit betekent dat het signaal volledig versterkt moet worden vanuit de versterker. Passieve subwoofers kunnen ook op de standaard stereo uitgangen worden doorgelust.
Voor stereogeluid koop je logischerwijs een stereo versterker. De ingebouwde voeding levert aan slecht twee weergevers vermogen, waardoor de audio versterker het beste in je luidsprekers naar boven haalt. Hoe krachtiger de voeding, hoe beter doorgaans het geluid.
Wil je gewoon thuis een beetje muziek kunnen luisteren dan is een relatief simpele installatie van zo'n 100 tot 150 watt vaak al wel voldoende. Wil je een tuinfeestje geven, dan heb je een grotere installatie nodig. Bij dit soort installaties praat je vaak over vermogens van 600 watt of meer.
Maar wat ook nog eens een prijsverschil teweegbrengt is de mate van kwaliteitscontrole en R&D. Bij 'goedkopere' merken heb je minder kwaliteitscontrole en minder of geen R&D. Dit zijn allemaal kosten die je moet doorberekenen in je product, waardoor het vanzelfsprekend duurder wordt.
Een toestel met een hogere wattage is dus niet automatisch een beter elektrisch apparaat. Sommige fabrikanten pakken uit met hoge wattages voor hun toestellen, zonder dat het apparaat beter gaat presteren. Het enige wat je zeker weet, is dat je energieverbruik sowieso heel wat hoger ligt bij een hoog vermogen.
60 Watt = 700 tot 900 Lumen.
Omdat een luidspreker vermogen opneemt, is wattage dus niet iets wat hij heeft, maar wat hij ontvangt van een versterker. Laten we als voorbeeld een speaker met een specificatie van 100 watt nemen. Dit betekent heel kort door de bocht dat hij 100 W aankan, ofwel: dat hij die hoeveelheid watt kan verwerken.
Subwoofer zonder versterker ?? Die kan je niet zomaar aansluiten op je radio 5. Daar moet een versterker tussen. Dus achter je bestaande radio moet een versterker aangesloten worden met daarachter je speakers (4 maal) en de uitgang voor een subwoofer.
Als je een subwoofer in je auto installeert, moet je je audiosysteem op de versterker aansluiten voordat je je subwoofer aansluit. Dit houdt in dat je je dashboard moet demonteren en meerdere draden van de voorkant van je auto naar de subwoofer in de kofferbak of onder je voorstoel aanlegt.
De luidsprekeruitgang van uw versterker sluit u aan op de speaker in van de sub en de luidsprekers zelf sluit u aan op de speaker out van de sub. Soms heeft een sub geen speaker out. Dan zet u de subwoofer parallel aan de luidspreker uitgang van de versterker zoals u ook een luidspreker aansluit.
Actieve subwoofer:
Bij deze subwoofer is er een versterker ingebouwd in de behuizing, vandaar de term “actief”. Het versterker vermogen is ook op het vermogen van de subwoofer afgestemd. Er zijn 3 verschillende keuzes betreft actieve subs.
1. Samsung HW-Q950A. De Samsung HW-Q950A is volgens ons de beste soundbar met subwoofer van 2022. Deze installatie bestaat uit een soundbar, een subwoofer en 2 achterspeakers, waardoor het geluid van alle kanten komt en je volledig in je film gezogen wordt.